Teraz jest środa, 20 czerwca 2018, 05:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Exposure - jak powstaje ? 
Autor Wiadomość
Post Exposure - jak powstaje ?
No właśnie jakim sposobem aparat zmienia exposure skoro
nie ulaga zmianie ani przysłona, ani szybkość migawki, ani czułość
( ISO ) .
Czy mozna bezkarnie (nie psująć zdjęć) zmieniać exposure.
POza tym exposure nie dziaął na Manualu.

Ktoś rozumie dziaąłnei tej funkcjonalnośći ?


środa, 21 grudnia 2005, 10:24
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
kristal napisał(a):
jakim sposobem aparat zmienia exposure skoro
nie ulaga zmianie ani przysłona, ani szybkość migawki, ani czułość
( ISO )

Jeżeli te parametry nie ulegają zmianie, to APARAT NIE ZMIENIA.
Może co najwyżej PRZESUWAĆ> np. zamiast f2,8 i 1/500 odpowiada f3,5 i 1/250 albo f4 i 1/125... itd.

_________________
EOS 300D


środa, 21 grudnia 2005, 16:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 11:08
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Post 
Nie rozumiem do końca o co chodzi autorowi pytania, ale jeśli aparat cyfrowy nie zmienia trzech podstawowych parametrów opisujących ekspozycje (czas migawki, przysłona i ekwiwalent czułości), to wartość naświetlania swiatłem zastanym (ambient) jest wartością stałą. Automatyka starująca pracą lampy błyskowej może jedynie zwiększyć ilość światła błyskowego (flash). Inaczej sie nie da.
Pozdrawiam. :-)

_________________
w w w - f o t o - f o t o a r t s - p l


środa, 21 grudnia 2005, 21:31
Zobacz profil
Post Ekspozycja
Tak naprawdę czy nie zmienia tego nie wiem, wiem tylko że
jest mozliwość zmiany ekspozycji na trybach PAS (na M nie ma).
Po zrobieniu zdjęcia ma podglądzie fotoki mam takie same informacje
o zdjęciu (przysłona, miogawka) jakbym nie ruszał dodatkowej
funkcji ekspozycja.

Moze ten podgląd zdjęć jest trochę nierzetelny ?

Aparat to Panasonic FZ5.


czwartek, 22 grudnia 2005, 11:10

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
jesli dobrze zrozumialem chodzi ci o korekte ekspozycji
polega to na tym ze do automatyki ktora proponuje ustawienia przyslony i czasu mozesz wniesc korekte, czyli np robisz zdjecie na sniegu, automatyka najpewniej tak dobierze ekspozycje ze snieg wyjdzie czarny, wtedy wlasnie robisz korekte np +2/3 i masz snieg bielszy :)

w trybie M nie ma automatyki, nie ma wiec rowniez do niej korekty, sam ustalasz ekspozycje

proponuje przeczytac instrukcje obslugi aparatu :)


czwartek, 22 grudnia 2005, 12:23
Zobacz profil
Post Ekspozycja
Tak - chodzi o korektę.
Nie - instrukcję już przeczytałem.

Ciągle nie wiem skąd info na zdjęciu o parametrach z przed
zmiany korekty ekspozycji


czwartek, 22 grudnia 2005, 12:41

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
a nie masz po prostu wyswietlanych parametrow a obok jest info o korekcie do nich ?


czwartek, 22 grudnia 2005, 16:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
Najlepiej powieś zdjęcie z pełnym EXIF-em. I pogadajmy o konkretnej fotce. Zaraz wszystko będzie jasne.

_________________
EOS 300D


czwartek, 22 grudnia 2005, 16:37
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
pewnie tak jak pisze tommy wartość korekty jest zapisywana osobno jako korekta a ustawienia czasu otwarcia sa takie jak by były ustawione bez korekty (żeby potem w serwisie wiedzieli co chodzi, jak koleś przyjdzie z prze lub niedoświetlonymi zdjeciami)

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


piątek, 23 grudnia 2005, 12:58
Zobacz profil
Post Ekspozycja
No to dzieki za info, jak będę miał tochę czasu do obejrzę dokładnie
EXIFy, na razie tego nie robiłem.


piątek, 23 grudnia 2005, 13:03
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL