Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 17:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 A2 vs 8080 vs Pro1......... 
Autor Wiadomość
Post A2 vs 8080 vs Pro1.........
Witam,
Nie bede oryginalny :lol: mam problem z wyborem sposord tych trzech...bo reszte wyeliminowalem: Minolta A2 , Olek 8080 i Canon Pro1. Kazdy ma swoje plusy, jak i minusy. Od razu mowie, ze nie A1 - potrzebuje 8mpix. A2 - wiadomo, nie trzeba tlumaczyc na tym forum czemu biore pod uwage 8)
Ok, ale kim jestem. Jestem (nieskromnie tak sie okresle :lol: ) zaawansowanym amatorem. Pierwsza cyfra - Z1. Potem na chwile S1, i jade teraz na G5. Jestem zadowolony, ale chcialbym czegos wiecej...

A2 - stabilizacja,pierscien,oblsuga,iso800,evf,7x
8080 - poniekad najlepsza jakosc zdjec,video,jasne szklo ale maly zoom(a to mi sie podobalo w UZ), nie podoba mi sie tez 'uchylny' wyswietlacz)-reszta-chyba miod
Pro1 - jasne szklo L, 7x, wyswietlacz!,pierscien...

Pytania:
1. Ktory mam wziac:)
2. Ktory najlepiej ostrzy w ciemnosciach (czy tam gorszym swietle)
3. Ktory najszybciej zapisze w RAWie
4. Ktory abberuje,szumi najmniej?
5. Jak ze znieksztalceniami (dystorsje) przy szerokim kacie?
6. Z ktorym sie zaprzyjaznie na conajmniej 12 miesiecy ? :lol: :lol:

Dzieki za podpowiedzi....
Pozdrawiam:)


piątek, 24 grudnia 2004, 01:55

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
http://www.forum.swiatobrazu.pl/foto/vi ... 3250#43250

Pozdrawiam :) Zdecyduj sam :) Znajomy ma Oly-8080 ale nie widziałem ani znajomego jeszcze ani aparatu, tym bardziej aparatem nie fotografowałem, a chleb jest z mąki ;)

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


piątek, 24 grudnia 2004, 12:16
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 26 grudnia 2003, 18:39
Posty: 89
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
A moze nikon 8800 , ma 8mpix ,zoom10x ,stabilizacje.

_________________
A60


piątek, 24 grudnia 2004, 13:30
Zobacz profil
Post 
Mam dokładnie te same rozterki.Twoje uwagi do tych trzech aparatów pokrywają się z moimi..Chyba wybrałbym Oly 8080 ze względu na rzeczywiście najlepszą opinię o zdjęciach z tego aparatu, ale to tylko na podstawie wiodomosci z sieci.. Mam 5060 i jestem b zadowolony i to też ma swój wpływ na moją opinię o 8080. Poczekam jednak do wiosny na nowe kopmpakty i wtedy zdecyduję się czy pozostać przy kompakcie czy przejść na lustrzankę. Trudna decyzja na dzisiaj. Pozdrowienia .
Wesołych świąt.!!!


piątek, 24 grudnia 2004, 13:52

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Napisz, z jakiego powodu potrzebujesz 8MP - to może być istotne dla dalszych rozważań. Chodzi więc o maksymalny rozmiar odbitek - same megapiksele to nie wszystko!


piątek, 24 grudnia 2004, 14:56
Zobacz profil
Post 
8 mpix potrzebuje, bo potrzebuje miec jak najwiecej szczegolow na zdjeciu - chodzi tu o prace - fotografia analizatorow (duzo diod,duzo swiatelek, wyglada jak gola plyta glowna do komputera tyle ze 10x wieksza :) ) - jedno zdjecie musi "pomiscic" wszystko co potrzebuje i mozliwie z jak najwieksza iloscia szczegolow. Czasem robimy odbitki A3 w drukarni takich zdjec.

A poza tym przeznaczeniem - po prostu chcialbym miec dobry aparat - szybki, mily w obsludze... Mam totalny metlik. Wszystkie maja swoje wady, wszystkie maja jakies zalety... :roll: Juz chyba nic madrego na ten temat nie dam rady powiedziec :cry:


wtorek, 28 grudnia 2004, 16:06
Post 
P.s. Jeszcze taka rzecz - nie znosze szumow na zdjeciach 8)

A na dpreview chlopaki pisali o ogromnej dystorsji w Pro1. Brac to na calkiem serio? Szczerze mowiac na razie bylem jak najbardziej sklonny kupic wlasnie Canonka....


wtorek, 28 grudnia 2004, 16:14

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
maast napisał(a):
po prostu chcialbym miec dobry aparat - szybki, mily w obsludze...


*A2 jest szybki i barrrrdzo miły w obsłudze.
*Ze swoją A1 daję sobie radę z ostrzeniem w ciemnościach. A w przypadku A2 i jego super EVF lepiej można będzie wykorzystać MF (w kombinacji z DMF).
*Z tego co tu pisano to 8080 bardzo wolno zapisuje w RAW, A1/2 raczej szybko ja nie odczuwam żadnego dyskomfortu, co do Pro 1 nie wiem. Takie parametry są podawane na dpreview.com
*Hmmm niestety wszystkie 8Mpix aberują (polecam A1 zero takowych)
*Szumy... a jaki kompakt ich nie ma? o ISO 800 zapomnij (dotyczy kazdego kompakta)
* Dystorsje - testy na dpreview.com
* Co zaprzyjaźnienia to ja z A1 się zaprzyjaźniłem (mam ją 8 miesięcy) i ciągle jeszcze miło zaskakuje swoimi możliwościami.

A wybór należy do Ciebie

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 28 grudnia 2004, 17:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Masz trochę sprzeczne wymagania... w zasadzie są one sensowne, tylko nierealne...ponieważ najbardziej szumi A2, za to najmniej aberuje. Ma też małe dystorsje. Najmniejsze ma Oly 8080, ale ma mały zoom.
Tak więc jak widizsz masz problem :mrgreen:

Dodam jeszcze że są to moje prywatne przemyślenia po obejrzeniu zdjęć z ww. aparatów. (sam mam A1, sąsiadka ma 8080, Zdjęcia Pro widziałem tylko w necie.)

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 28 grudnia 2004, 18:48
Zobacz profil
Post 
Bedzie Pro1 :)


niedziela, 2 stycznia 2005, 23:11
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 maja 2004, 19:34
Posty: 33
Lokalizacja: Rybnik
Post 
bonnum napisał(a):
ponieważ najbardziej szumi A2


Nie powiedziałbym... wiem że A2 mocno szumi, ale Pro1 w tym zakresie to porażka...
Przy ISO 200 szumi tragicznie, nawet w jasnych miejscach widać szum.
A ISO 400... http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/pro1/samples/IMG_0297.JPG :shock:

_________________
jakiś aparat... chyba nawet cyfrowy...


niedziela, 2 stycznia 2005, 23:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 6 maja 2004, 13:31
Posty: 226
Post 
Cytuj:
wiem że A2 mocno szumi, ale Pro1 w tym zakresie to porażka...
Przy ISO 200 szumi tragicznie, nawet w jasnych miejscach widać szum.
A ISO 400...


tak, tyle ze z jakichs tam porownan wynika ze iso 400 w canonach to cos kolo realnego iso 640 , a minoltowskie iso 800 to realne iso 800...

_________________
h t t p : / / s w i a t f o t o . c h o d z i . c o m


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 00:15
Zobacz profil
Post 
Tak, czytałem... tylko to wcale nie jest zaleta.
Wolałbym mieć nieszumiące ISO400 niż makabryczne 640 - no i przez to sprzęt jest niekompatybilny np. ze światłomierzami, lampami itp... przecież to jest topowy model :!: I drogi :!:


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 00:45
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 maja 2004, 19:34
Posty: 33
Lokalizacja: Rybnik
Post 
No i wylogowało mnie, sam nie wiem kiedy...

Tylko nie róbcie ze mnie wroga Canonów - sam używam , i chwalę sobie... :P

Ale nie jest to Pro1...

_________________
jakiś aparat... chyba nawet cyfrowy...


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 00:49
Zobacz profil
Post 
rzadko robie na ISO ustawionym na AUTO. Zwykle ustawiam sobie (dla pewnosci) ISO50, czasem100.
Bedzie gites, czekam na paczke :)


środa, 12 stycznia 2005, 00:43
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL