Teraz jest sobota, 17 listopada 2018, 17:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 canony......... pomocy?? 
Autor Wiadomość
Post canony......... pomocy??
witam,

po długich przeszukiwaniach forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania?

Zapewne wszyscy znają model minolty E223. Właśnie taki posiadam. Do tej pory mi wystarczał, bo wszystko ładnie wychodziło, w tym zdjęcia 10 x 15. Jednak chciałem ją zmienić wraz z pogłębiającymi się moimi zainteresowaniami. Szukam prostego aparatu który już by miał chociażby zdjęcia seryjne i przynajmniej przyzwoity czas między wykonaniem po sobie mkolejnych zdjęć. Mam niestety ograniczone fundusze bo jest to ok 1100 - 1200 na aparat i karte. Myślałem nad Canonami w tym A60, który ma już manuala....... tylko w jakim stopniu? A70 jest droższy i to dość, ale ma 3 Mpix. Filmiki też mogą być jednak potrzebuje aparat by robił zdjęcia na wysokim poziomie i odbitki 10 x 15.

Pomocy.


piątek, 28 maja 2004, 16:11

Dołączył: piątek, 26 grudnia 2003, 18:39
Posty: 89
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Manual jest bardzo dobry w A60 (w przeciwienstwie do automatu). Jezeli wystarcza ci 2 mpix to nie kupisz nic lepszego w tej cenie. Sam sie rozwijam i powiem ci tylko ,ze jak raz bedziesz mial aparat z manualnym focusem ,migawka i przeslona to nigdy nie wrocisz do "normalnych " aparatow.

_________________
A60


piątek, 28 maja 2004, 16:54
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
czyli manual się opłaca. Pueblo nie wiem, czy naprawdę jest tak jak mówisz, ale widziałem odbitki z trybu auto z 2mega, ale z a70 (nie wiem, czy to ma jakiś wpływ) i były bardzo ładne (dla mnie, czyli kogoś, kto ma premiera bf-200, ze stałą ostrością i redukcją czerwonych oczu :) )

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


piątek, 28 maja 2004, 19:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 6 maja 2004, 13:31
Posty: 226
Post 
wg mnie to bzdura z tym slabym trybem auto, oczywiste ze to nie to samo co ustawienia reczne, ale nie podejrzewam, zeby auto bylo gorsze niz w innych aparatach...

_________________
h t t p : / / s w i a t f o t o . c h o d z i . c o m


piątek, 28 maja 2004, 22:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
zgadzam się z miłym. ten aparat ma dobre (a taki olek c-310 b. dobre) auto, a jak widzimy, że w jakiś sytuacjach to auto cosik źle nastawia, to po to jest tam manual m.in. żeby to poprawić- kwestia wprawy i wyczucia

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


piątek, 28 maja 2004, 22:49
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
A60 ma dobry automat. Manual przy 2MP nie pozwala poszaleć. Olek C-310 ma zauważalnie lepszy automat, a A70 lepszy manual. Dla mnie A60 to aparat absolutnie amatorski i jako taki powinien być traktowany. Jeśli więc chcesz się bardziej zająć fotografią, kup A70.


sobota, 29 maja 2004, 20:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
TomekK napisał(a):
ble ble ble

Jejku, jak Ty czasem trollujesz. W kółko to samo i to samo.
Wyjaśnij mi w końcu czym różni się manual z A70 od tego z A60 ??

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


sobota, 29 maja 2004, 21:12
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 26 grudnia 2003, 18:39
Posty: 89
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Juz wyjasniam . Chodzi mi o to ,ze w dzien auto dziala bardzo dobrze , ale.. :

1) W pomieszczeniach i innych niestandardowych warunkach oswietleniowych aparat nie radzi sobie z balansem bieli , trzeba koniecznie to ustawic

2) Gdy tylko sie zrobi ciemno trzeba samemu ustawic czas naswietlania

3) Zamiast trybu auto polecam tryb P i w zaleznosci od sytuacji zmieniac ISO , WB i inne takie (w tym trybie aparat zapamietuje ustawienia) Z trybow automatycznych polecam krajobrazowy

Tomekk* zmien juz ta gadke o A60 i o olympusach ,ile mozna....

_________________
A60


sobota, 29 maja 2004, 22:35
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
W odpowiedzi na pytanie - A60 ma dobry pełny tryb manualny; to udany aparat, do tego obecnie bardzo atrakcyjny cenowo, bo pokaźnie w ostatnich miesiącach staniał. Tylko jedno ale - nie wiem, na jak długo wystarczy Ci A60, skoro masz już dosyć E223 - niemniej, skoro środki ograniczają...

Pozdrawiam.


niedziela, 30 maja 2004, 00:07
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
W tym się właśnie różnię od wielu z Was, że nie zmieniam zdania co 15 sekund. Powtórzę - aparaty mogą mieć trzy poziomy "dostępu" manualnego. Pierwszy to totalny automat, nic nie można zmieniać. Drugi to programy tematyczne, gdzie można sterować głębią ostrości w sposób pośredni (ale np. w Olympusach bardzo skuteczny). Trzeci to manual - tak naprawdę, może być to np. preselekcja przesłony i korekcja naświetlenia, bo można z tego uzyskać zarówno preselekcję czasu, jak i pełen manual. Teraz, jeśli popatrzymy na programy tematyczne, mamy np. Portret, Krajobraz, Krajobraz+Portret, Noc z długimi czasami (działa też w dzień). Jeżeli dobrze popatrzymy, to mamy je wymienione w kolejności malejącej przesłony... Mój aparat prawie ZAWSZE ustawia w nich odpowiednio f/2.8, f/4, f/6 i f/8, rezygnuje tylko w razie groźby prześwietlenia/niedoświetlenia zdjęcia (czyli tak, jak w trybie preselekcji przesłony)... Jeżeli do tego dołożymy korekcję naświetlenia, możemy zrobić bardzo dużo. Canon A60 ma owszem także stopnie pośrednie w preselekcji przesłony. Problem jest jednak taki, że matryca 2MP jest po prostu mała i subtelne różnice pomiędzy kolejnymi stopniami przesłony po prostu zanikają. Pamiętajmy, że przy krótkich ogniskowych (a takimi tylko dysponuje Canon A60) przesłona nie ma takiego wpływu na głębię ostrości jak przy ogniskowych długich. W Canonie A70 wszystkie subtelności już widać i właśnie dlatego uważam, że jeśli ktoś chce bawić się w tryby manualne, jest on zdecydowanie lepszym wyborem niż A60. Dla mnie A60 to aparat jednak dla ludzi bez szczególnych ambicji.


niedziela, 30 maja 2004, 12:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL