Teraz jest środa, 24 października 2018, 05:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 do czego służy ISO ??? 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 21 października 2006, 11:01
Posty: 21
Post do czego służy ISO ???
Witam jak w temacie.Wiem że krotki czas otwarcia sprawia ze zdjecia poruszanego sie obiektu moga byc nie rozmazane i wtedy trzeba ustawic czas 1/500s lub 1/1000s ale niewiem do czego tak najbardziej sluzy ISO?


poniedziałek, 25 grudnia 2006, 13:02
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 15 grudnia 2005, 20:17
Posty: 67
Lokalizacja: Kraków
Post 
Tak obrazowo, to u mnie służy ... jako stabilizacja przy długich czasach, oraz w sytuacji gdzie nie chcę lub nie mogę używać lampy błyskowej a jest dość ciemnawo.

Generalnie dość przydatny "gadżet" :lol:

Pozdrawiam

_________________
Sony R1 + Sony HVL-F32X;
Nikon D80 + N50, N18-70, N70-300, T17-50, SB800;
Velbon Sherpa 600R


poniedziałek, 25 grudnia 2006, 23:21
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
ISO - tak jakby zwiększa światłoczułość matrycy, czyli do wykonania ujęcia będzie potrzebny krótszy czas otwarcia migawki, ponieważ matryca szybciej złapie światło. A dokładniej, to sygnał na matrycy (światło) jest wzmacniany, aby skrócić czas otwarcia migawki. Jednak poprzez to wzmocnienie pogarsza się jakość obrazu, mniej lub bardziej, w zależności od modelu aparatu a dokładniej użytej matrycy i zastosowanego oprogramowania.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 26 grudnia 2006, 00:09
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 1 stycznia 2006, 14:35
Posty: 124
Post 
Jako stabilizacja napewno nie sluzy bo to zupelnei cos innego.


Vendur ładnie wyjasnil to pojecie i tego sie trzymaj. :mrgreen:

_________________
Sprzęt:Nikon D50+Nikkor 18-55mm+Statyw+1GB [SD]+2xAku.


Moja Galeria-> http://www.yedi.xx.pl


wtorek, 26 grudnia 2006, 12:32
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 12 listopada 2006, 22:00
Posty: 54
Lokalizacja: Koszalin
Post 
Czy jest możliwośc zwiększenia wartości ISO w aparacie?? Chodzi mnie konkretnie o FZ30, tzn czy jest mozliwa wymiana jakiegos urzadzenia w aparacie, mniejwiecej tak jak na zasadzie wymiany podzespołów w komputerze?? Jesli tak, to co trzeba dokladnie zrobic/wymienic i jaki jest koszt, kto wykonuje takie rzeczy??
Jaka byłaby róznica w zdjeciu wykonanym na hali sportowej sredniooswietlonej, ruchome obiekty dla wartości np 400 i 3600?? Jakimi aparatami robią zdjecia w niezbyt dobrze oswietlonej hali ze tak extra wychodza, bez uzycia lampy??

_________________
http://img78.imageshack.us/img78/7954/linkslonecznq8.jpg
Panasonic FZ-50 + (SD Kingston 1GB)x2 + RAYNOX DCR-2020 PRO + statyw + filtry (MATIN C-PL, HOYA SKYLIGHT, HOYA INFRARED (R72), szary połówkowy)


poniedziałek, 5 lutego 2007, 21:48
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
W FZ30 masz max ISO 400 i juz tego nie da rady zmienic, niestety w FZ30 już ISO 200 jest mocno zaszumione, ale FZ30 posiada stosukowo jasny obiektyw.

Fotki w sali z takim sprzetem jak FZ30, to jesynie przy super oswietleniu, tak aby uzyskac czasy 1/250sek.

I nawet stabilizacja ci sie nie przyda bo ona nie zamraza ruchu.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


poniedziałek, 5 lutego 2007, 22:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL