Teraz jest wtorek, 13 listopada 2018, 00:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 MAKRO-Czy ktos mi podpowie,pomoze albo doradzi? 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post MAKRO-Czy ktos mi podpowie,pomoze albo doradzi?
Mam taki problem, chcialbym sie nauczyc robic dobre zdjecia makro, jednak czytajac wszelkie artykuly na ten temat nie do konca udalo mi sie dowiedziec takich rzeczy jak np.

- czy jesli aparat na funkcje makro w sobie jak moja Z10 to trzeba rowniez do tego ustawiac zoom na maksa
- czy najlepiej jest ostrzyc samym aparatem majac manualnie ustawiony fokus na najmniejsza odleglosc
- i wreszcie czy jesli sie ma ustawiony fokus na najmniejsza odleglosc to czy nalezy rowniez maksymalnie ustawic najwiekszy zoom i czy do tego wszystkiego najlepiej jest jeszcze wlaczyc funkcje makro

troche zagmatwalem pewnie ale bede wdzieczny za odpowiedzi i napewno jesli uda mi sie czegos od Was dowiedziec to postaram sie was nagrodzic ladnymi zdjeciami makro :)

pozdrawiam


Ostatnio edytowano wtorek, 20 września 2005, 10:38 przez agony, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 20 września 2005, 09:16
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
http://fotografia.interklasa.pl/index.p ... z&id=68738
i czy ktos mi podpowie jak zrobic makro z10-tka zeby dalo takie powiekszenie bo ja nie mam pojecia, przyczym to bylo robione bez zadnych dodatkow


wtorek, 20 września 2005, 09:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
agony napisał(a):
Mam taki problem, chcialbym sie nauczyc robic dobre zdjecia makro, jednak czytajac wszelkie artykuly na ten temat nie do konca udalo mi sie dowiedziec takich rzeczy jak np.

- czy jesli aparat na funkcje makro w sobie jak moja Z10 to trzeba rowniez do tego ustawiac zoom na maksa
- czy najlepiej jest ostrzyc samym aparatem majac manualnie ustawiony fokus na najmniejsza odleglosc
- i wreszcie czy jesli sie ma ustawiony fokus na najmniejsza odleglosc to czy nalezy rowniez maksymalnie ustawic najwiekszy zoom i czy do tego wszystkiego najlepiej jest jeszcze wlaczyc funkcje makro


pamiętaj że na tele masz węższy kadr i mniejszą dziure niż na wide. Wątpie czy na wide by ci sie udało zbliżyć obiektyw na taką odległość do muchy - poprostu pewno byś ją spłoszył. Te zdjęcie to jest pewno wycinek zdjęcia - przecież aż widac piksele i proporcje boków raczej nie mają 4:3 (ktoś chyba kadrował nie trzymając shift).
przy małej głębi w trybie makro lepiej niech ostrzy autofocus, bo manualnie może ci ostrośc polecieć tam gdzie nietrzeba.
W z10 masz:
Tryb standardowy:
- od 0.5m(W) / 1.5m(T) do nieskończoności
Tryb makro:
- od 0.01m do 1.0m (W)
- od 0.6m do 2.0m (T)

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


wtorek, 20 września 2005, 10:10
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
oj zagmatwałeś zastanów się jeszcze raz o co chciałeś spytać i napisz to od nowa - i zmień temat wątku wspominając coś o makro wtedy zajży tu więcej takich co się w to bawią

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


wtorek, 20 września 2005, 10:10
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Nie znam Z10, ale na ogół:
-jeżeli jest w nim "super macro" to włącz, nie zmieniaj ogniskowej - wtedy uzyskasz największą skalę odwzorowania
-jeżeli ustawisz minimalną odległość autofokusa i ręcznie ustawisz aparat - będzie to maksimum powiększenia - można próbować, jeżeli nie pstrykasz przy minimalnej odległości ustaw punktowy AF i dokładnie wybierz punkt na którym chcesz ostrzyć
-w trybie "makro" można zmieniać ogniskową, ale minimalna odległość ostrzenia może się zmieniać, trzeba zrobić próby dla różnych ogniskowych jakie są efekty

Ze względu na małą głębię ostrości warto przymknąć przesłonę, ale problemem może być uzyskanie nieporuszonego zdjęcia, istotne jest dobre oświetlenie, jeżeli to możliwe pomocny jest statyw. Przy bardzo małej odległości problemem może być przesłonięcie światła przez sam obiektyw. Warto poeksperymentować z pomiarem światła, aby uniknąć przepaleń.


wtorek, 20 września 2005, 10:13
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
Przy najwiekszym otworze przyslony jeszcze nie probowalem z AF a wtedy jak mowi Wywar jest najmniejsza GO, dzieki troche mi pomogles w rozwiklaniu zagadaki makrofotografii :D

grzesk - ja robie fotki z soczewka wiec problemu z zaslonieciem swiatlo obiektywem nie powinienem miec jednak co do malej dziury przeslony masz racje, staram sie jednak zawsze uztywac statywu jako trzeciej reki :)


wtorek, 20 września 2005, 10:42
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Uważaj, bo soczewka też może przesłonić, w końcu to dodatkowy element i na dodatek zmniejszający odległość ogniskowania :D
PS Przy kiepskiej soczewce efekt może być gorszy niż bez, waarto dokładnie potestować z soczewką i bez.


wtorek, 20 września 2005, 10:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL