Teraz jest wtorek, 16 października 2018, 01:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Dlaczego klapie lustro w zdjęciach seryjnych ? 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 11 marca 2004, 08:07
Posty: 8
Post Dlaczego klapie lustro w zdjęciach seryjnych ?
No własnie , dlaczego ?
Rozumiem że potrzebne jest opuszczenie lustra aby zobaczyć co się fotografuje ale w seryjnych zdjeciach lustro wg mnie niepotrzebnie klapie.
Satysfakcjonuje mnie odpowiedż że producenci nie przewidzieli że chcę zrobic 20 fotek w serii bez zmian ustawień aparatu, na zasadzie -
matryca naświetl-przelej do bufora-wyczyść-naświetl

Nie mówiąc już o tym że zwiekszyło by to ilość klatek na s.
Najśmieszniejsze jest to że w Canonie jest LiveView i lustro się podnosi
a jak robie zdjęcie to opada i podnosi się znów. Po co opada ? niewiem.
Gdyby nie opadało to szybkość zapisu zdjęć ograniczał by tylko DigicIII, bufor i karta SD.

Ktoś wie dlaczego tak nie jest ?

Andy


piątek, 10 października 2008, 21:16
Zobacz profil
Post Re: Dlaczego klapie lustro w zdjęciach seryjnych ?
Odpowiedź jest bardzo prosta: lustro musi zostać opuszczone w celu skierowania światła na czujniki systemu autofocus. W trybie live view aparat po wciśnięciu spustu migawki:
opuszcza lustro,
autofocus sprawdza poprawność nastawu ostrości (jeśli trzeba koryguje),
podnosi lustro,
otwiera migawkę/naświetla/zamyka migawkę,
opuszcza lustro.
Taka procedura ma miejsce w nikonie i canonie, w sony jest inaczej.

W trybie serii wygląda to tak:
spust migawki
autofocus
poniesienie lustra
naświetlenie
opuszczenie lustra
autofocus
poniesienie lustra
naświetlenie
opuszczenie lustra
autofocus
..... itd aż do momentu jak puścimy spust albo się bufor w aparacie zapcha.


piątek, 10 października 2008, 21:50

Dołączył: czwartek, 11 marca 2004, 08:07
Posty: 8
Post Re: Dlaczego klapie lustro w zdjęciach seryjnych ?
Nie Nie nic z tego. Chce pełny MF, bez żadnej korekty. Ja decyduje co robię.
Zadnej tam korekty focusa. Chce stałych nastaw.
Proszę o inne wyjasnienie. Chyba że producent tego nie przewidział, że ja chcę decydować o ekspozycji, i dlatego rządzi za mnie firmware'm.

Andy


piątek, 10 października 2008, 21:54
Zobacz profil
Post Re: Dlaczego klapie lustro w zdjęciach seryjnych ?
sp3uca napisał(a):
Po co opada ? niewiem.

Kwestia tego jak jest rozwiązany sposób napędu naciągu migawki i mechanizmu lustra. Jeżeli dla obydwu tych elementów napęd jest wspólny, i są ze sobą sprzężone, to musi zostać wykonany pełny cykl:
lustro do góry, migawka, lustro w dół, lustro do góry, migawka.... itd
Gdyby dla migawki i lustra napęd byłby osobny to nie byłoby takiej potrzeby.


sobota, 11 października 2008, 08:27

Dołączył: czwartek, 11 marca 2004, 08:07
Posty: 8
Post Re: Dlaczego klapie lustro w zdjęciach seryjnych ?
No tak Migawka. Ale przecież CMOS jest dodtatecznie szybki aby obsłużył tryb migawki elektronicznej.
http://www.fotoporadnik.pl/migawka-elektroniczna-ccd-en.html
Tak więc jeżeli nie defaultowo, to w menu aparatu powinna być opcja przełaczenia na migawke elektroniczną.
Wydaje się, że producent nie przewidział takiego, niszowego w końcu zapotrzebowania. A może nie jest niszowe , może dało by możliwość zapisu filmu z np. 25fps i rozdzielczością ograniczoną tylko szybkością bufora lub karty, tak jak to jest w typowych compactach ?
Nie tracę więc nadziei że moze pojawi się jakiś nieoficjalny upgrade softu umozliwiający to w trybie bulb + dod. funkcja.

Andy


sobota, 11 października 2008, 11:49
Zobacz profil
Post Re: Dlaczego klapie lustro w zdjęciach seryjnych ?
A Canon 5D mark II jak ma rozwiązane filmowanie?
Wydaje się że jest tam to o co Ci chodzi. :wink:


sobota, 11 października 2008, 12:45

Dołączył: czwartek, 11 marca 2004, 08:07
Posty: 8
Post Re: Dlaczego klapie lustro w zdjęciach seryjnych ?
Pewnie bez migawki mechanicznej 8)
Zresztą nie tylko 5D :D Nikony , Sony i inne....
Tylko np. miedzy 5D a 450d jest mała róznica w cenie :cry:
Ale generalnie można stwierdzić że do pewnych zastosowań (np. b.duża ilość zdjęć seryjnych) można by było właczać migawkę elektroniczną.
Ponieważ wykorzystałbym to do zdjęć astro nawet na fps mi nie zależy zbytnio. Trafilem na info w sieci razem z filmikiem z 40d, ale myśle że to fake, bo byłoby głośno juz o tym. Tak jak w przypadku starszego brata:
http://www.syeager.org/300d/forum/index.php?

Andy


niedziela, 12 października 2008, 19:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL