Teraz jest środa, 20 czerwca 2018, 02:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Szumy 
Autor Wiadomość
Post Szumy
Posiadam aparat cyfrowy z matrycą 2M. Na zdjęciach wykonywanych w np. w moim pokoju widzę szumy ... Co jest tego powodem. Jak je usunąć?


wtorek, 23 grudnia 2003, 19:11
Post 
mam dokładnie tak samo przy zaciemnieniu i bez lampy sa duze szumy dolanczam sie do pytania moj sprzet to premier DC2302


czwartek, 8 stycznia 2004, 14:30
Post 
winna jest automatyka aparatu, cyfrowe aparaty lubia duzo swiatla, jesli nie chcecie miesc szumu to najlepiej doswietlac zdjecia lampą lub poznac "manulalne" ustawienia aparatu, chodzi glownie o czulosc ISO, automatyka jak mam malo swiatla ustawia wysokie czulosci co sie wiaze z duzym szumem


niedziela, 11 stycznia 2004, 00:32
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Raczej nie automatyka tylko fizyczne ograniczenia matrycy i brak lub słabe algorytmy redukujące szumy. Jeśli przejdziesz w ustawienia manualne i obetniesz czułość, to czas naświetlania Ci się tak wydłuży, że nie utrzymasz aparatu w rękach nie poruszając nim.
Można stosować zewnętrzne lampy błyskowe o ile ktoś ma gorącą stopkę. Można spróbować zmienić kontrast na soft, ale to dziala tylko w niektorych aparatach. Rozwiązaniem może być też rozmycie szumow za pomocą odpowiednich programów.


niedziela, 11 stycznia 2004, 02:02
Zobacz profil
Post 
no a ja mam podobny problem... w szkole fotografuję laskę co mi się bardzo podoba, ale nie mam śmiałości, żeby poprosić o zdjęcie, więc robie z ukrycia (takie lepiej wychodzą :D). no ale zeby bylo bez lampy to ustawiam czulosc na 400 i wtedy pojawia sie ten szum... :/ czy mozna cos zrobic zeby przy slabym oswietleniu zrobic zdjecie dobrej jakosci o bardzo krotkim czasie migawki?


środa, 14 stycznia 2004, 19:32
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
To fizycznie niemożliwe. Analogiem bylyby lepsze efekty...


środa, 14 stycznia 2004, 22:56
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ellendil napisał(a):
no a ja mam podobny problem... w szkole fotografuję laskę co mi się bardzo podoba, ale nie mam śmiałości, żeby poprosić o zdjęcie, więc robie z ukrycia (takie lepiej wychodzą :D). no ale zeby bylo bez lampy to ustawiam czulosc na 400 i wtedy pojawia sie ten szum... :/ czy mozna cos zrobic zeby przy slabym oswietleniu zrobic zdjecie dobrej jakosci o bardzo krotkim czasie migawki?


Ewentualnie, jeśli masz manual, to możesz ustawić maksymalne otwarcie przesłony i skrócić jak najbardziej czas otwarcia migawki. Innego wyjścia nie widzę... Tylko, że wtedy nie będziesz mógł zrobić tego zdjęcia tak szybko, bo najpierw trzeba będzie pogrzebać w ustawieniach.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 23 stycznia 2004, 20:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Są przecież specjalne "ODSZUMIAJĄCE" programy (darmowe). Ktoś może wie skąd można je ściągnąć????????????????


czwartek, 29 stycznia 2004, 17:32
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
A co masz w Z1 szumy?? Ona ma całkiem sprawnie działającą funkcję odszumiania :) Co do programów, to nie znam - poszukaj na google i w grupach dyskusyjnych.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 29 stycznia 2004, 19:02
Zobacz profil

Dołączył: środa, 28 kwietnia 2004, 16:21
Posty: 8
Lokalizacja: Czarny Œlšsk
Post 
Jest kilka programów, pozwalających rozwiązać ten problem - Neat Image, Helicon Noise Filter oraz chyba najlepszy - Noise Ninja. Dwa pierwsze to w pełni funkcjonalne shareware - mają kilka konfigurowalnych opcji, niestety plik wynikowy zapisują z dość dużą kompresją, aczkolwiek jego jakość jest nadzwyczaj dobra. Warto później trochę wyostrzyć w Photoshopie. Ninja to inna kategoria - przede wszystkim posiada profile dla kilkudziesięciu chyba aparatów (a w ramach nich dla różnych ISO!), dużo możliwosci konfiguracji a także pozwala wybrać stopień kompresji pliku wynikowego. Niestety - wersja testowa zostawia znak wodny. Sam program jest naprawdę dobry - pewnie, jeśli zrobimy zdjecia Soniakiem 717 przy ISO 800 i kiepskim oświetleniu, to niewiele poprawimy, ale już przy 400 wyniki są niezłe.

_________________
przeœliczna córeczka + nerwowa żonka + 300D z klamorami


środa, 28 kwietnia 2004, 16:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
Neat Image również posiada różne profile ze względu na model aparatu i iso

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


środa, 28 kwietnia 2004, 17:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL