Teraz jest środa, 21 listopada 2018, 00:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 ostrosc:/ 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 1 listopada 2005, 00:15
Posty: 25
Post ostrosc:/
od jakiegos czasu mam a520 i zrobilem nim ok 1000 zdjec, jednak nie udalo mi sie zrobic jeszcze zdjecia zadowalajaco ostrego zdjecia widokowego. probowalem juz roznych sposobow, jednak nie udalo mi sie nawet zrobic zdjecia lepszej jakosci od automatu:/. poczatkowo probowalem uzyc maksymalnej przeslony ale nie dalo to pozadanych rezultatow(iso oczywiscie na minimum), recznych nastaw ostrosci, wyprobowalem rozne predefiniowane programy i tez lipa, a dodam ze warunki pogodowe niejednokrotnie byly znakomite. oczywiscie zdjecia robione z zoomem to juz nie wspomne-jeszcze gorsze. zdjecia makro natomiast wychodza bardzo wyraznie, nawet przy ogladaniu obrazu w skali 1:1 nie widac zadnych rozmyc,szumow itp.
czy jest to spowodowane niska klasa sprzetu, (nie)slawna, sztucznie powiekszana il pikseli czy tez ciagle popelniam jakies bledy?
pozdrawiam.


wtorek, 28 lutego 2006, 23:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
moze wrzuc jakakolwiek fotke, moze tak ma byc w koncu ten obiektyw to klasa najnizsza wiec sie nie spodziewaj cudow.

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


środa, 1 marca 2006, 00:47
Zobacz profil

Dołączył: środa, 3 sierpnia 2005, 20:24
Posty: 32
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Nie powinieneś mieć problemu z ostrością w tym aparacie pod kilkoma warunkami. Aparat jako jedną z opisywanych wad ma dość długie szukanie ostrości nawet do 2 sekund. Może więc robisz zdjęcia zanim aparat skończy ustawianie ostrości? Druga sprawa to nie ustawiaj dużej wartości przysłony, zostań w przedziale F4 do F5,5. Zwiększanie wartości przysłony spowoduje w tym aparacie rozmywanie i utratę ostrości. Sprawdź, czy warunki pozwalają na ustawienie czasu nie dłuższego jak 1/60s, co z reguły pozwala zachować nieporuszone zdjęcie, jeśli nie to musisz zwiększyć ISO do 100 lub 200 (400 sobie daruj). Może też przy wyzwalaniu migawki masz lekki odruch szarpania aparatem. Spróbuj to wyeliminować, ewentualnie zobacz, czy nie masz możliwości ustawienia opóźnienia wyzwolenia migawki np. na 2 sek. co pozwoli uniknąć poruszenia przy zdjęciu.

_________________
Canon PowerShot S2 IS wraz ze swoimi wadami i zaletami


środa, 1 marca 2006, 01:50
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 1 listopada 2005, 00:15
Posty: 25
Post 
dziekuje za szybka odpowiedz, postaram sie zastosowac do wskazowek, a jak to nie pomoze to wrzuce jakies fotki, moze rzeczywiscie zbyt wiele oczekuje :wink:
pozdrawiam.


środa, 1 marca 2006, 14:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL