Teraz jest wtorek, 19 czerwca 2018, 05:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 FUJI s5500 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 22:41
Posty: 22
Post FUJI s5500
Witam szanowne grono forumowiczów,
na początku tego tygodnia kupiłem S5500 a w niedzielę idę na komunię do siostrzenicy.
Chciałbym zrobić fajne zdjęcia ale nie mam o tym bladego pojęcia (nie wiem co to ISO, jakiś czas otwarcia czegoś tam). Jak ustawić ten aparacik (na co zwrócić uwagę) żeby zdjęcia w kościele wyszły jak najlepiej.
Teraz jestem na etapie czytania jakiś e-booków o fotografowaniu ale chyba bez praktyki to nic nie warte.
Na praktykę nie mam czasu więc dletego ten piszę ten lamerski post, może ktoś da jakieś cenne rady taliemu amatorowi jak ja.


piątek, 6 maja 2005, 22:44
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
O fotkach w kościele możesz zapomnić tym aparatem... Ustaw sobie na auto i cykaj seryjnie, aby móc wybrać potem ujęcia.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 6 maja 2005, 23:55
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
iso to jest czułość matrycy - więcej niż 100 to nie ustawiaj bo ziarenko bedziesz miał. wybierz najlepiej tryb P i ustaw ISO na 100. Włącz lampe. i podczas fotografowania pilnuj autofocusa żeby ostrość automat dobrze łapał - najlepiej kieruj kwadracik na krawędzie które kontrastuja ze sobą a potem spust do połowy-ustawiasz kadr trzymając cały czas spust do połowy i ciach. . Drugim sposobem - ja uzywam na imprezach - kiedy nie masz czasu w na spuszczanie się nad autowokusem (lub jest za ciemno) to bierzesz tryb Av i ustawiasz maks przesłone i ostrość na nieskończoność, Iso 100 i walisz foty - głębia jest na tyle wtedy duąa że wszystko w kadrze wychodzi ostre mimo iż jest słabe światło. Potem małe korekty jasność/kontrast w psie i powinno być dobrze.

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


sobota, 7 maja 2005, 12:36
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 22:41
Posty: 22
Post 
Wywar,
dzięki za te rady, chyba to podstawy ale nawet tego nie wiedziałem.
Na tych imprezach fociłeś S5500?


sobota, 7 maja 2005, 13:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Fociłem i foce nadal Canonem A60 ale w fujiku działa to na tej samej zasadzie tzn. im większa przesłona tym większa głębia ostrości i odwrotnie. W kościele gdzie może być (ale nie musi) słabe światło autofocus może nie łapać ostrości. Nie fotografuj na automacie bo tylko wydluzysz czas od przyciśnięcia spustu do zrobienia foty. Na automacie cyfrak będzie za każdym razem ustawiał sobie balans bieli, iso,przesłone, migawke, ekspozycje - a to zajmuje cenne ułamki sekund - a przy komunii szybkostrzelność jest potrzebna. Więc co możesz to ustaw sobie ręcznie - nastaw ISO np.100, ustaw sobie balans bieli przy zastanym świetle, i tak jak pisałem ustaw maks przesłone (lepiej niż wszystko w kadrze będzie ostre niż ma być za mgłą), ostrość nanieskończoność, migawge na 1/50 lub 1/60 i lampa oczywiście. Zobaczysz odrazu jak ci się zwiększy szyblostrzelność - potrenuj w domu i zobacz jakie ustawienia najlepiej się sprawdzą. Jak będziesz robił na automacie to zobaczysz że większość zdjęć będzie do bani... automat się sprawdza na dworze przy dobrym świetle a w pomieszczeniach zazwyczaj wręcz przeszkadza. PS. 15tego tez mam komunię u chrześniaka ;) i bede focił tak jak ci opisałem - już pstrykałem po weselach foty tym systemem i ze zdjęć jestem bardzo zadowolony.

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


sobota, 7 maja 2005, 16:33
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Sora cały czas mniałem na myśli mniejszą przesłone a większą tzn większą wartość liczbową ;D tj. np F8 a wiadomo im większa liczba tym dziura mniejsza . Zagrzałem się :D

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


sobota, 7 maja 2005, 16:38
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 22:41
Posty: 22
Post 
Tylko się nie śmiej za głośno:
jakie to światło zastane? :roll:


sobota, 7 maja 2005, 16:44
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Wywar napisał(a):
Więc co możesz to ustaw sobie ręcznie - nastaw ISO np.100, ustaw sobie balans bieli przy zastanym świetle, i tak jak pisałem ustaw maks przesłone (lepiej niż wszystko w kadrze będzie ostre niż ma być za mgłą), ostrość nanieskończoność, migawge na 1/50 lub 1/60 i lampa oczywiście. Zobaczysz odrazu jak ci się zwiększy szyblostrzelność


No z pewnością się zwiększy szybkostrzelność z lampą, jak aparat będzie ją ładował za każdym razem... :lol:

Poza tym skąd wiesz, jakie będzie tam światło? Przy przesłonie 8 zakładasz czas migawki 1/50 lub szybciej??? To chyba strasznym optymistą jesteś... Bo jak ja robiłem w kościele fotkę przy f=8 to postawiłem statyw, a czas miałem 4 sekundy... Choć to było bez lampy, bo tak najlepiej robić zdjęcia...

W ogóle Twoja wypowiedź jest pomieszana bardzo. Po co nastawiać ręcznie balans bieli, skoro robi się fotki z lampą? To się wyklucza! Bo nie możesz focić z lampą z takim ustawieniem - wtedy dajesz predefiniowane na lampę! Poza tym robiąc z tak beznadziejnie słabą lampą jaka jest w Fuji zdjęcia w ogromnym pomieszczeniu, jakim jest kościół, można wszystko popsuć. Aparat będzie obliczał dane dla ekspozycji z lampą, która w rzeczywistości nic nie oświetli i zdjęcie będzie ciemne. Ludzie często tak robią, a później się dziwią. Czasami, mimo, że ciemo, lampę lepiej wyłączyć.

PS. Szczerz życzę powodzenia, bo będzie BARDZO potrzebne.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 7 maja 2005, 17:32
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Obrazek
tutaj robiłem fote Canonem A60 na ust 1/60 F8 ostrość na nieskończoność tryb Manual - błysk lampy na maks. W pokoju było prawie zupełnie ciemno. - Niestety musze zaraz wychodzić i nie mam czasu na rozpisywanie się ale jak tylko bede przy kompie to ci Vendeur odpisze dlaczego tak a nie inaczej ... ;D pozdrówka

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


sobota, 7 maja 2005, 18:09
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Jaja sobie robisz ze mnie...? Przeczytaj co napisałem, a później pisz odpowiedzi. Co mnie obchodzi jakiś pokój i ciemność... Zdjęcia będą robione w kościele, który jest 100 x większy od tego pokoju! Jak chcesz oświetlić go lampeczką z aparatu?

Dlatego ostatecznie, wszystko zależy od jasności w kościele. Będzie ciemno, to można się pożegnać z dobrymi fotkami bez statywu. Z lampą można próbować, ale efelty będą raczej mizerne. Nie takim sprzętem niestety.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 7 maja 2005, 19:35
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 22:41
Posty: 22
Post 
Vendeur,

to przy jakich ustawieniach byś focił w kościele jakbyś męczył się takim badziewiem jak S5500 :?:


sobota, 7 maja 2005, 19:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
amatorTOTALNY napisał(a):
takim badziewiem jak S5500


Stary, nie grzesz :evil: . S5500 to zupełnie fajny aparat i robi dobre zdjęcia. Tyle, że to jest aparat amatorski, a focenie w kościele to problem skomplikowany nawet dla profesjonalistów z jasnymi obiektywami. Po prostu idź do kościoła i popróbuj. Coś pewnie się uda i jakaś pamiątka będzie. Przecież nie masz zamiaru tego publikować w National Geographic... (a może? :lol: )

A siostrzenicę dobrze sfotografuj przed kościołem :D

_________________
EOS 300D


sobota, 7 maja 2005, 21:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Vendeur napisał(a):
Jaja sobie robisz ze mnie...? Przeczytaj co napisałem, a później pisz odpowiedzi. Co mnie obchodzi jakiś pokój i ciemność... Zdjęcia będą robione w kościele, który jest 100 x większy od tego pokoju! Jak chcesz oświetlić go lampeczką z aparatu?

A kto mówi o oświetlaniu kościoła ? wystarczy pierwszy plan doświetlić ,przecież on nie będzie fotografował kościoła tylko w kościele
Vendeur napisał(a):
Co mnie obchodzi jakiś pokój i ciemność...

tylko ci pokazałem że w nocy przy odpowiednim błysku i małej przesłonie można zrobić dobre zdjęcie - a w ciemności autofocus nie zadziała a mała przesłona zapewnia dużą głębie

Vendeur napisał(a):
No z pewnością się zwiększy szybkostrzelność z lampą, jak aparat będzie ją ładował za każdym razem... icon_lol.gif

mi nie chodziło o zdjęcia seryjne z lampą tylko pojedyncze strzały, im więcej zrobisz ustawień ręcznie tym mnirj będzie ich musiał zrobić aparat i tym samym zwiększa się szybkostrzelność.
Vendeur napisał(a):
Bo jak ja robiłem w kościele fotkę przy f=8 to postawiłem statyw, a czas miałem 4 sekundy

to włącz lampe to zobaczysz jaki będziesz miał czas....
Vendeur napisał(a):
nie możesz focić z lampą z takim ustawieniem

otórz można robić ztakim ustawieniem - w moim A60 tak bynajmniej jest
Vendeur napisał(a):
Nie takim sprzętem niestety

niestety nie każdy ma dslr z jasnym szkłem i lampą za więcej niz ten fuji5500 kosztuje.
Jak podejdziesz na 2-3metry do obiektu to lampka w twoim fujku doświetli pierwszy plan na którym będzie ów siostrzeniec - przecież chodzi mu o zdjęcia siostrzeńca w kościele a nie o kościół. Ze statywem to możesz focić sobie witrarze w kościele jak będzie pusty - tak jak będziesz focił ruszajacych się ludzi z długimi czasami to wiesz że wyjdą poruszeni.


niedziela, 8 maja 2005, 07:19
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ta dyskusja nie ma sensu w ogóle. Dziś się przekonamy.

Jeśli fotograf będzie robił zdjęcia jedynie siostrzeńca i to z niewielkiej odległości, to pewnie mu wyjdą.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 8 maja 2005, 13:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL