Teraz jest wtorek, 23 października 2018, 05:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 jak zrobic rozmycie tla i ostrosc na osobie NIKON D50 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 4 sierpnia 2006, 20:52
Posty: 10
Post jak zrobic rozmycie tla i ostrosc na osobie NIKON D50
Pytanie jak w temacie :jak zrobic rozmycie tla i ostrosc na osobie w nikonie D50?
Dodam że na manualu nie wiem co ustawić?


sobota, 8 lipca 2006, 20:36
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 10 lipca 2005, 11:59
Posty: 106
Post 
Duża dziura, czyli najmniejsza wartość f. W przypadku Nikkor AF-S DX 18-55mm będzie to f3.5, w przypadku Sigmy f4.5 Ostrość łapiesz na obiekcie. Przy tym co oferują Ci Twoje obiektywy dobrze by było gdyby obiekt znajdował się w duzej odległości od tła.

_________________
k100d i szkieł coraz więcej


sobota, 8 lipca 2006, 22:54
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
Chyba nie kupuje się lustra po to, żeby na forum dowiadywać się o GO ? Ja na kicie od D70 na GO wogóle nie narzekam jak na tan zakres ogniskowej. Co prawda często lepsze było by zamiast 3.5 1.8 ale na wartości te co mam można naprade wycisnąć, kwestia budowy kadru. Nie polecam się sugerować tym linkiem do plfoto. Poprostu jest... mało świadome fotki.

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


niedziela, 9 lipca 2006, 22:08
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 sierpnia 2006, 20:52
Posty: 10
Post 
Pana powyżej wogóle nie rozumiem!!!!!!! Nie chce napisać jak ustawić to niech nie pisze nic.


wtorek, 11 lipca 2006, 22:29
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 10 lipca 2005, 11:59
Posty: 106
Post 
Cytuj:
Pana powyżej wogóle nie rozumiem!!!!!!!

Co tu rozumieć...przecież każdy by się zdziwił gdyby zobaczył jak ktoś kto ma sprzęta jak Ty w stopce i pyta o podstawy :)

_________________
k100d i szkieł coraz więcej


wtorek, 11 lipca 2006, 22:33
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 sierpnia 2006, 20:52
Posty: 10
Post 
Po to jest to forum (Praktyka / Porady / Technika). A człowiek wszystkiego kiedyś się nauczy - zaczynając od podstaw. Za odpowiedź dziękuję.


wtorek, 11 lipca 2006, 22:45
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 19 marca 2004, 21:16
Posty: 162
Lokalizacja: Œwinoujœcie
Post 
Ogólnie się przyjęło, że jak ktoś ma lustro to podstawy zna.

_________________
A510 + SD 256 Mb + pokrowiec z hipermarketu + statyw z allegro + GP PowerBank Quick 4x1600 mAh.


wtorek, 11 lipca 2006, 22:54
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 12 lipca 2003, 13:46
Posty: 33
Post Re: jak zrobic rozmycie tla i ostrosc na osobie NIKON D50
DARF napisał(a):
Pytanie jak w temacie :jak zrobic rozmycie tla i ostrosc na osobie w nikonie D50?
Dodam że na manualu nie wiem co ustawić?


:lol: :lol: albo to jest prowokacja, albo na serio kupiłeś troche za dobry sprzęt jak na twoją wiedzę (bez obrazy). Weź sobie wpisz w google "głębia ostrości". Znajdziesz wiele na ten temat.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 12 lipca 2006, 10:04
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 sierpnia 2006, 20:52
Posty: 10
Post 
To jest tak jak ktoś kupuje Mercedesa a zrobił niedawno prawajazdy. Po pewnym czasie i on nauczy sie jeździć. Tu jest to samo - lustra tak staniały że za 3500zł kupi się dobry sprzęt ale zanim człowiek opanuje technikę fotografowania na manualu to trochę minie. Bo na auto to żadna sztuka cykać zdjęcia. To prawda powinienem kupić pare książek i dopiero cykać ale przez przypadek zrobiłem takie zdjęcie jak w temacie i to mnie zaciekawiło a zdjęcie wyszło ekegancko.


środa, 12 lipca 2006, 13:37
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 12 lipca 2003, 13:46
Posty: 33
Post 
Wstaw kilka zdjęć testowych z tej SIGMY 300, bo mnie bardzo ciekawi jak to coś robi zdjęcia. Ile dałeś za nią?, czy w jakiejś promocji?

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 12 lipca 2006, 13:53
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 sierpnia 2006, 20:52
Posty: 10
Post 
899zł a zdjęcia nie wiem czym skonwertować na rozmiar 250k bo moje zajmują ok 800k do 2,5MB żeby nie straciły na jakości. Może coś jutro wymyślę.


środa, 12 lipca 2006, 23:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 12 lipca 2003, 13:46
Posty: 33
Post 
możesz np. wstawić 250 k, a z tego 2,5 M wyciąć jakiś istotny kawałek i wkleić też jako "powiększenie" np. rozmiar tego wycinka też 250 k, tak się często robi testy

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 13 lipca 2006, 07:50
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 sierpnia 2006, 20:52
Posty: 10
Post 
Zdjęcia po optymalizacji z 1MB na 200K.


czwartek, 13 lipca 2006, 20:49
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 1 stycznia 2006, 14:35
Posty: 124
Post 
Dobra..optymalizacja...ale przy takie rozdzielczosci...
Fotki na forum rob 800x600 Bo potem takie ''krowy'' nie da sie ogladac

_________________
Sprzęt:Nikon D50+Nikkor 18-55mm+Statyw+1GB [SD]+2xAku.


Moja Galeria-> http://www.yedi.xx.pl


czwartek, 13 lipca 2006, 20:54
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 sierpnia 2006, 20:52
Posty: 10
Post 
To są zdjęcia z Sigma 70-300 DG APO Macro tylko że bawiłem się z F a zapewne automat zrobiłby to lepiej.


czwartek, 13 lipca 2006, 20:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL