Teraz jest środa, 17 października 2018, 18:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 gdzie i jak trzymać zdjęcia ? 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 6 września 2005, 22:21
Posty: 4
Lokalizacja: waw
Post gdzie i jak trzymać zdjęcia ?
hej, cześć Wam,
jestem amatorem.

Chcę zrobić stronę (stronę czy galerię ? - nie bardzo wiem czy jest różnica... :cry: ) na swoje zdjęcia ...dla rodzinki, przyjaciół i znajomych królika...

Jak się do tego zabrać ?

Zdjęcia mam na iluś tam CD. Co dalej, od czego zacżąć ?

dzięki za radę.

p.s. mam nadzieję, że zadaję pytanie we właściwym miejscu...
pozdrawiam, Ma..


wtorek, 6 września 2005, 22:31
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobic, strone w necie czy jakis pokaz na wlasnym kompie?

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


wtorek, 6 września 2005, 23:16
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 6 września 2005, 22:21
Posty: 4
Lokalizacja: waw
Post 
= stronę w necie; ok 60 zdjęć, pogrupowanych tematycznie.

dzięki,
ma


środa, 7 września 2005, 21:31
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 września 2004, 15:59
Posty: 59
Lokalizacja: Kraków
Post 
przydałby ci się jakiś serwerek www , najlepiej bez ograniczeń transferu....

_________________
Minolta Z1


środa, 7 września 2005, 21:34
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 6 września 2005, 22:21
Posty: 4
Lokalizacja: waw
Post 
:?
bardzo proszę o konkretne sugestie/ rady...

jeśli "serwerek" to gdzie i jaki [jakie parametry].
Zdaje się, że zanim "serwerek", to powinna być strona, co to się ją dopiero na serwerze umieszcza ?

potrzebuję porady "od zera".

dzięki, pozdrawiam


środa, 7 września 2005, 22:27
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Serwerek ftp musisz sobie wykupić albo załatwić po znajomości. Chodzi o to, aby mieć miejsce na jakimś dysku na kompie, ktory ma stały adres IP. Jeśli masz taki samemu, to sam możesz tworzyć serwer i u siebie trzymać całą zawartość stron www. Jeśli nie, to na Allegro można tanio zakupić różne usługi. Ogromny wybór i bardzo ciekawe oferty już od 30 zł rocznie.

Potem kopiujesz fotki na ftp i robisz już swoją stronkę z odnośnikami do zdjęć - potem taką stronkę ( w postaci plików html np.) kopiujesz także na serwer i voila!

Ale stronę to już sam musisz sobie zrobić, albo użyć jakiegoś kreatora. Najlepiej poczytać jakieś poradniki.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 7 września 2005, 22:38
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 września 2004, 15:59
Posty: 59
Lokalizacja: Kraków
Post 
do tworzenia samych galerii możesz użyć photoshopa albo arles web page creator... :mrgreen:

_________________
Minolta Z1


czwartek, 8 września 2005, 00:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Po pierwsze właśnie musisz sobie miejsce na serwku wykupić.
Ściągasz sobie progsa Express Thumbnail Creator klikając w ten link http://www.neowise.com/ftp/etc_setup.exe - jest to wersja Trial ale jak potrafisz szukać to znajdziesz to co potrzeba :roll: i bedzie full.
Za jego pomoca w dziecinnie łatwy sposób zeskalujesz zdjecia do uploadu na serwek, ustalisz sobie wygląd galerii itd...
Potem wszystko wrzucasz za pomocą Windows Commander-a na serwek.
Żeby było ładnie możesz wykupic sobie domene albo zarejestrować za free na prv.pl np. http://www.zdjecia.zenka.prv.pl i już.

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


czwartek, 8 września 2005, 16:57
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 6 września 2005, 22:21
Posty: 4
Lokalizacja: waw
Post 
Panowie, dzięki za odpowiedzi.

Drążę dalej -

ad. serwerek;
po znajomości nie załatwię, więc postaje wykupić. Na co zwracać uwagę przy wyborze (oprócz ceny) ? albo, po prostu: na którym konkretnie wykupić ? :?:

ad. następny krok;
rozumiem, że używając "thumbnail" przygotuję u siebie na kompie zdjęcia w takim formacie, który "wrzucę" na miejsce wykupione na serwerze... To mi wygląda na ostatni krok, więc dopytam później...

ad. strona w html;
już się robi. Jednym okiem czytam poradniki i instrukcje a drugim robię próbki.

dzięki i proszę o jeszcze.
p.s. mi podoba się np. taka stronka [gościa nie znam] - http://acanay.com/laos/imagepages/01.html


czwartek, 8 września 2005, 23:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
MA.. napisał(a):
Na co zwracać uwagę przy wyborze

1.na pojemność
2.na transfer - najlepiej bez limitu
3.na obsługe PHP
4.ilość baz danych MySQl (oprócz galerki bedziesz mógł jakiś np. portal cms postawić np. mambo, blue dragon, nuke itp..., albo sklep internetowy)
4.panel administratora - cpanel

http://www.allegro.pl/showcat.php?id=10 ... view=gtext - tu masz do wyboru, do koloru.

możesz też wykupić serwek na http://webd.pl/
albo używając googli http://www.google.pl/search?hl=pl&q=hos ... Google&lr=

jest tego fuull

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


piątek, 9 września 2005, 06:53
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 20 listopada 2005, 14:36
Posty: 5
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
z tego co wiem, sa programy, które za Ciebie zrobią całą stronkę, tylko musisz im wskazać folder ze zdjęciami, które chcesz tam wrzucić. polecam google :] tam jest wszystko, a hosting możesz postawić na własnym kompie w domu, tyle, ze będzie on musiał cały czas chodzić i musisz mieć zew. adres IP. no i jeszcze jednym rozwiązaniem są bezpłatne sewrwery z subdomenami. tylko nie wiem jak tam jest z miejscem. foty trochę zajmują. pozdrawiam!

_________________
"jeden obraz jest wart więcej niż tysišce słów"


czwartek, 24 listopada 2005, 01:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
Z doświadczenia wiem, że jeżeli dopiero czytasz poradniki, to lepiej poszukaj gotowych skryptów galerii. Jest ich wiele, są darmowe i mają takie możliwości, że długo jeszcze ich nie wykorzystasz.
Co do samego serwera, to potrzebne Ci będą na nim obsługa php i mysql, fajnie gdyby nie miał limitów transferu.
Nie polecam natomiast stawiania serwera na własnym kompie. Większość domowych łącz to łącza asynchroniczne, mają one bardzo mały upload w stosunku do downloadu, czyli po ludzku - więcej odwiedzin na stronce i "zarżniesz" łącze.

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


czwartek, 24 listopada 2005, 11:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 września 2005, 20:14
Posty: 270
Post 
nie oszukujmy sie - hosting za 30zl rocznie jest huxa wart :( troszke w tym siedze i wiem. na home.pl masz bardzo dobry serwer, teraz maja promocje, wiec rozdaja kupony rabatowe, akurat mam kilka takich, i za 88zl+vat bedziesz mial serwer. a jak chcesz to za 200zl napisze ci te stronke z panelem do wrzucania zdjec

_________________
N D50 | N D70s | N 18-55 | N 18-70 | SB-600 | SanDisk 1GB Extreme III | Hama UV | torba | statyw


czwartek, 24 listopada 2005, 16:33
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
templar napisał(a):
a jak chcesz to za 200zl napisze ci te stronke z panelem do wrzucania zdjec

Troszkę w tym siedzę i wiem, że lepiej wydać te dwie stówy na piwo i zainstalować sobie darmową galerię (np. http://coppermine.sf.net) niż "inwestować" je w taki sposób. Sorry, ale za 200zł to statyczne wizytówki się robi, ez podstron, a nie skrypty galerii.

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


piątek, 25 listopada 2005, 11:46
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
no za ile co sie robi to ustala twórca:) nie ma cennika minimalnego - wiadomo licealista zrobi za 200pln a informatyk będzie chciał skasować 2000 - a który zrobi to lepiej?? W informatyce nie zawsze wyższa cena oznacza lepszą jakość usługi.

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


piątek, 25 listopada 2005, 12:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL