Teraz jest wtorek, 17 lipca 2018, 13:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 A75 czy S414 a może coś innego? 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 15:44
Posty: 6
Post A75 czy S414 a może coś innego?
Witam wszystkich. Przymierzam sie do zakupu aparatu cyfrowego. Jak na razie w oko mi wpadł Canon A75 i Minolta s414. Każdy z nich ma swoje plusy i minusy: Minolta ma 4 Mpiksele i 4X zoom, za to Canon kręci lepsze filmiki i ma chyba ciut więcej ustawień manualnych, a że są w podobnej cenie ciężko mi się zdecydować :cry: . Myślałem także o Minolcie Z1 lub Z10, ale dużo słyszy się o awaryjności tej serii (chyba że wcale nie jest tak źle?). A może warto poczekać aż w powszechnej sprzedaży pojawi się Z3? Za kupu mam zamiar dokonać w pewnej ogólnopolskiej sieci sklepów foto, ponieważ mają tam dość korzystne oprocentownie, jeśli chodzi o sprzedarz ratalną (cena aparatu zwiększa się o około 8%), ale tam na razie nie mają Z3.
Teraz mam HP320, ja na dzisiejsze standardy nie jest rewelacyjny (2Mp), ale sprawuje się całkiem nieźle, szczególnie kiedy skorzysta się z ustawień manualnych, (których producent nie opisuje :P .
Proszę o radę, co kupić, czy może teraz kupić i podszkolić się na którymś ze słabszych modeli (a75 s414 itp) a za jakiś czas szarpnąć się na aparat kalibru Z3, czy może lepiej poczekać

Pozdrowionka


czwartek, 26 sierpnia 2004, 16:05
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
Z3 to aparat kalibru A75- tylko ma większą matrycę, zoom oraz stabilizację. Inny kaliber to byłby olympus C-5050, Canon G5.

Rzeczywiście minolta ma lepszy obiektyw, za to mniej ustawień manualnych. Ma lepszą obudowę. Ja bym się skłaniał do A75 (te ustawienia), ale to Twój wybór.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


czwartek, 26 sierpnia 2004, 17:07
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 15:44
Posty: 6
Post 
A jak z akcesoriami do a75 i s414? (filtry, telekonwertery itp)
I jeszcze pytanko niezawodność, co lepsze A75 czy s414?


czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
Co do filtrów, konwerterów- nie wiem.

Awaryjność- też nie wiem. Poczytaj na http://www.recenzje.net.pl
Wydaje mi się, że jest dość podobna.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


czwartek, 26 sierpnia 2004, 19:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post Re: A75 czy S414 a może coś innego?
Ianek napisał(a):
sprawuje się całkiem nieźle, szczególnie kiedy skorzysta się z ustawień manualnych, (których producent nie opisuje :P .

Mógłbyś napisać coś więcej o ustawieniach manualnych w HP 320...?
Lub wskazać miejsce, gdzie mogę o tym poczytać... bo to szalenie, hie hie hie, intrygujące.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


czwartek, 26 sierpnia 2004, 19:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
To HP 320 ma ustawienia manualne :!: :!: :!: :?: :?: :?:

PS Silent czyżby nowa lampa do eoska?

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


czwartek, 26 sierpnia 2004, 20:09
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 15:51
Posty: 183
Post 
w statystykach awaryjnosci zdecydowanie prowadzi z1 potem hp 735 długo długo nic i canon a75. A poza tym IMHO nie warto płacic za 3 megowa wersje z lepszymi fillmikami a60......... Inaczej a75 nie mozna nazwac. A jakosc zdjec z a60 ( i wiekszych) jest prawde mowiac srednia........ Ja proponowalbym zlapac Olympusa c4000 ( wyprzedaja go jeszcze podobnie jak a60 i dlatego te dwa aparaty wychodza najlepiej cena/mozliwosci) lub ew wziasc ta minolte.
PS. a tak wogole to po co zmieniac aparat bo hpek ma juz za malo pixeli? jesli nie wiesz czego chcesz i po co zmieniac ( ja zmienilem soniaka na a60 ze wzgledu na manual) to kup wieksza karte pamieci i rob zdjecia
PS2 napisz o tym manualu w swoich hpku!!!! ;)

_________________
Canon A60 kingston 256mb 4x 2400 forever + energizer + Velbon dx-888 + macro edar 2.8/100mm ( niedlugo 1.8/400mm)+ tulejka CHWILOWO BEZ APARATU karta kingston cf 256 trup. I pomyslec ze za ten szajs dalem niedawno ponad 200zl :(


czwartek, 26 sierpnia 2004, 20:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
feld za ten 1 mpix czasem warto dołożyć. Można co nieco wykadrować. Już się przekonałem. A zdjęcia z serii Axx Canona nie są średnie. Popatrz na zdjęcia M, który miał A80. Zdjęcia robi człowiek, nie aparat.

Właśnie, jest jeszcze Olympus C-4000. Stara konstrukcja, jak na cyfraki, ale jara. Jeżeli nie przeszkadza Ci, że jest powolny to też bierz go pod uwagę.

PS feldmarszałku widziałeś kiedyś zdjęcia z tego HP? Bo ja tak i tak średnio mi przypadły do gustu.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


czwartek, 26 sierpnia 2004, 20:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 15:51
Posty: 183
Post 
Jesli komus zalezy na pixelach to canon a70. Chociaz w tej cenie to juz jakiegos Olka fajnego mozna kupic... Ale i tak canon w tym segmencie prezentuje najwiecej cena/mozliwosci ( tak jak w poprzednim watku is 1s)
A zdjecia sa srednie i to bardzo. Tez mam sporo ciekawych trescia i jaksocia zdjec z a60 ( jak M) ale abberacja.... Canona kupilem ze wzgledu na tryb m i jasniejszy obiektyw. Wczesniej sony p50 i ...
abberacja ktora dla mnie jest nie do zakceptowania ( jak chcesz pokaze Ci wycinki 1:1 jasnego nieba... i z soniaka)
Bardzo niepewny autofocus!! ( pola auofocusu to jak dla mnie kompletna pomylka)
Łopatki zamykające obiektyw
Nie ma wskazniku baterii ( w sonym dzialal rewelacyjnie)
LCD ktorego jasnosci nie mozna wyregulowac ( obraz widziany jest za jasno)
obiektyw jasny ale tylko w wide w tele to jak dupa u murzyna
nie ma TIFFA ( soniak mial)
Teraz z perspektywy czasu moge powiedziec ze nie warto bylo zmieniac.
Już nazbieralem pare zlotowek i mysle na co to badziestwo wymienic...

na ogien padl wlasnie olek c4000
Moglbys podac dokladniejsze dane od. autofocusu? to dla mnie oprocz obiektywu najwazniejszy parametr i shutter lag?
I obsluguje stare karty SM do 128.............
Po pierwsze musialbym za grosze cfa sprzedac....
po drugie nie wyobrazam sobie 128mb w aparacoe 4mega. ( canonowe 250 zdjec w max rozdzielczosci to dla mnie w sam raz)

_________________
Canon A60 kingston 256mb 4x 2400 forever + energizer + Velbon dx-888 + macro edar 2.8/100mm ( niedlugo 1.8/400mm)+ tulejka CHWILOWO BEZ APARATU karta kingston cf 256 trup. I pomyslec ze za ten szajs dalem niedawno ponad 200zl :(


czwartek, 26 sierpnia 2004, 21:20
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 15:51
Posty: 183
Post Re: re
superbike2001 napisał(a):

PS feldmarszałku widziałeś kiedyś zdjęcia z tego HP? Bo ja tak i tak średnio mi przypadły do gustu.

Widzialem i moge o nich powiedziec ze sa bardzo slabe . Ale nie nalezy za duzo wymagac od aparatu wartego 300zl!
Czekamy na komentarz Ianka od. tego manuala :D

_________________
Canon A60 kingston 256mb 4x 2400 forever + energizer + Velbon dx-888 + macro edar 2.8/100mm ( niedlugo 1.8/400mm)+ tulejka CHWILOWO BEZ APARATU karta kingston cf 256 trup. I pomyslec ze za ten szajs dalem niedawno ponad 200zl :(


czwartek, 26 sierpnia 2004, 21:38
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 15:44
Posty: 6
Post 
Wystarczy przytrzymać przy starcie aparatu wciśnięty spust migawki oraz przycisk lampy błyskowej i pojawi się ukryte menu. Wtedy trzeba wejść w IQA Setting i już można ustawiać:
- ISO w zakresie 100, 120, 200 lub 400 (!!!)
- prędkość migawki: 0.125 sek, 0.033, 0.008, 0.002 i 0.001 sek. ale ato może dobrac dłuższy czas naświetlania
- przesłonę F/4,5 lub F/8
Jest jeszcze opcja Raw Image Saving
Oprócz zdjęcia jpg, zapisywany jest tez plik raw! :shock:
Ale jeszcze nie umiem korzystać z tego formatu, dopiero od niedawna wiem o tych ustawienia manualnych


czwartek, 26 sierpnia 2004, 22:45
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 15:44
Posty: 6
Post 
Feld zdjęcia jak na aparat za taką cenę są całkiem niezłe, robiłem odbitki 10X15 i nie ma się czego czepić (oprócz takiej dziwnej mory np. na twarzach przy jasnym oświetleniu, lub po urzyciu lampy, ale lekki blur w programie edycji i prawie tego nie widać). Info o ustawieniach manual wyłapałem na http://www.-.
Chyba poszuka gdzieś Olka C4000, czy obsługuje tylko karty SM?
A aparat chcę zmienić ze względu na zoom i ustawienia manualne


czwartek, 26 sierpnia 2004, 22:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
O KURCZE!!!

Tam naprawdę jest manual. Może badziewny, ale jest. Toś nas Ianek załatwił. Muszę poszukać w A60, może znajdę histogramy???

Rzeczywiście, ale coś za coś. W końcu ten aparat kosztował 800zł.

Co do:

1. Aberracji jeszcze nie widziałem, ale niewiele robiłem zdjęć, gdzie mogłaby być.
2. U mnie autofokus działa ok, nie uważam go za niepewnego.
3. Słyszałem, że się zacinają, u mnie tego nie ma.
4. To prawda i też mnie to wkurza. Dlatego kupiłem drugi zestaw aku. Zaniedbali tą sprawę, ale jak ten wskaźnik miałby być taki, jak w HP, to dziękuję (po 50 fotach na 2300gp nie chce już wyświetlacza włączać, bo uważa, że za słaba bateria).
5. TIFFA nie ma, ale mi to nie przeszkadza, nie wiem, jak Tobie.

Co do Olympusa C-4000, to shutter lag (opóźnienie migawki?) jest raczej dłuższe niż w A60, próbowałem i ten aparat jest żółwiasty, żeby nie powiedzieć ślimaczny. Start co najmniej dwa razy dłużej od A60. Pomiary AF- a też zajmują wieczność. Można stracić cierpliwość, naprawdę, mnie to irytuje.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


czwartek, 26 sierpnia 2004, 23:05
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 15:44
Posty: 6
Post 
I jeszcze dwa pytanka
1. Czy lepiej szukać na allegro czy może w zwykłych sklepach internetowych (trochę drożej ale może pewniej ?)
2. Co z nowszych olków lub innych marek (dostępnych w sklepach) można uznać za odpowiednik C4000

p.s. Znalazłem w ofercie xxxxxx.pl za 1239 za karta SM 128MB, chyba nieźle?


Ostatnio edytowano piątek, 27 sierpnia 2004, 00:32 przez Ianek, łącznie edytowano 2 razy

czwartek, 26 sierpnia 2004, 23:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
PANOWIE, HP 320 MA "MANUALA" :!:

Normalnie się pochlastałem właśnie... :shock:

Wciskamy migawkę i guzik sterownia lampą błyskową i włączamy aparat.
Pojawi się menu serwisowe, gdzie możemy zmienić przysłonę, czas i czułość, a także włączyć zapisywanie zdjęć jako RAW :!:

Normalnie leżę i kwiczę !!!
Tyle lat go mam.... :?

Pozdrawiam, poturbowany psychicznie Silent...

UPDATE: A włączając aparat trzymając wciśniętą migawkę i * ( jakość zdjęcia ) pokazuje sie ekran serwisowy, gdzie odczytamy sobie ilość pstrykniętych fotek i ilość błyśnięć flasha. Taki bajer...

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


czwartek, 26 sierpnia 2004, 23:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL