Teraz jest poniedziałek, 18 czerwca 2018, 18:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Zażółcone nocne fotki 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 30 listopada 2005, 01:47
Posty: 48
Post Zażółcone nocne fotki
mam pytanie zrobiłem kilka nocnych fotek i zauważyłem na nich nadmiar żółci, pomimo ustawienia poprawnego( z oferowanych przez aparat) balnsu bieli. ma ktos jakis pomysł by temu zaradzić :?: :lol:


sobota, 21 stycznia 2006, 23:19
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 10 lipca 2005, 11:59
Posty: 106
Post 
photoshop

_________________
k100d i szkieł coraz więcej


sobota, 21 stycznia 2006, 23:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
morczyk napisał(a):
photoshop

morczyk trzeba go mieć :roll: może prostrzy program typu Gimp(chyba dobrze napisałem :P ).


Pozdro :wink:

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


sobota, 21 stycznia 2006, 23:37
Zobacz profil

Dołączył: środa, 30 listopada 2005, 01:47
Posty: 48
Post 
a dokładnie co macie na myśli :?: czyżby krzywe :twisted:


niedziela, 22 stycznia 2006, 01:47
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 10 lipca 2005, 11:59
Posty: 106
Post 
poziomy i krzywe

_________________
k100d i szkieł coraz więcej


niedziela, 22 stycznia 2006, 12:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
A czy czasem nie swiecily sie lampy sodowe na dworze? one zazolcaja zdjecia

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


niedziela, 22 stycznia 2006, 14:13
Zobacz profil

Dołączył: środa, 30 listopada 2005, 01:47
Posty: 48
Post 
możliwe :D można to jakoś zniwelować , np. za pomocą jakiegoś filtra??


niedziela, 22 stycznia 2006, 15:20
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 09:19
Posty: 238
Post 
coelebs napisał(a):
można to jakoś zniwelować , np. za pomocą jakiegoś filtra??

trzeba ustawić WB manualnie na lampę

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


niedziela, 22 stycznia 2006, 17:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 grudnia 2005, 02:04
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
Post 
MobyDick napisał(a):
A czy czasem nie swiecily sie lampy sodowe na dworze? one zazolcaja zdjecia

Sodowe dają zieloną poświatę !

_________________
Jerzy
Fuji S20 Pro, flesz UNOMAT BC36TD twin


niedziela, 22 stycznia 2006, 17:33
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
jerzyf napisał(a):
MobyDick napisał(a):
A czy czasem nie swiecily sie lampy sodowe na dworze? one zazolcaja zdjecia

Sodowe dają zieloną poświatę !

Skad to stwierdzenie, mi zawsze wychodza z zoltym odcieniem i to nawet wg mnie jest naturalne, gdyz swiat w swietle tych lamp tak wlasnie wyglada.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


niedziela, 22 stycznia 2006, 18:25
Zobacz profil

Dołączył: środa, 30 listopada 2005, 01:47
Posty: 48
Post 
ale aparat nie ma manualnego balansu :( czy wobec tego ta kwestia pozostaje nierozwiązana :?: to może jeste jakiś sposób na osłabienie tej żółci


niedziela, 22 stycznia 2006, 19:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 grudnia 2005, 02:04
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
Post 
MobyDick napisał(a):
jerzyf napisał(a):
MobyDick napisał(a):
A czy czasem nie swiecily sie lampy sodowe na dworze? one zazolcaja zdjecia

Sodowe dają zieloną poświatę !

Skad to stwierdzenie, mi zawsze wychodza z zoltym odcieniem i to nawet wg mnie jest naturalne, gdyz swiat w swietle tych lamp tak wlasnie wyglada.

Zwracam honor światło sodowe daje żółte zabarwienie, fluorescencyjne zielone a żarowe pomarańczowe.

_________________
Jerzy
Fuji S20 Pro, flesz UNOMAT BC36TD twin


niedziela, 22 stycznia 2006, 20:03
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 16 sierpnia 2005, 16:19
Posty: 37
Lokalizacja: Brzeszcze
Post 
Tak jak Borys napisał trzeba ustawić manualnie balans bieli a w różnych aparatach różnie się tego dokonuje. W moim 350D robię fotkę czegoś białego w świetle, które "przeinacza" barwy, wybieram Custom WB i wskazuję właśnie to zdjęcie. Aparat sobie oblicza co trzeba i następne zdjęcia wychodzą już w normalnych kolorach, a "wzorzec" można spokojnie skasować. W jednym z HP'ków po prostu wybierałem coś w stylu Custom WB i zrobiłem "zdjęcie" ściany (aparat nie zrobił zdjęcia tylko ustawił sobie co trzeba) i też zaczęły wychodzić normalne kolory. Ten HP'k to z jeden z prostrzych aparatów :)

_________________
Canon 350D + słynny KIT + Canon 100-300 + M42 50 i 135


niedziela, 22 stycznia 2006, 20:08
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 22 października 2005, 12:55
Posty: 49
Post 
jak on ma małpkę, bez manualnego balansu (na kartkę) to może wystarczy mu ColorCast FX (do ściągnięcia z http://mediachance.com ) Rezultaty naprawdę niezłe, tym bardziej, że roboty przy tym tyle, co przy ustawianiu parametrów w aparatach bez balansu bieli (praktycznie samo się robi) :lol:


niedziela, 22 stycznia 2006, 20:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Przy takim ekstreamalnym swietle jak lampy sodowe, nie powinno sie IMHO zerowac WB do zera, zeby zachowac klimat zdjecia lepiej zostawic istniejace zazolcenie w jakims stopniu, nikt sie nie obrazi jak zobaczy taka fotke, gdyz nasze oczy tez widza te sceny na zolto i traktujemy je jako normalny widok. co innego swiatlo swietlowek czy zarowek, ono jest postrzegane przez nas jako biale i tutaj nalezy zbalansowac do zera.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


poniedziałek, 23 stycznia 2006, 16:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL