Teraz jest sobota, 23 czerwca 2018, 04:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Problem z dpi/ppi czyli jaka jest rzeczywista rozdzielczośc? 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 13 sierpnia 2005, 13:27
Posty: 10
Post Problem z dpi/ppi czyli jaka jest rzeczywista rozdzielczośc?
Witam :D
Mam problem dotyczący 300dpi, jakich większość drukarni wymaga do dobrej jakości wydruku np. kartek, kalendarzy itp.

O ile dobrze mi wiadomo, to piksel jest najmniejszym elementem obrazu a liczba pikseli (w pionie i w poziomie) określa rozdzielczośc obrazu i jest podawana w jednostkach ppi (pixels per inch = pikseli na cal). Tak więc pierwsze pytanie:

1. Czy liczba 300 odnosi się do rozdzielczości samego zdjęcia, tj. gęstości zapisu punktów tworzących dane zdjęcie na matrycy aparatu cyfrowego (wtedy powinno być określone jako ppi) czy też tylko dotyczy ona ustawienia rozdzielczości wydruku zdjęcia (czyli rzeczywiście dpi) i można ją dośc dowolnie zmieniac w programach graficznych, np. w Photo Shopie?

Rozdzielczośc zdjęcia zależy od rozmiaru matrycy; na przykład: 3504 pikseli x 2336 pikseli = 8 185 344 (aktywnych) pikseli matrycy Canona EOS20d, zgadza się? Więc:

2. Skąd biorą się różnice w rozdzielczości zdjęc wykonanych aparatami o nawet takiej samej wielkości matrycy, ale różnych producentów? Czasem nawet zdjęcia wykonane aparatem o mniejszej matrycy mają większą rozdzielczośc.

Nie chodzi mi o rozdzielczośc, w jakiej określana jest sama wielkośc zdjęcia i która równie dobrze może byc podana w pikselach, calach czy centymetrach (z tym nie ma najmniejszego problemu – jasna sprawa), ale o „rozdzielczośc w pionie” i „rozdzielczośc w poziomie” które można odczytac otwierając właściwości zdjęcia – podsumowanie – zaawansowane. To jest właśnie informacja, która zupełnie mąci mi pojęcie rozdzielczości… Ta rozdzielczośc jest stałą cechą danej matrycy i użytkownik nie ma na nią najmniejszego wpływu; ani zmiana jakości kompresji ani rozdzielczości zapisanego obrazu niczego tu nie zmienia. W ten sposób możemy we właściwościach zdjęc wykonanych np. aparatem marki Nikon D70 wyczytac, że rozdzielczośc zdjęcia w pionie i w poziomie wynosi 300dpi, Kodak CX6330 – 230dpi, Canon G6 – 180dpi a Canon 350D – 72dpi! Nawet najlepsza obecnie lustrzanka cyfrowa Canona – EOS-1Ds Mk II daje zdjęcia (wspaniałe!!!), ale po otwarciu wspomnianych właściwości zdjęcia – znowu tylko 72dpi! Na wszelki wypadek powiem tylko, że te dane są odczytywane w tym samym programie (Podgląd obrazów i faksów systemu Windows). Jeżeli otwieram zdjęcia w innych programach, rozdzielczośc bywa ujednolicona np. do 96dpi w programie Paint i do 72 w Adobe Photoshop…
Jeżeli rzeczywiście rozdzielczośc zdjęcia byłaby tak niska, to bez utraty jakości, zwiększyc można ją tylko pomniejszając zdjęcie – czyli np. 3456 pikseli x 2304 pikseli przy 72dpi musiałoby mieć tylko 829 x 552 pikseli aby uzyskac 300dpi?
Podejrzewam, że popełniam gdzieś błąd… :oops: w którym miejscu?

Co rzeczywiści oznacza rozdzielczośc podawana we właściwościach zdjęcia? Skąd się bierze, jaki ma wpływ na rzeczywistą jakośc zdjęcia (o ile ma jakąkolwiek) i jakośc wydruku???

Jak przygotowac plik, którego rozdzielczośc będzie rzeczywiście wynosiła 300dpi? Skąd mam wiedziec jaka jest oryginalna rozdzielczośc zdjęcia (czy ma od razu 300 dpi, czy znacznie mniej?) Czy ustawiając 300dpi w PS z zachowaniem poprzednich wymiarów zdjęcia (nie powiększając ani nie pomniejszając go), nie pogorszy jego jakości (próbowałam i moim zdaniem jakośc wówczas spada…)? Jak dotąd nikt mi tego nie potrafił wyjaśnic – proszę o pomoc, ponieważ od tych informacji uzależniam wybór kolejnego aparatu cyfrowego.


sobota, 13 sierpnia 2005, 22:03
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
mylisz rozdzielczość z gęstością - DPI to jak sam napisałeś ilość punktów na cal, a rozdzielczość fotki to całkowita ilość punktów w pionie i poziomie, nie ma znaczenia jaką wielkość parametru DPI zapisuje aparat, wartość ta nie wpływa na jakość fotki, a ma tylko znaczenie dla urządzeń drukujących czy naświetlarek, ponieważ od tego parametru w połączeniu z rozdzielczością fotki będzie zależała wielkość odbitki (dzielisz rozdzielczość fotki przez DPI i wynikiem będzie rozmiar odbitki w calach, pamiętając, że zalecane DPI to 300 wtedy odbitka będzie dobrej jakości, chociaż nie wszystkie laby dysponują naświetlarkami o takich parametrach).

EDIT: jednak bardziej fachowa nazwa dla DPI to rozdzielczość co prawda w przypadku monitorów słowo rozdzielczość używa się do określenia ilości punktów w poziomie i pionie, ale w przypadku drukarek i skanerów rozdzielczość to DPI, ale w przypadku fotek tak jak wcześniej napisałem ten parametr nie ma żadnego znaczenia

_________________
Notoryczny brak czasu


Ostatnio edytowano poniedziałek, 15 sierpnia 2005, 13:31 przez fuse, łącznie edytowano 2 razy

niedziela, 14 sierpnia 2005, 23:10
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
1. nie słyszałem żeby ktoś podawał że rozdzielczość matrycy w nikonie wynosi 300dpi
2. rozdzielczość wydruku to ilość pkt w poziomie i pionie na cal - dpi
3. żeby obliczyć rozdzielczość matrycy należało by sprawdzić ile ma pkt na cal ale w większości przypadków mówi się o maksymalnej wielkości zapisanej fotografii podanej w pixelach - bo to warunkuje jak dużą odbitkę możemy wykonać bez starty jakości - zakładając że jest to wydruk w rozdzielczości 300dpi

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


niedziela, 14 sierpnia 2005, 23:14
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 13 sierpnia 2005, 13:27
Posty: 10
Post 
Dziękuję, ale w takim razie prosze o konkrety - jak duży może byc wydruk (CHODZI MI O WYDRUK WYKONANY W DRUKARNI A NIE ODBITKĘ Z LABU) z zachowaniem 300 dpi w przypadku:
1. Canon 20d:
szerokośc 3504 pikseli
wysokośc 2336 pikseli
rozdzielczośc w poziomie 72 dpi
rozdzielczośc w poziomie 72 dpi
2. Nikon 70s
szerokośc 3008 pikseli
wysokośc 2000 pikseli
rozdzielczośc w poziomie 300 dpi
rozdzielczośc w pozomie 300 dpi ?

Czy w przypadku Canona będzie to tylko 841 pikseli szerokości i 561 pikseli wysokości (wartości uzyskane po zamianie 72 dpi na 300 dpi i proporcjonalnym pomniejszeniu szerokości i wysokości) czyli, 7,12 x 4,75 cm? Jeśli zmienię 72 dpi na 300 z zachowaniem poprzedniej szerokości i wysokości, to mogę otrzymac wydruk w przybliżeniu 20 na 30 cm, ale czy nie dojdzie wówczas do interpolacji i pogorszenia jakości?

W przypadku Nikona sprawa jest prosta: mamy już 300 dpi, więc wydruk może miec max 25,47cm x 16,93.


poniedziałek, 15 sierpnia 2005, 01:28
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 13 sierpnia 2005, 13:27
Posty: 10
Post 
Obrazek


poniedziałek, 15 sierpnia 2005, 13:23
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
kumdori napisał(a):
Czy w przypadku Canona będzie to tylko 841 pikseli szerokości i 561 pikseli wysokości (wartości uzyskane po zamianie 72 dpi na 300 dpi i ...


naturalnie po zmianie DPI ilość punktów w pinie i poziomie się nie zmieni co możesz łatwo sprawdzić w dowolnym programie graficznym i nadal będziesz miała 3504 x 2336

_________________
Notoryczny brak czasu


poniedziałek, 15 sierpnia 2005, 14:20
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 13 sierpnia 2005, 13:27
Posty: 10
Post 
Fuse - zmieniałam dane w PS, tzn. zamieniałam 72dpi na 300 i wtedy automatycznie szerokośc i wysokośc na ekreanie zmieniała mi się z 3504 x 2336 pikseli na 14 600 x 9733. Nie wiedziałam, jak zmienic te dane, aby nadal jaośc wydruku była dobra - nie wiedziałam, na czym się oprzec.
Teraz już wiem, że wystarczy zmienic wtedy dane na ekranie z powrotem na 3504 i 2336 pikseli a wtedy automatycznie wielkośc w druku przestawi się z 123,61 x 82,41 cm (byłaby to wielkośc wydruku 72dpi) na 29,67 x 19,78 cm gwarantujących dobrą jakośc wydruku z 300dpi.
Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję, że pomogłeś mi rozwikłac ten problem. Pozdrawiam i życzę wiele radości z fotografowania! :D


poniedziałek, 15 sierpnia 2005, 14:57
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
kumdori napisał(a):
Fuse - zmieniałam dane w PS, tzn. zamieniałam 72dpi na 300 i wtedy automatycznie szerokośc i wysokośc na ekreanie zmieniała mi się z 3504 x 2336 pikseli na 14 600 x 9733. Nie wiedziałam, jak zmienic te dane, aby nadal jaośc wydruku była dobra - nie wiedziałam, na czym się oprzec...


nie mam PS'a ale w Corelu musisz zaznaczyć "Maintain original size" i po sprawie w przeciwnym razie będziesz interpolować fotkę do gigantycznych rozmiarów a następnie przeskalowywać do oryginalnego rozmiaru tracąc jakość.

_________________
Notoryczny brak czasu


poniedziałek, 15 sierpnia 2005, 15:27
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 13 sierpnia 2005, 13:27
Posty: 10
Post 
Teraz rozumiem, skąd się brało pogorszenie jakości! Już wszystko absolutnie jasne! W takim razie szkoda, że nie mam Corela... Pomyślę, co z tym dalej zrobic...
Dzięki :)


wtorek, 16 sierpnia 2005, 00:02
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
kumdori napisał(a):
Teraz rozumiem, skąd się brało pogorszenie jakości! Już wszystko absolutnie jasne! W takim razie szkoda, że nie mam Corela...


ale PS też musi mieć taką funkcję (zachowaj oryginalny rozmiar) - zrób zrzut ekranu okna zmiany rozdzielczości i dpi...

_________________
Notoryczny brak czasu


wtorek, 16 sierpnia 2005, 08:18
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 13 sierpnia 2005, 13:27
Posty: 10
Post 
Sam zrzut z ekranu nic by Ci nie dał, bo nie widzisz, jak to wszystko działa.
Jest tylko opcja "Zachowaj proporcje", która powoduje automatyczne wpisywanie proporcjonalnej szerokości podczas zmiany wysokości (lub odwrotnie).
Ale problem jest już rozwiązany - pomimo tego, że podczas wpisywania innej rozdzielczości, automatycznie zmienia się wielkośc na ekranie, to w rzeczywistości zmiana taka następuje dopiero po akceptacji (czyli zatwierdzeniu OK). Jeśli wcześniej zmienię szerokośc i wysokośc na pierwotne ustawienia i dopiero wtedy akceptuję - wszystko jest w porządku.
Dzięki za zaangażowanie w ten problem i doprowadzenie sprawy do końca!
:)


wtorek, 16 sierpnia 2005, 11:18
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
nie ma sprawy :)

_________________
Notoryczny brak czasu


wtorek, 16 sierpnia 2005, 13:43
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
w oknie wielkosci obrazka odznacz "metode ponownego probkowania" lub "resample image" w wersji eng i bedzie dobrze


środa, 17 sierpnia 2005, 08:18
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 13 sierpnia 2005, 13:27
Posty: 10
Post 
Tommy, serdecznie dziękuję! Teraz jest jeszcze prościej :D


środa, 17 sierpnia 2005, 23:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL