Teraz jest sobota, 20 października 2018, 17:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Pomiar swiatła... 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 00:08
Posty: 5
Post Pomiar swiatła...
Witam wszystkich,

Mam pytanie..interesuje sie fotografia amatorsko..posiadam Canona 350D..pare dni temu robilem zdjecia ślubne znajomym (za friko oczywiscie) Zdjecia nie wyszly najgorsze..tylko tlo (park) jest zbyt ciemny.. i nasuwa mi sie pytanie.. jaki pomiar swiatla powinno sie zastosowac do zdjec plenerowych ..mowimy to o : centralnym. sredniowazonym itp... W jakich ustawieniach najlepiej robic (portret itp).. Zdjecia wykonuje w RAW'ie..

Dzieki i pozdrawiam.


czwartek, 7 września 2006, 19:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
Wyszło ciemne bo pewnie lampą dopalałeś?

_________________
Canon i Nikon


czwartek, 7 września 2006, 21:09
Zobacz profil

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 00:08
Posty: 5
Post 
Tak - dopalalem lampa... bez niej wychodza mi malo oste zdjia..a czasami nawet mocno poruszone..lampa mrozi ruch i rozjasnia cienie na twarzy..ale tlo... jak sobie z tym poradzic??????


czwartek, 7 września 2006, 21:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Jak zdjęcia wychodziły poruszone tzn że światło było słabe - i nic nie zrobisz z taką wbudowaną lampą - tak to juz jest że pierwszy plan doświetlisz ale tył sie zaciemni.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 7 września 2006, 23:59
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
M napisał(a):
Jak zdjęcia wychodziły poruszone tzn że światło było słabe - i nic nie zrobisz z taką wbudowaną lampą - tak to juz jest że pierwszy plan doświetlisz ale tył sie zaciemni.
W trybach automatycznych tak, ale przy maualnych ustawieniach można inaczej. Chyba że w Canoniku tego nie można zrobić.

DARIO78, musisz robić na ustawieniu manualnym ustaw przesłonę i czas na taką wartośc aby drugi plan był dobrze naświetlony. Lampa nawet przy czasie np. 1/10 sek zamrozi ruch. W efekcie będziesz miał jasny plan drugi i ładnie zamrozone postacie na pierwszym planie. Lampę ustw w tryb doświetlenia, możesz też ustawić moc lampy manualnie, ale myślę że automatyka lampy da radę.

W trybach P, A, S tego nie uzyskasz bo automatyka bedzie brała pod uwagę jedynie pierwszy plan.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


piątek, 8 września 2006, 14:07
Zobacz profil

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 00:08
Posty: 5
Post 
OK - bede probowal ;)

dzieki za podpowiedzi !
Pozdrawiam!!!


piątek, 8 września 2006, 16:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL