Teraz jest środa, 20 czerwca 2018, 12:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Pytania dot. robienia zdjęć A510 
Autor Wiadomość
Post Pytania dot. robienia zdjęć A510
Mam pare pytań związanych z robieniem zdjęć Canonem A510.
1. Jak robić zdjęcia w dużym naświetleniu (słońce), żeby np. osoba nie była "zamazana" przez światło.
2. Jak zrobić zdjęcie przedmiotów które odbijają światło w ciemnych pomieszczeniach bo z lampą się odbija i jak zrobić zdjęcie przez szybe.
3. Czy jak robić zdjęcie to żeby na ekranie w aparacie było troszke przejaśnione? Bo jak zrobiłem w sam raz to jak zrzuciłem na kompa to było za ciemne.
4. Od czego zależy wielkość zdjęcia.
5. Czy jak używam zooma cyfrowego to zdjęcie będzie mniejsze jak bez zooma.
I takie pytanie z innej beczki. Znacie jakieś fajne programy to obórbki zdjęć? Ale nie chodzi mi o photohopy tylko takie programy jak poprawia ostrość zdjęcie albo takie inne bajerki. Bo kiedyś chyba czytałem na forum, że ktoś takiego używa ale nie mogę znaleźć.


niedziela, 15 maja 2005, 10:31
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ad 1. Nie bardzo rozumiem. Co ma światło do zamazania osoby? No chyba, że robisz pod słońce, ale tak lepiej nie. Jeśli już, to doświetl osobę lampą.

Ad 2. Bez lampy, a przede wszystkim z filtrem polaryzacyjnym. I unikaj odbić, przez odpowiednie ustawienie aparatu.

Ad 3. Ustaw parametr ekspozycji na +1 np.

Ad 4. Tzn...? Jego zajętość obszaru pamięci? Od rozdzielczości, jakości, ilości szczegółów na zdjęciu i kolorów.

Ad 5. Zooma cyfrowego się NIE UŻYWA!!! To samo zrobisz z lepszym efektem w programie na komputerze.

Każdym programem wyostrzysz zdjęcie, nawet darmową przeglądarką, jak IrfanView. Nie wspominając o Photoshop, czy GIMP - po polsku i darmowy.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 16 maja 2005, 00:44
Zobacz profil
Post 
No to wrzyuce jeszze tutaj jedno pytanie.
Jak mam zdjęcie np. 400 KB to dużo i np. zmniejszyć jego rozmiar. Ale nie zmieniająć wielkości zdjęcia. Wiem że to sie odbije na jakości. Jaki program używacie?


środa, 18 maja 2005, 20:09
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:22
Posty: 258
Post 
For example: http ://www.xat .com/io/index.html

_________________
Prawda! Ponad wszystko!

Do tej pory zginęło mi bez wyjaœnienia 3 posty !


środa, 18 maja 2005, 20:32
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Możesz użyć jakiegokolwiek programu - od Adobe Photoshop, poprzez GIMP, aż do zwykłych przeglądarek jak IrfanView. Ale pytanie po co? 400 KB to dla Ciebie dużo w dzisiejszych czasach? Na płycie CD i tak zmieścisz pewnie 2 tysiące fotek.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 18 maja 2005, 22:04
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 17 maja 2005, 23:28
Posty: 3
Lokalizacja: wołczyn
Post 
Witam ja na forum jestem nowy i totalny amator aparat mam od miesiaca podobry do a 510 bo mam a75, mowisz ze 400kb to duzo :shock: ja tak po obrobce zalezy jeszcze jakiego zdjecia ale mi tak wychodzi od 2,8 do 3.7 mb wiec wedlug mnie to nie jest duzo ale moze cos robie nie tak :oops: nie wiem dopiero sie ucze .

Pozdrawiam


czwartek, 19 maja 2005, 00:35
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Hehe. Ciekawe jak Ty to obrabiasz...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 19 maja 2005, 00:47
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 17 maja 2005, 23:28
Posty: 3
Lokalizacja: wołczyn
Post 
Witam
Tu jest zdjecie mojego psa nero na zielonej trawce http://thebuli.w.interia.pl nie wiem jak to sie dzieje, ale to zdjecie w jest zrobione w rozdzielczosci 3.1 mpx i zajmuje 3,72 mb wiec nie wiem co jest :lol: wogóle są tam zdjecia zrobione cononem a-75 ale zakladam ze przez amatora wiec jak ktos chce zobaczyc jak ten aparat pstryka to zapraszam wiem bo sam czytałem to forum i szukałem przykładowych zdjec i własnie dzięki wam nabyłem ten oto aparat

Pozdrawiam


czwartek, 19 maja 2005, 08:53
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ok, ale to jest NIEMOŻLIWE, aby zdjęcie wychodzące prosto z aparatu przy takiej rozdzielczości zajmowało aż tyle.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 19 maja 2005, 10:59
Zobacz profil
Post 
Ale mnie chodzi żeby to obrobić dlatego że chce te zdjęcia wsadzić na serwer. A jak będzie 400 KB to będzie sie dłuuuugo otwierał. A tak żeby go zrobić do 70 i będzie git. I najlepiej żeby mógł zaznaczyć jakoś dużo zdjęć i wszystkie naraz


czwartek, 19 maja 2005, 21:12

Dołączył: wtorek, 17 maja 2005, 23:28
Posty: 3
Lokalizacja: wołczyn
Post 
ja nie powiedzialem ze prosto z aparatu tylko po obrobce
a co do wielkiści to w photoschopie zmniejszyć kompresje na min tak ja tu umieszczam fotki
Pozdrawiam


czwartek, 19 maja 2005, 21:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:22
Posty: 258
Post 
http://img159.echo.cx/img159/6732/nero8yh.jpg

_________________
Prawda! Ponad wszystko!

Do tej pory zginęło mi bez wyjaœnienia 3 posty !


czwartek, 19 maja 2005, 21:37
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
http://azs.pwr.wroc.pl/vendeur/vendeur/ ... T1774c.jpg - tu masz przykład mojej fotki. Po obróbce Adobe Photohop zajmuje jedynie 77 KB, a jakość i tak chyba bardzo dobra. Na potrzebu netu aż nadto.

W Photoshop wybierasz opcję "Zapisz dla Weba..." i tam sobie już możesz wszystko ustalić. Jest to specjalna opcja właśnie dla netu - kompromis pomiędzy jakością a "wagą" zdjęcia.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 19 maja 2005, 21:43
Zobacz profil
Post 
Ja też tego używam. Ale nie ma takiej opcji żeby hurtowo to robić?


czwartek, 19 maja 2005, 21:52
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL