Teraz jest poniedziałek, 23 lipca 2018, 04:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Olympus C4000 zoom 
Autor Wiadomość
Post Olympus C4000 zoom
Witam !
Jestem od niedawna użytkownikiem aparatu C4000 , czasami aparat się bardzo dziwnie zachowuje , mam wiele pytan ,co do właśnie takiego jego zachowania. Szukam posiadaczy tego modelu.


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 10:03
Post C4000 Olimpus
witam! Posiadam wyzej wymieniony model od ponad 15 miesięcy i jestem ok - pracuje z nim i jest ok . Pozdrawiam


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 11:03
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Olympus C4000 zoom
mirel napisał(a):
Witam !
Jestem od niedawna użytkownikiem aparatu C4000 , czasami aparat się bardzo dziwnie zachowuje , mam wiele pytan ,co do właśnie takiego jego zachowania. Szukam posiadaczy tego modelu.

gdybyś zaglądnął do działu olympusa to zobaczyłbyś tam niejednego użytkownika c-4000.. i z pewnością znalazł byś tam więcej odpowiedzi na swoje niepostawione pytania

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 12:17
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
No właśnie. Przede wszystkim PYTANIA. Jak mamy coś napisać, skoro nie zaznaczono problemu. Bo samo szukanie posiadaczy nic nie da :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 16:45
Zobacz profil
Post C4000
Problemów z tym aparatem mam kilka , nie będę opisywał ich na forum , zbyt dużo zajmie to miejsca , najchętniej nawiążę kontakt telefoniczny z posiadaczem ww. aparatu.Moj mail: mirel@send.pl


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 19:31
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Wierz mi, iż łatwiej i czybciej będzie zapytać tutaj - raczej otrzymasz więcej odpowiedzi i różnych alternatyw ewentualnego rozwiązania tych problemów.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 19:41
Zobacz profil
Post c4000
Ok !
Nowy aparat C4000, karta 16MB Olympus lub 32MB Toshiba.Casami po kilkunastu zdjęciach kolejne zdjecie , nie zostaje zapisane na karcie ( komunikat "picture error") aparat zawiesza się , trzeba go wyłączyć .Po właczeniu można dalej wykonywać zdjęcia , jednak próba przejrzenia wykonanych fotografii umożliwiona jest tylko do zdjęcia , przy którym zapisie pojawił sie komunikat o błedzie .Trafienie na własnie to zdjęcie powoduje zawieszenie się działania aparatu , należy go ponownie uruchomić .Zdarzyło się, iż aparat , wskazując możliwość wykonania jeszcze kilku zdjęc , po wykonaniu kolejnego , pokazuje komunikat "card full".Próba obejrzenia za pomocą aparatu zarejestrowanych fotek wywołuje komunikat " no picture" .Przeglądanie zawartości karty po przyłączeniu aparatu do PC lub odczycie za pomocą zewnetrznego czytnika ukazuje pusty katalog OLYMPUS , próba jego otworzenia daje komunikat " dysk niesformatowany".Innym razem w katalogu "Olympus" utworzone zostały dwa inne foldery , o bezsensownych nazwach , których też nie można było otworzyć .Zjawiska te wskazywałyby na uszkodzenia kart , ale poprawnie one pracowały i innym aparacie ( RICOCH).Obie karty dają się formatować w OLYMPUSIE , wskazując pełną pojemność .Czasami można zrobić komplet zdjęc bez kłopotu , jednak opisane zjawisko nasila się .Zasilanie aparatu prawidłowe , akumulatory nowe 2200mAh.Wykasowałem zapamietane nastawy ( wyjęte zasilanie na okres kilkunastu godzin) , bez zmian .


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 20:54

Dołączył: poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 22:01
Posty: 27
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Aparatu tego (jeszcze) nie mam ale patrząc na objawy to karty są raczej sprawne, gdyby coś z nimi było nie tak to nie działałyby wogóle. Moim zdaniem albo wykraszył się soft aparatu albo jest coś nie tak ze stykami karty w aparacie .. innego rozwiązania raczej nie widzę. W związku z tym, że soft aparatu raczej nie mógł się sam z siebie wykraszyć pozostaje ten drugi wariant. Z elektronicznego punktu widzenia możliwe są takie wahania sprawności ze względu np na temperaturę otoczenia, wilgotność powietrza itp zmienia się wtedy oporność styku ... i aparat (lub inne urządzenie) raz działa a raz nie ponieważ zastosowane układy (CMOS) różnie interpretują pojawiające się sygnały. Pokombinuj jakoś przeczyścić styki (bezinwazyjnie jeśli się da ;) )
pozdrawiam

PS co do samego aparatu jak się sprawuje przy fotografowaniu szybko poruszjących się przedmiotów ? bo zamierzam taki sobie sprawić w najbliższym czasie ;)

_________________
nikt@konto.pl
Minolta s414, filtr polaryzacyjny + UV, aku panasonic 2100 i GP 2200, CF kingston 256, statyw


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 22:14
Zobacz profil
Post c4000
Dzieki za radę , jedyne co mogę, to przmyć styki kart pamięci Jak wspominałem , aparat jest na gwarancji , mam go kilkanaście dni, nie mam zamiaru ingerować weń . W przypadku dalszego takiego zachowania się- będzie to sprawa serwisu .Co do wykonywania zdjęć poruszających się obiektów - nie czyniłem dotychczas żadnych prób. Jeżeli chcesz , moge Ci przesłać dokładny manual do tego aparatu( angielski) w pdf.


wtorek, 13 kwietnia 2004, 09:12

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
A czy aparat miał jakieś przykre przejścia (typu mróz, deszcz, wilgoć)?


wtorek, 13 kwietnia 2004, 09:25
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 22:01
Posty: 27
Lokalizacja: Szczecin
Post 
nie chce manuala tylko chce obiektywną ocenę ;) spróbuj zrobić fotkę jadącego samochodu czy coś takiego i podeślij mi ją (albo wrzuć do galerii ) jeśli możesz ... bo czasami siedzę na pontonie lecącym z prędkością ok 60km/h, skaczącym po falach i filmuję albo fotografuję łódkę która leci obok z prędkością ok 150 km/h i chciałem wiedzieć, czy tym aparatem da się pracować w takich warunkach i jak to wychodzi ;)
Co do czyszczenia styków aparatu można spróbować nakleić na styki karty papier samoprzylepny (tylko nie folię!!!) i kilka raz włożyć i wyciągnąć z aparatu (papier jest dość porowaty żeby usunąć drobne zanieczyszczenia) - w odtwarzaczach mp3 to skutkuje tylko trzeba uważać przy odklejaniu papieru i później dobrze oczyścić styki z kleju ;)
pozdrawiam

_________________
nikt@konto.pl
Minolta s414, filtr polaryzacyjny + UV, aku panasonic 2100 i GP 2200, CF kingston 256, statyw


wtorek, 13 kwietnia 2004, 12:07
Zobacz profil
Post C4000
Dwie odpowiedzi w jednej ... Aparat nie był narażony na żadne takie czynniki , dbam o niego bardzo . Zdjęcie wykonam w wolnej chwili , na osiedlu na którym mieszkam ,wszystkie samochody jeżdżą wolno... :-)


wtorek, 13 kwietnia 2004, 14:28

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Pytałem, bo (co zresztą zasygnalizował Nikt) takie rzeczy zdarzają się rzeczywiście przy nagłych zmianach temperatury czy wilgotności - np. wyjście z aparatem w mroźny dzień (wskazane jest trzymanie go pod kurtką). Nic lepszego niż Nikt na pewno nie wymyślę, poza tym, że nie ingerowałbym przesadnie w aparat, skoro jest nowy i na gwarancji. Istnieje duża szansa, że to drobiazg, ale po co ryzykować?

Pozdrawiam.


wtorek, 13 kwietnia 2004, 14:50
Zobacz profil
Post C4000
Dzieki wszystkim za rady ! Jeszcze trochę popracuję tym aparatem ,jeżeli nadal bedą problemy , przekazuję sprawę do serwisu .

Pozdrawiam.


wtorek, 13 kwietnia 2004, 19:32
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL