Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 00:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 pomóżcie blondynce! 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 2 czerwca 2004, 12:53
Posty: 1
Post pomóżcie blondynce!
Witam! jestem po raz pierwszy i mam pytanie.....(zresztą jak wszyscy tutaj :D )
Szukam cyfrówki z dorym trybem auto :oops: .Potrzebuję do robienia zdjęć głównie dziecka i psa.Chciałabym coś szybkiego(kiedys robiłam sonówką i szlag mnie trafiał bo moje dziecko 3 razy mnie obiegło zanim zdjęcie się zrobiło :x )Uwielbiam portrety i marzy mi się mako.
szukam czegoś małego z manualem(ale bez przesady, mam eosa 300 i jak przyjdzie mi ochota na experymenty to mam na czym)tylko wielkie to i na wycieczki rowerowe i tego typu atrakcje zbyt kłoptliwy :?
Cena do 1500. Myślałam o Minolcie s141 lub s404, a może canonA75?wiem, że kodaka odradzacie ale dx6340.....?
A może coś tańszego a zdjęcia w auto super?
plissss odpowiedzcie


środa, 2 czerwca 2004, 13:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Może zdąrzę, zanim reszta Minoltowo/Olympusowych maniaków mnie zagłuszy...

Masz analogowego Canona, kup i Canona cyfrowego - z urzędu wiesz o tym aparacie najwięcej, bo pomino że to kompakt ( A60/A70/A75 czy A80 ) idea rozwiązań jest bardzo podobna jak w aparatach analogowych ze stajni Canona.

Wiem co mówię.

To było moje skromne zdanie zdanie.
Teraz zagłuszą mnie wielbiciele Brzydkich Aparatów. :wink:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


środa, 2 czerwca 2004, 13:19
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
No myślę, że Canonik pokroju A75 będzie dobrym wyborem. Ale do szybkostrzelności Minolty Z1 to mu baaardzo daleko. Ale Z-tka jest ogromna, więc odpada na miejscu. Zresztą jej auto nie zawsze dobrze działa. Choć używałem ostatnio A70 i fotki w auto wyszły tragiczne :(.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 2 czerwca 2004, 13:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Widziałem ostatnio fotki z Z12 i były tragiczne :wink:
To nie wina aparatu, Venteur...

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


środa, 2 czerwca 2004, 13:45
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Chyba sobie żartujesz ze mnie... Czyżby moja wina, że niby nie umiem robić zdjęć? Przecież piszę o trybie auto, więc co ma tu autor do powiedzenia? Robiłem zdjęcia aparatem znajomego w trybie auto, bo się spieszył i nie mogłem się zagłębiać w ustawienia - efekt był taki, że zdjęcia wyszły bardzo słabe... No, ale jak tam uważasz. Mi chodziło tylko o tryb auto, nie o cały aparat. I zaznaczam, że działo się to w sztucznym oświetleniu, jednak myślałem, że tak wychwalany A70 lepiej sobie poradzi.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 2 czerwca 2004, 13:50
Zobacz profil

Dołączył: środa, 5 maja 2004, 12:52
Posty: 28
Lokalizacja: Zabrze
Post 
@edziag
Do takiego zastosowania o jakim piszesz, mój wybór padł by na A75. To dobry aparat z trybem auto no i też pozwalający na poexperymentowanie z manualem ;)

@Vendeur
Stawiam na to, że na jakość Twoich zdjęć Z1 A75'ką duży wpływ miał pośpiech, a i też trzeba mieć chwilkę czasu na oswojenie się z aparatem. Z mojego doświadczenia z cyfrówkami wiem, że każdy aparat trzeba "wyczuć".

Pozdrawiam

_________________
Minolta DiMAGE A200


środa, 2 czerwca 2004, 14:03
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
jodzio napisał(a):
@Vendeur
Stawiam na to, że na jakość Twoich zdjęć Z1 A75'ką duży wpływ miał pośpiech, a i też trzeba mieć chwilkę czasu na oswojenie się z aparatem. Z mojego doświadczenia z cyfrówkami wiem, że każdy aparat trzeba "wyczuć".

Pozdrawiam


Nie robiłem zdjęć A75 tylko A70 :). I rzeczywiście nie miałem czasu. Zresztą jak wspomniałem, użyłem tylko trybu auto, czyli i tak bez możliwości ingerencji. Po prostu wiele osób twierdzi, że Canony mają dobre auto i im zaufałem. Teraz mam pewność, że nie ma różnicy w porównaniu do auto z Minolty Z1 - tak samo kiepskie, albo tak samo dobre, jak kto woli.

I oczywiście zawsze trzeba się oswoić z aparatem. Ja osobiście nie używam już w ogóle automatu, tyko manual. A już tak się wyrobiłem, że wszystko ustawiam w moment. Wczoraj nawet zrobiłem fotki w ciemnym pubie z lampą i samemu ustawiałem ostrość i wszystko "na oko" - wyszło po prostu rewelacyjnie, sam się zdziwiłem.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 2 czerwca 2004, 14:36
Zobacz profil

Dołączył: środa, 5 maja 2004, 12:52
Posty: 28
Lokalizacja: Zabrze
Post 
Fakt miało być A70 a nie A75 :D

Jak odebrałem Z1 to pierwsze foty poszły w auto, za bardzo byłem przejęty samym faktem, że już mam aparat i to Z1 :D
Ale teraz większośc fotek robie już w manualu i głównie na priorytecie migawki. I fakt - zdjęcia wychodzą znacznie lepiej niż w automacie :)
Ale muszę nadmienić, że oglądając pierwsze zrobione przeze mnie fotki Z1'kę byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Czytając forum (od ponad pół roku) byłem przekonany, że efekt będzie drastyczny - te wszystkie słowne potyczki na temat Z1 :) No ale nie odbiegam od tematu.........

Uważem, że robienie dobrych zdjęć w automacie też wymaga treningu i znajomości aparatu.


Cytuj:
Teraz mam pewność, że nie ma różnicy w porównaniu do auto z Minolty Z1 - tak samo kiepskie, albo tak samo dobre, jak kto woli.

hmmmm.... no cóż to tylko automat ......;)

_________________
Minolta DiMAGE A200


środa, 2 czerwca 2004, 14:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Wiesz, Vendeur, to pewnie przez to, że Canony w trybie auto same dobierają balans bieli ( co - nie ma się co oszukiwać - w zamkniętych pomieszczeniach robią tragicznie ) i automatycznie dobierają czułość - a powiem Ci, że najprawdopodobniej waliłeś na "super-syficznym" ISO 400, bo odnoszę wrażenie, że aparat najpierw podrzuca czułość, a dopiero potem eksperymentuje z przysłoną, na końcu z czasami.

Takie coś zauważyłem w cyfrowych Canonach serii A.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


środa, 2 czerwca 2004, 16:57
Zobacz profil

Dołączył: środa, 21 kwietnia 2004, 11:31
Posty: 162
Post 
(...)


Ostatnio edytowano czwartek, 10 czerwca 2004, 00:48 przez gerth, łącznie edytowano 1 raz

środa, 2 czerwca 2004, 17:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
vendeur wiadomo, że jeden procesorek i oprogramowanie nie zastąpi człowieka, więc osoba, która umie posługiwać się manualem zawsze zrobi zdjęcia lepsze, niż w trybie auto- nic nie zastąpi człowieka (jak narazie). Po prostu, jak ktoś robi zdjęcia lepsze w manualu, to jak przejdzie na auto, to dla niego to będzie tragedia, sodoma i gomora i tego się nie ukryje. Tyle, że jeśli ktoś nie używa manuala i jest amatorem, to i auto jest super.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


środa, 2 czerwca 2004, 17:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL