Teraz jest poniedziałek, 18 czerwca 2018, 19:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 zdjęcia do dokumentów samemu w domu? 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 27 grudnia 2005, 13:37
Posty: 2
Post zdjęcia do dokumentów samemu w domu?
Mam pytanie, czy w punktach wywoływania zdjęć cyfrowych jest możliwośc wywołania fotografi zrobionej aparatem cyfrowym, tak aby jego wielkośc była zgodna z formatem do legitymacji? [np legitymacja szkolna czy karta mpk?]

Jednym słowem czy mozna samemu w domu wykonac zdjęcie do dokumentów a potem wywołac je w fotolabie :) ?


wtorek, 27 grudnia 2005, 13:39
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
Wiesz co yakkos trochę śmieszne pytanie :P
Nie wiem, ale też się nad tym zastanawiałem :D
Zapytaj jaki to format zdjęć(w pracowni co robią zdjęcia do dowodów :?: ) w fotolabie powinni Ci wydrukować w dowolnym formacie :P ...
...tylko masz jeszcze jeden problem musiałbyś zrobić małą pracownię :wink:

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


wtorek, 27 grudnia 2005, 14:32
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 16:17
Posty: 200
Lokalizacja: KrK
Post 
przeciez oni drukuja to co im dasz, rysunek w paincie tez,
wez otworz w ps nowy projekt o proporcjach 3:2, zrob zdjecia,
wkej 4 razy to samo w wymiarach jakie ci odpowiadaja i bedzie git
:mrgreen:

proste=pewnie ze proste

_________________
Olympus C-8080 WZ, 512mb CF + 512mb XD, 2x BLM-1, polar, UV, +4d +8d i jeszcze kilka innych pierdółek


wtorek, 27 grudnia 2005, 16:16
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 27 grudnia 2005, 13:37
Posty: 2
Post 
to oczywiste że wydrukują mi każdy obrazek. bardziej chciałem się dowiedzieć czy gdy przyjde do fotolabu z normalnym zdjęciem z aparatu cyfrowego [format 4:3?], będe miał możliwośc wywołania tego zdjęcia tak aby było ono "małe" ? [widziałem opcje drukowania od 9x13, natomiast nigdy nie spotkałem się z mniejszymi stąd też moje pytanie]


wtorek, 27 grudnia 2005, 16:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
yakkos zrób tak jak abrżda pisze wtedy masz kilka zdjęć na jednym :P ...
...jeśli dobrze znasz się na PS to dasz sobie rade :P

P.S
Ja jeszcze nie wiem jak utworzyć projekt w proporcjach 3:2 :(

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


wtorek, 27 grudnia 2005, 17:06
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 16:17
Posty: 200
Lokalizacja: KrK
Post 
raczej nikt nie drukuje pojedynczych miniaturowych zdjec, jak idziesz do jakiegos studia czy cos w tym stylu to ci zawsze daja format 10x15(chyba) z czterema zdjeciami

_________________
Olympus C-8080 WZ, 512mb CF + 512mb XD, 2x BLM-1, polar, UV, +4d +8d i jeszcze kilka innych pierdółek


wtorek, 27 grudnia 2005, 17:08
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Osobiście drukowałem takie zdjęcia u siebie w domu na kartce Premium Photo. Na jednej mi wyszło chyba 25 zdjęć (legit + paszport) a koszt chyba 4 zł, bo czarnobiałe.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 27 grudnia 2005, 21:50
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 17 grudnia 2005, 13:02
Posty: 15
Lokalizacja: Wolne miasto
Post 
To jest bardzo proste, tworzysz na ekranie czystą kartkę 10x15 w np.300 dpi i na to przeciągasz swoje zdjęcie 3,5x4,5 cm też w 300 dpi. Na tym formacie normalnie miesci się 7 takich zdjęć. Nagrywasz na nośnik i idziesz z tym do zakładu foto. Niestety zakłady foto biorą za kartkę 10x15 z takimi fotkami 10 zł. a nie np. 56 gr. tak jest w moim mieście.

_________________
Sony R-1


środa, 28 grudnia 2005, 08:35
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Jurek napisał(a):
Niestety zakłady foto biorą za kartkę 10x15 z takimi fotkami 10 zł. a nie np. 56 gr. tak jest w moim mieście.


Buahaha, co za debilizm za przeproszeniem... Już ja bym dał im 10 zł... A nie lepiej zanieść do punktu w stylu MM? Nie wierzę, aby tam zarzyczyli sobie za to 10 zł...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 28 grudnia 2005, 10:54
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
Vendeur napisał(a):
Nie wierzę, aby tam zarzyczyli sobie za to 10 zł...

Ja też :P w sumie to jest zwykłe zdjęcie :D ...
...Jurek a ty w Pruszkowie mieszkasz :?: bo chyba tylko tam za taką usługę musisz tyle zabulić :wink:

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


środa, 28 grudnia 2005, 11:09
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 17 grudnia 2005, 13:02
Posty: 15
Lokalizacja: Wolne miasto
Post 
Mieszkam w Gdańsku. Tutaj są takie ceny. Zrobiłem zdjęcia legitymacyjne w zakładzie foto, zapłaciłem za 4szt. 18 zł. dali gratisowo dyskietkę z tymi fotkami i po tygodniu, kiedy okazało się że brakuje mi dwóch zdjęć poszedłem z tą dyskietką do tego samego zakładu to za doróbkę czterech zdjęć zażądali 10 zł. Zakłady fotograficzne w wielu innych miastach też tak postępują.

_________________
Sony R-1


środa, 28 grudnia 2005, 13:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 16:17
Posty: 200
Lokalizacja: KrK
Post 
Jurek powiem ci ze prawisz jakies glupoty, a np w takim MM to wszystko robi chyba automat to nawet nikt tego nie widzi, jakby mi tyle powiedzieli za zdjecie to bym im nie zaplacil i sobie poszedl, a plyte ktora im dalem mial gdzies...

_________________
Olympus C-8080 WZ, 512mb CF + 512mb XD, 2x BLM-1, polar, UV, +4d +8d i jeszcze kilka innych pierdółek


środa, 28 grudnia 2005, 13:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 16:17
Posty: 200
Lokalizacja: KrK
Post 
Jurek napisał(a):
to za doróbkę czterech zdjęć zażądali 10 zł.


za przeproszeniem gowno mnie to obchodzi ile oni żadali(czy w tym gdansku jest jakis monopol na wywolywanie zdjec), biore ta dyskietke i ide to innego zakladu foto, olac takich co mysla ze zrobia na kims
biznes...

_________________
Olympus C-8080 WZ, 512mb CF + 512mb XD, 2x BLM-1, polar, UV, +4d +8d i jeszcze kilka innych pierdółek


środa, 28 grudnia 2005, 13:26
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Jurek - bo chodzi o to, aby NIE IŚĆ do zakładu FOTO, tylko do masówki tak zwanej, czyli MM np. Chyba macie w tej mieścinie coś takieog co...? ;)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 28 grudnia 2005, 21:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL