Teraz jest niedziela, 24 czerwca 2018, 01:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 aparaty klasa średnia 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post aparaty klasa średnia
Czytałem poradnik w wykonaniu Tomka K, świetny, muszę przyznać, bardzo rozjaśnia sytuację, ale mam jedno pytanie. Co wybrać lepiej: aparat kompaktowy, tradycyjny za około 400- 500zł, czy aparat cyfrowy do 1000 zł bez akcesoriów??? Cyfrowy może być na allegro. Chodzi mi tu głównie o jakość zdjęć i np. czy karta 128mb wystarczy na tygodniowy wyjazd do pragi przy zdjęciach 2mega dobrej jakości??? Chodzi mi mniej więcej czy na karcie 128 mega zmieści się tyle co 2 36 klatkowe klisze do wywołania na format 9 na 13?? proszę o pomoc, bo sam nie wiem,a czasem mogą być mi potrzebne 1-2 fotki na zaraz

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


wtorek, 20 kwietnia 2004, 20:08
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Dla mnie najtańszy dobry aparat, to Olympus C-220 i kosztuje około 600-650 zł. Ma zoom optyczny 3 x i 2 Mpix. Na karcie 128 Mb powinieneś zrobić 150 - 100 zdjęć w najlepszej jakości.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 20 kwietnia 2004, 20:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
ale jak to się ma jakością zdjęć do takiego canona zwykłego kompaktowego np 85n zoom??? bo ja już nie wiem, co lepiej, zamieszałem się....

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


wtorek, 20 kwietnia 2004, 20:42
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Canon 85N to nie cyfrówka, więc ciężko porównywać. Ma na pewno mniejszy zoom i chyba ciemniejszy obiektyw. Bez makro. To zwykły "głuptak". Jakość zdjęć będzie chyba podobna, choć nie wiem na 100%, ponieważ nie znam się na takich automatach 35mm.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 20 kwietnia 2004, 20:53
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
O ile w ostatnim czasie w amatorskich cyfrówkach dokonał się ogromny postęp, to niestety w amatorskich kompaktach jest raczej regres. Niestety, aparaty analogowe za 500zł są już poniżej poziomu cyfrówek za 700zł. Największy problem jest z pomiarem światła - zdjęcia wychodzą często ciemne. Obiektywy są ciemniejsze - co też nie jest korzystne. Na kartę 128MB spokojnie wepchniesz 100 zdjęć do wydruku na 10x15cm. Problem jest też z wywoływaniem filmów... Nie wiem czemu się tak dzieje, ale coraz więcej tzw. fotolabów nie ma o tym zielonego pojęcia? Nie wiem, kupują lewe odczynniki czy co, w każdym razie ostatnio widziałem zdjęcia kumpeli TOTALNIE PRZEWOŁANE. To też jest problem.


wtorek, 20 kwietnia 2004, 22:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
dzięki wielkie za pomoc, chodziło Ci o wywołanie zdjęć z kliszy, prawda? w fotolabach można wywoływać zdjęcia z cyfrówek, jeśli dam im je na płycie cd-rw, nie? wydaje mi się, że to mało prawdopodobne, żeby nie wywoływali

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


środa, 21 kwietnia 2004, 14:58
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Oczywiście, że wywołują, choć nie w każdym. Jednak większość renomowanych tak.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 21 kwietnia 2004, 15:16
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Tak, chodzi mi o wywoływanie klisz - robienie odbitek to coś innego. A odbitki z nośników cyfrowych robią w wielu fotolabach. W wielu taniej niż za odbitki z kliszy...


środa, 21 kwietnia 2004, 20:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL