Teraz jest środa, 20 czerwca 2018, 09:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Dziwne efekty przy odbitkach 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 11:38
Posty: 30
Lokalizacja: Gniezno
Post Dziwne efekty przy odbitkach
Poniewąz nurtują mnie parę rzeczy a nie na wszystkie znalazłem tu odpowiedź to jeżeli można pozwolę sobie zapytać o kilak rzeczy naraz dotyczących odbitek ze zdjęć cyfrowych w labach
1. Róznice pomiędzy zdjeciem w kompie a na odbitce i nie chodzi tu tylko o kolor/kontrast ale pojawiają się ostre krwędzie, takie jak przy efekce wyostrzania - w labie odpowiedzieli mi że jest to efekt "polepszania" zdjęcia prze z maszynę :? Zuważyłem tez że im większa odbitka tym tego efektu mniej - chyba że to przypadek
2. Czy zmaina rozdzielczośći na 300 dpi ma wpływ również na odbitkęczy tylko na wydruk?
3. Czy format pliku ma wpływ na jakość odbitki


wtorek, 20 grudnia 2005, 18:32
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
1. - zmień fotlab bo może cię nie oszukują ale maszyn nie potrafią obsługiwać, nie jest też przypadkiem, że wyostrzanie jest coraz słabsze im większa odbitka
2. - odbitka to też wydruk, więc tak
3. - tak - tiff np zapisuje w pliku więcej danych dotyczących obrazu niż inne formaty - jpg to skompresowany format pliku im większy współczynnik kompresji tym gorsza jakość zdjęcia - z pliku zawierającego dużą ilość informacji możemy zapisać w pliku z mniejsza iloscią tej informacji daje nam to zmniejszenie rozmiaru pliku jednak operaca ta wdrugą stronę nie ma sensu ponieważ nie zyskamy żadnej dodatkowej informacji a mimo to plik bedzie większy. choć zapisujemy plik jpg w formacie tiff kiedy dajemy fotografię do druku w drukarni

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


wtorek, 20 grudnia 2005, 21:50
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 11:38
Posty: 30
Lokalizacja: Gniezno
Post 
mario1275 napisał(a):
tiff np zapisuje w pliku więcej danych dotyczących obrazu niż inne formaty - jpg to skompresowany format pliku im większy współczynnik kompresji tym gorsza jakość zdjęcia


Tak to wiedziałem oczywiście - ale czy są to wartości o tyle gorsze, że zauważalne przez ludzkie oko??


środa, 21 grudnia 2005, 22:04
Zobacz profil
Post 
Przy odbitkach do formatu A4 nie ma szans zobaczyć róznicy między plikami .tif a .jpg przy niedużej kompresji. Róznice te widoczne są przy bardzo dużuch powiększenia rzędu 1000 - 1600%.

Nieduża kompresja to dla mnie taka że zdjęcie 6mln pikseli zajmuje ok. 3MB.

Plik tif jest formatem profesjonalnym i do tej pory większośc drukarni przyjmowała tylko takie pliki bo maszyny drukarskie nie potrafiły odczytać innych formatów. Teraz coraz więcej drukarni przyjmuje jpg.


czwartek, 22 grudnia 2005, 13:38

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
przyjmuja jpg`i ale i tak przed wydrukiem są one przerabiane na tiff - (inna przestrzeń kolorów) a co do tego czy widać różnicę - widać, jest to tylko kwestia dświadczenia i oka - są tacy co nie widzą różnicy pomiędzy odbitką z 35mm a odbitką ze średniego formatu. różnice widać już napewno przy odbitce zbliżonej do a4 z całej klatki (zwłaszcza widać to cieniach, na krawędziach pomiedzy ciemnym i jasnym - gdzie przejście pomiędzy tonami bardzo jasnymi a bardzo ciemnymi następuje na małej przestrzeni)

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


czwartek, 22 grudnia 2005, 15:13
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 11:38
Posty: 30
Lokalizacja: Gniezno
Post 
mario1275 napisał(a):
nie jest też przypadkiem, że wyostrzanie jest coraz słabsze im większa odbitka


Ale nie jest to przypadkiem zawsze czy tylko kiedy lab jest do bani ?? :)


czwartek, 22 grudnia 2005, 20:17
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
wyostrzanie i robienie dużej odbitki nie ma sensu bo pojawią siędziwne piksele

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


piątek, 23 grudnia 2005, 12:59
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 11:38
Posty: 30
Lokalizacja: Gniezno
Post 
Ok - nie zrozumieliśmy się. Chodzi mi o to że ja nie wostrzałem zdjęcia tylko zostało ono wyostrozne przy odbitce (plus oczywiście "podbity" kontrast i kolor) co w efekcie powoduje że psotacie wyglądają na zdjeciach jak woskowe figurki. Czy jest to efekt nieunikniony czy indolencja zakładu fot. ??


piątek, 23 grudnia 2005, 14:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
Diabel-Tasmanski napisał(a):
indolencja zakładu fot.

:!:

_________________
EOS 300D


piątek, 23 grudnia 2005, 18:22
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 11:38
Posty: 30
Lokalizacja: Gniezno
Post 
Dobra wyjaśniam - mario napisał wyżej, że mam zmienić fotolab, ponieważ albo oszukują albo nie umieją maszyn obsługiwać czyli, że są indolentni... :lol: Czy owa funkcja wyostrzania jest po prostu uruchamaina na maszynie w trybie auto czy też uruchamiana jako jeden z trybów polepszającycgh zdjęcia ale osobno. Lub też inaczej czy mogę powiedzieć w labie żebi mi raczyli tę funkcję wyłączyć czy wiżąe się to z całkowitym przejsciem na manual ?? Cieżko jest imi zmienic lab ponieważ mieszkam a takiej dziurze w której jest może z 5 fotolabów i wszystkie równie indolentne :twisted:


środa, 28 grudnia 2005, 09:42
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
nie znam się na sprzęcie z fotolabów, jedyne co mogę powiedzieć to to, że są laby w których można ustawić wszystko ale możliwe wydaje mi się że mają maszynę która ma tylko tryb auto choć wątpię

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


środa, 28 grudnia 2005, 09:57
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 19 listopada 2004, 21:40
Posty: 199
Post 
Co do fotolabów, to ważniejsze kto stoi przy maszynie. Ja oddaję pliki do jednego wypróbowanego fotolabu i to zawsze tej samej osobie. Wiem z doświadczenia, że zdjęcia mogą być różne w zależności od osoby, której się chce lub nie przyłożyć do wykonywanej roboty.
Druga rzecz, to dogadanie się z obsługą co do tego jam mają odbitki wyglądać - wyostrzone, ciepłe, zimne - jeżeli oczywiście na tym zależy.
Obsługa widząc, że interesujesz się zdjęciami, bardziej poważnie cię potraktuje.
Dobrym zwyczajem jest też zrobienie próbnej odbitki, na przykładzie której jesteś im w stanie udzielić wskazówek, co do dalszych odbitek.
Ja tak robię i mimo tego, że wykonuję odbitki w labie marketu Geant jestem zarówno zadowolony z jakości zdjęć jak i ich ceny.
Wykonuję u nich odbitki w formacie 15X20 w cenie 1,3 zł.

_________________
Olympus E-1, E-500, Olympus 5060, Zuiko Digital 14-54, 14-45mm, 40-150mm, Zuiko DIGITAL ED 50-200mm, ED 50mm f/2 Macro, fl50, filtry ...


środa, 28 grudnia 2005, 12:22
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
bollo masz szczęście że za maszyną stoi ktoś kto coś wie o fotografii w większości tanich labów stoją automaty o ludzkich kształtach służące do włożenia materiału negatywowego w jakiejkolweik postaci i wyciągnięcia odbitek z drugiej strony maszyny i nawet nie próbuj się z nimi komunikować bo jeszcze dostaną jakiegoś zwarcia i ci negatywy zniszczą "przypadkiem" :)

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


środa, 28 grudnia 2005, 13:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL