Teraz jest poniedziałek, 22 października 2018, 05:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Fotolaby a przekłamanie barw na odbitkach. 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 maja 2005, 15:47
Posty: 32
Post Fotolaby a przekłamanie barw na odbitkach.
Witam! Mam następujący problem natury technicznej, a dokładnie z jakością zdjęć wykonanych w fotolabie - mianowicie zdjęcia są zbyt "żółte" w porównaniu z oryginałem. Od niedawna mam aparat cyfrowy, ale zdarzyło mi się już parę razy wykonywać odbitki, w kilku fotolabach i ciągle jest to samo - tj. przekłamanie barw. Na komputerze kolory zdjęć są po prostu bardziej naturalne, czego nie można niestety powiedzieć o odbitkach. Poza tym nie mam się do czego przyczepić. Czy Wy również zaobserwowaliście ten problem? Tak się zastanawiam czy to oby pan "fachowiec" ingeruje w jakość zdjęcia przed wydrukiem czy może maszyna automatycznie dobiera parametry wg. jakiegoś własnego wzorca i stąd odbitki wychodzą zbyt "żółte"? Jako że jestem laikiem w tych sprawach to proszę o poradę. Czy da się zrobić coś, żeby po wywołaniu fotki wyglądały podobnie do tego co widzę na monitorze? Może powinienem 'pokombinować' coś ze schematami kolorów np. w PS-ie? Słyszałem też, że można poprosić w fotolabie o jakiś wzorzec wg. którego mógłbym tak skalibrować monitor, że barwy byłby zgodne z oryginałem. Tyle tylko że nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak taki wzorzec mógłby wyglądać ;). Z góry dzięki za porady.

_________________
---PENTAX K100D + kit 18-55 + Tamron 70-300 Di LD + drobne klamoty---
Moja galeria: http://www.briho.webd.pl/galeria


środa, 1 czerwca 2005, 02:53
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
Pogadaj w labie. Jak nie będą chętni do współpracy, zmień lab.

Ja jeżdżę przez całą Warszawę pod pocztę na Żeromskiego, bo wiem że tam mi zrobią dobrze. I nie daję im żadnych wzorców. Sami wiedzą.
Chyba że jakiś pejzażyk z ciekawym oswietleniem, to zanoszę wydruk z atramentówki i mówię że np. ciut cieplejszy bym chciał.

_________________
EOS 300D


środa, 1 czerwca 2005, 10:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
ziemna napisał(a):
Ja jeżdżę przez całą Warszawę pod pocztę na Żeromskiego, bo wiem że tam mi zrobią dobrze.

:lol: :lol: :lol:
A poważnie, poszukaj labu, najlepiej jakiegoś małego, gdzie zajmą się indywidualnie Twoimi odbitkami, a nie rzucą je na automat.

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


środa, 1 czerwca 2005, 10:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL