Teraz jest wtorek, 20 listopada 2018, 23:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Hurtowa zmiana rozmairu zdjęć ? 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 30 sierpnia 2005, 14:56
Posty: 1
Post Hurtowa zmiana rozmairu zdjęć ?
Mam problem otóz mam kilkadziesiąt zdjęc i zmiana rozmiaru żeby umieścic je na stronie głownej w photoshopie trochę długo by mi zajęłą. Ma może ktoś program do zmiany hurtowej rozmiaru zdjęc. Chdozi o to ze zaznaczam zdjęcia a on zmienia je hurtowo w określony rozmiar.


wtorek, 30 sierpnia 2005, 15:05
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
JPEGCrops - brzmi odpowiedź.


wtorek, 30 sierpnia 2005, 15:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
a co za problem w photoshopie zmienic hurtowo rozmiar zdjec i nie tylko zreszta? przetwarzanie wsadowe w menu plik

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


wtorek, 30 sierpnia 2005, 15:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
MobyDick napisał(a):
a co za problem w photoshopie...

No jak się nie wie, to jest to problem.


wtorek, 30 sierpnia 2005, 15:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
PS do takiej roboty do armata na muchy :D
(nie: muHy :wink: )

Bezpłatny i malutki IrfanView. File -> Batch conversion

_________________
EOS 300D


wtorek, 30 sierpnia 2005, 18:47
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
ziemna napisał(a):
PS do takiej roboty do armata na muchy


Tak, tylko daje lepsze efekty od innych programów. Efekt końcowy jest w postaci lepszej jakości zdjęcia i dokładniejszej konwersji.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 30 sierpnia 2005, 18:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
Vendeur napisał(a):
Tak, tylko daje lepsze efekty od innych programów

Jasne :D Chociaż często nie widać różnicy.

_________________
EOS 300D


wtorek, 30 sierpnia 2005, 19:00
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
ziemna napisał(a):
Chociaż często nie widać różnicy.


Jedni widzą inni nie ;). Ja przynajmniej zauważyłem, gdy mocno kompresowałem fotki na www.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 30 sierpnia 2005, 19:02
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
Vendeur napisał(a):
przynajmniej zauważyłem, gdy mocno kompresowałem fotki na www.

Ostatnio w pracy często muszę schodzić z 3000x2000 do 280x280, a więc z wycinaniem kwadracika :D Tego batchem nie zrobię.
I bez korekty z wyostrzaniem samo zmienianie wielkości daje kiepskie efekty. Ale jak odpalę PS to mi komp siada, więc wolę IV.
W domu to co innego, można się pobawić bo lepsza maszyna. Ale ja te zmieniane, zwykle dla znajomych i rodziny, traktuję jako sample, a potem i tak na życzenie wysyłam mailem pełne pliki. Więc ta utrata jakości nie ma wiekszego znaczenia - dla mnie :D

_________________
EOS 300D


wtorek, 30 sierpnia 2005, 19:15
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 21:24
Posty: 40
Lokalizacja: Ruda Œlšska
Post 
darmowe programy :Image resizer (http://semland.com/ir )
Photofiltre ( www.http://pfotofiltre.com )
w Photo filtre trzeba usunąć angielsko języczną bibliotekę a zapisać polską.


niedziela, 11 września 2005, 22:10
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 20 listopada 2005, 14:36
Posty: 5
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
nagraj akcję w photoshopie, podepnij pod jakiś klawisz, potem zaznacz zdjecia i naciśnij klawisz, pod który to podpiąłeś. dobra sprawa jak chcesz np wrzucać zdjęcia na stronkę internetową w określonej rozdzielczości, wtedy zgrywasz z aparatu, odpoiwedni klawisz z akcją i gotowe :) powodzenia

_________________
"jeden obraz jest wart więcej niż tysišce słów"


czwartek, 24 listopada 2005, 01:55
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
po co akcja skoro jest gotowe polecenie: file>batch processing> i ustawiamy z którego katalogu zdjecia mają być przerobione, na jaki format jaki rozmiar jaka kompresja i gdzie i z jaką nazwą mają być zapisane

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


czwartek, 24 listopada 2005, 08:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL