Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 06:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Canon A60 czy A400 
Autor Wiadomość
Post Canon A60 czy A400
odrazu powiem ze jestem zielony jezeli chodzi o fotografie cyfrowa lecz chcialbym od czegos zaczac niestety kasy nie zaduzo i waham sie miedzy dwoma modelami CANON mianowicie A60 i A400
A60 jest napewno popularniejszy ale ma mniej pikseli no wlasnie czy moze mi ktos wytlumaczyc czy od ilosci pikseli zalezy tylko wielkosc zdejecia czy rowniez jego jakosc. Do pytania dodam tylko ze zalezy mi rowniez na robieniu zdjec makro wiec ktory bedzie lepszy dla mnie choc wiem ze ani ten ani ten nie jest rewelacyjny ale co mam zrobic jak cierpie na chroniczny brak kasy :D


środa, 8 września 2004, 16:45
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
tzn. rozdzielczość decyduje o wielkości odbitki i jej jakości. A60 zrobisz bez kadrowania 15x21. Z A400- A4. Jednak kadrowanie na kompie się przydaje. W zasadzie trudno powiedzieć, bo A60 ma mniejszą rozdzielczość, ale za to lepszy obiektyw. Mam A60 i bardzo go sobie chwalę, jednak A400 nawet na żywo nie widziałem, to całkiem nowy aparat, więc niewiele mogę powiedzieć. Co do makro, to nie wiem. W A60 jest to 5cm (przynajmniej tak piszą, bo nie sprawdzałem).

A60 to znakomita konstrukcja za tą cenę. Jak jest z A400 nie wiem, ale zawsze seria Axxx była w Canonie jakaś taka "bez ambicji". Jeśli chciałbyś kupić A400, to gorąco radzę dołożyć 100zł i kupić Olympusa C-310. Optyka b. podobna do A60 i super makro z 2cm. Świetny automacik.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


środa, 8 września 2004, 16:59
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
Hmm... A400 szczerze podoba mi się. Jest automatem, ale ma algorytmy z dość wysokich dwucyfrowych PowerShotów A. Jest mały, poręczny i ładny. Nie mógłbym go mieć, bo jest automatem. Jeżeli to nie problem - bierz tego.

A60 z drugiej strony jest świetnym manualem, poza kilkoma [znaczącymi] szczegółami jest prawie jak A80/A95. Tylko boli ta maleńka matryca. Jeżeli chcesz manual - bierz A60 albo [lepsze wyjście] dozbieraj do A75.

Pozdr,
kSh

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 8 września 2004, 19:52
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 21 sierpnia 2004, 22:39
Posty: 6
Lokalizacja: Wielkopolska południowa
Post 
Witam
Moja opinia, jak kazda, bedzie subiektywna. Ja mam canon`a a400, a moja siostra a60. Rzeczywiscie ustawien manualnych w canonie a60 jest wiecej, ale moim zdaniem automatyka w a400 jest na takim poziomie, ze i tak amator niewiele recznie by poustawial... Ja sie swoich zdjec nie wstydze, wrecz odwrotnie- moim zdaniem jakosc jest bardzo dobra i jestem bardzo zadowolony> Wczesniej krotko mialem minolte x31- tragedia jesli chodzi o jakosc zdjec w kiepskim swietle.
Moim zdaniem canon a400, przy zalozeniu, ze nie zamierzasz wiele ingerowac w ustawienia aparatu, jest lepszym rozwiazaniem. A cena powoli jest porownywalna (Allegro).
Pozdro


sobota, 11 września 2004, 20:35
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 21 sierpnia 2004, 22:39
Posty: 6
Lokalizacja: Wielkopolska południowa
Post 
Witam
Moja opinia, jak kazda, bedzie subiektywna. Ja mam canon`a a400, a moja siostra a60. Rzeczywiscie ustawien manualnych w canonie a60 jest wiecej, ale moim zdaniem automatyka w a400 jest na takim poziomie, ze i tak amator niewiele recznie by poustawial... Ja sie swoich zdjec nie wstydze, wrecz odwrotnie- moim zdaniem jakosc jest bardzo dobra i jestem bardzo zadowolony> Wczesniej krotko mialem minolte x31- tragedia jesli chodzi o jakosc zdjec w kiepskim swietle.
Moim zdaniem canon a400, przy zalozeniu, ze nie zamierzasz wiele ingerowac w ustawienia aparatu, jest lepszym rozwiazaniem. A cena powoli jest porownywalna (Allegro).
Pozdro


sobota, 11 września 2004, 20:36
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
No, w końcu ktoś, kto ma ten aparat. Czyli jest tak, jak pisałm ksh i ja.

PS Jedyne, co mnie drażni w A400 to ta optyka (45-100mm, na dodatek jest dość ciemna).

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


sobota, 11 września 2004, 22:42
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 11 września 2004, 20:36
Posty: 111
Post 
Kolega dobrze mówi :)
A-400 to prosty automat z dodatkami :)
A-60 ma manual :)
Powiesz "a po co mi manual" , otóż choćby używając priorytetów ( ty ustawiasz przysłonę a aparat dobiera czas ) więc nie jest to wielka filozofia :)
A wierz mi fotka F2,8 a F,8,0 to się ciut różnią :)


sobota, 11 września 2004, 22:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
Focik, ale są jeszcze programy tematyczne (które akurat ja mam w poważaniu, wolę priorytety), gdzie aparat sam dobiera pewne wartości i ma zaprogramowane pewne dane. Jeśli ktoś nie chce się w to bawić, to są one bardzo przydatne i pomocne.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


sobota, 11 września 2004, 23:15
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 11 września 2004, 20:36
Posty: 111
Post 
to zrób programem tematycznym przesłonę 2,8 i 8,0
czepiasz się osoby czy treści ?
A-400 kosztuje powiedzmy 800 pln
A-95 prawie dwa razy więcej
Ale A-95 to aparat
A-400 automat :)


sobota, 11 września 2004, 23:32
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 11 września 2004, 20:36
Posty: 111
Post 
Sorki wrzuciłem inny model :0
Jak piszesz jesteś zielony :) więc zrozum żaden aparat nie zrobi za ciebie zdjęcia , zdjęcie zależy przede wszystkim od tego co potrafisz , choćbyś kupił G-5 to nie będziesz robił lepszych fotek niż A-400 :)
Sęk w tym że musisz jeszcze co nieco sam poczytać , pooglądać wtedy być może bardziej przyda się A-60 :)
A-400 coś strzeliłem ( chciałem takiego dla córki ) ale troszkę mnie rozczarował :)


sobota, 11 września 2004, 23:46
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
Focik, ale nie każdy chce się manualem bawić. I w tym sęk. Aparat ma być dla zwykłego śmiertelnika, nie profesjonalisty i trzeba to zrozumieć.

A tak generalnie to wolałbym Olympusa C-310 od A400. Większy wyświetlacz, lepszy obiektyw. Obsługa gorsza, no i droższe pamięci. Mimo wszystko wybrałbym go ze względu na większy zoom, bo ten 2x to już zupełna parodia (3x to absolutne minimum).

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


niedziela, 12 września 2004, 00:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 17 lipca 2004, 09:16
Posty: 18
Lokalizacja: Kraków & Częstochowa
Post 
Manualem może nie każdy chce się bawić... ale jak nie ma manuala to nie ma nawet szans sie pobawić. A w fotografii chodzi chyba o to żeby bawiła. Nawet jesli ktoś jest zupełnym amatorem to powinno nam (tym, którzy już połknęli bakcyla) chodzić o to, żeby go do fotografii wciagnąć, zachęcić. A myślę, że taką zachętą moze być właśnie posiadanie możliwości kombinowania. Jesli sie tej możliwości nie ma, to... (niech każdy sam sobie uzupełni).

Ale to moje skromne zdanie i nie chcę urazić szlachetnych przedmówców. Ja po prostu bez manuala bym sie nie obył... Bo uwielbiam kombinować (nawet, jak nie wychodzi).
Pozdrawiam

_________________
Stary, niezniszczalny TTL Zenitha ;)
Canon A60, 256 Kingston, ładowarka EMOS 8168 (a ile się naszukałem;)..historia) + Sanyo 2100, statywik;), UV Matina, makrokonwerter i mnóstwo chęci... Może wystarczy na poczštek?


niedziela, 12 września 2004, 01:04
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 26 grudnia 2003, 18:39
Posty: 89
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
A400 ma strasznie ciemny obiektyw , a tak to wszyscy chwala te aparaty (A300/A310). Jednak to malpka i rzeczywiscie zabawy z tym nie ma. Manual przydaje sie tam ,gdzie automatyka zawodzi. Najgorsza jest bezsilnosc ,kiedy zdjecie wychodzi jakie wychodzi i nie da sie z tym nic zrobic , manual daje taka mozliwosc.

_________________
A60


niedziela, 12 września 2004, 12:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
No i o to chodzi.

Generalnie. Jak nie będziesz robił odbitek większych od 15x21 to spokojnie bierz A60- manual się czasem przydaje, a ten dodatkowy mp może niewiele Ci wnieść.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


niedziela, 12 września 2004, 15:12
Zobacz profil
Post 
dzieki wszystkiem za rady ja nadal sie waham co prwada jestem zielony jak napisalem ale chcialbym sie rozwijac w tym kierunku i mysle ze bardziej przydatny mi bedzie mi jednak A60 poniewaz bede mogl sie nauczyc jakis podstaw bo przeciez kiedys chyba wreszcie bede mial wiecej pieniedzy i bedzie mnie stac na jakis dobry aparat (czego sobie i wszystkim zycze)


niedziela, 12 września 2004, 15:42
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL