Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 19:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 nieoswietlone obiekty na pierwszym planie 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 1 listopada 2005, 00:15
Posty: 25
Post nieoswietlone obiekty na pierwszym planie
witam,
od jakiegos czasu ucze sie fotografowac cyfrowka(canon a520), jednak nie moge poradzic sobie z pewnym problemem. glownie fotografuje przyrode, widoki, drzewa i takie tam:). problem polega na tym ze bardzo czesto zdarza sie tak ze obiekty na pierwszym planie sa poprostu czarne:/ niewiem czy to wina zlych ustawien aparatu, czy moze to ja zle sie ustawiam w stosunku do slonca, badz co badz wiekszosc zdjec wychodzi fatalna. a jak juz jest pochmurno to wogole tragedia. probowalem uzywac predefiniowanych ustawien(na Auto czasem wyjdzie w porzadku, ale rzadko, na snow zdjecie jest zolte, na innych ustawieniach trudno dostrzec roznice-ogolnie jest zle). szczerze mowiac juz wyczerpuja mi sie pomysly co z tym zrobic:/. oczywiscie zawsze mozna cos skorygowac w programie graficznym, ale ja chce sie poprostu nauczyc robic ladne i co najwazniejsze poprawnde zdjecia:).
zamieszczam przykladowe zdjecie obrazujace moj problem:

Obrazek


niedziela, 29 stycznia 2006, 23:10
Zobacz profil
Post 
Twój problem nazywa się "rozpiętość tonalna" matrycy/materiału światłoczułego. Poszukaj troszkę na ten temat w internecie, sporo tego. Jeżeli znasz angielski to szukaj wg "dynamic range" a znajdziesz jeszcze więcej :-)

Pozdrawiam


niedziela, 29 stycznia 2006, 23:32

Dołączył: wtorek, 1 listopada 2005, 00:15
Posty: 25
Post 
dzieki za namiary. z tego co wyczytalem wynika ze w tych warunkach bez uzycia filtrow nie dalo by sie zrobic poprawnego zdjecia ze wzgledu na zbyt duzy kontrast:/ tak ze chyba pozostaje edycja w tego typu przypadkach:/


poniedziałek, 30 stycznia 2006, 00:32
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 16:02
Posty: 132
Lokalizacja: wawa
Post 
I uzycie filtrów niewiele by dało. Jedynym wyjściem jest zabawa krzywymi lub poziomami w szopopodobnym programie. Zdjęcie jest całkiem dobre. Przy tym kontraście, to powiedziałbym, że nawet idealnie naświetlone :).


poniedziałek, 30 stycznia 2006, 09:22
Zobacz profil
Post 
spróbuj zrobić dwa identyczne zdjęcia lub lepiej jedno w RAW-e potem skopiuj, jedno zrób jaśniej (na cienie) drugie ciemniej (na światła) nałóż je na siebie i gumką w photoshopie wymaż pierwszą warstwę np w cieniach jeśli ciemniejsze zdjęcia było na górze. Oczywiście rób to delikatnie żeby nie było sztucznie. Tego już nie mogę napisać musiałbym Ci to pokazać. Ale dojdziesz do tego.
Możesz to zrobić jeszcze prościej powielając warstwę i rozjaśnić jedną i przyciemnić drugą ale pracując na "gotowych" plikach na uzyskasz najwyższej jakości.


sobota, 30 września 2006, 09:20

Dołączył: wtorek, 10 października 2006, 15:59
Posty: 4
Post 
anaś napisał(a):
spróbuj zrobić dwa identyczne...
Możesz to zrobić jeszcze prościej powielając warstwę i rozjaśnić jedną ...



anaś to jak używanie pocisków ziemia-powietrze w celu ustrzelenia muchy na suficie, szanuj swój czas i cudze nerwy ;> metoda zaproponowana przez ciebie może nie jest zła ale wciśnięcie w photoshopie z poziomu menu: Image > Adjustment > Highlights/Shadows trwa 1,5 sekundy i już domyślne ustawienie daje wyniki co najmniej bardzo dobre...

resztę sobie można dopasować suwaczkami...
P.S. swoją drogą cyfra rejestruje zaskakująco dużo detali w cieniach, wszyscy użytkownicy syfrówek, którzy do tej pory łamali się zbyt dużą ilością zbyt ciemnych zdjęć pokochają funkcje wydobywania drobiazgów z cieni...
Obrazek


wtorek, 10 października 2006, 16:08
Zobacz profil
Post 
po prostu w RAW-ach zrobisz to idealnie a w JPG-ach na czwórkę z plusem.
Ale to już zależy jakie kto ma wymagania.


wtorek, 10 października 2006, 17:04

Dołączył: wtorek, 10 października 2006, 15:59
Posty: 4
Post 
anaś napisał(a):
po prostu w RAW-ach zrobisz to idealnie a w JPG-ach na czwórkę z plusem.
Ale to już zależy jakie kto ma wymagania.


Nie ma znaczenia, teraz zrobiłem to z plikiem JPG skopiowanym ze strony czyli materiał źródłowy już skopany przy zapisie for Web. Tym bardziej niemniej nie rozumiem po co sugerujesz powielanie warstw , potem rozjaśnianie jednej a na końcu połaczenie dwóch warstw za pomocą wygumkowania wyższej mając do dyspozycji _jeszcze więcej szczegółów w cieniach_ dzięki zapisowi w RAW ??????

W końcu już nawet sam CameraRaw ma suwaczki do rozjaśniania cieni...

P.S. WYobrażasz sobie wygumkowanie między igiełkami tej fotki ???? może jedną jak się uprzesz w ciągu kilku godzin skonczysz, ale co jak składasz katalog, zdjęć masz 70 a do tego jeszcze musisz layout ułożyć ????


wtorek, 10 października 2006, 17:51
Zobacz profil
Post 
Nie sposób to dokładnie opisać, pozostaje spotkanie przy kompie i piwie, Ty się czegoś nowego dowiesz ode mnie a ja od Ciebie bo Photoshop jest tak obszerny że mało kto ma opanowane wszystko, no może autorzy programu.
Podsumowując: ja wszystko co się da robię w RAW-ach a potem w TIF-ach lub w bitmapach, JPG w zasadzie nie używam, jedynie do zapisania końcowego pliku ale nie zawsze.
Pozdrawiam i kończę.


środa, 11 października 2006, 08:31

Dołączył: wtorek, 10 października 2006, 15:59
Posty: 4
Post 
anaś napisał(a):
Nie sposób to dokładnie opisać


No tak prawda jest taka, że metod na wykonanie jednego zadania jest co najmniej tyle ilu użytkowników tego zacnego softu. :)

Jedną rzecz warto zapamiętać: zawsze należy szukać łatwiejszych sposobów :) i czytać, czytać, czytać... mało jest zdjęć zwłaszcza wypluwanych z miliardów cyfrówek na całym świecie, w których nie dało by się coś poprawić.

EOT


środa, 11 października 2006, 08:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL