Teraz jest piątek, 19 października 2018, 13:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 w miare tani aparat z dobrym macro ?? 
Autor Wiadomość
Post w miare tani aparat z dobrym macro ??
szukam jakiegos fajnego i taniego aparatu cyfrowego do robienia zdjec macro ,fotografowane przedmioty bedą miały wymiary ok 1-2mm /cos jak głowka od szpilki / ,
cena do 1500zł max ale lepiej cos tanszego :),myslalem np o canonie A80 ,co mozecie mi polecic ??


wtorek, 11 stycznia 2005, 13:23
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
samym alaratem takich fotek nie zrobisz.
Do aparatu trzeba dokupić soczewki.

Co do A80 to miałem i makro robi OK
tulejka do niego ok 60 zł + soczewka (tu ceny nie znam)

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 11 stycznia 2005, 15:09
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Do tego musisz użyć aparatu, tulejki oraz mocnych soczewek lub jeszcze lepiej odwrotnie mocowanego obiektywu dodatkowego. Tu masz nieco więcej info i wiele porównań oraz efekty zastosowania wszystkich tych praktyk: http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewtopic.php?t=3951 .

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 11 stycznia 2005, 15:52
Zobacz profil
Post 
no jestem pod wrażeniem tych zdjec 100zł , szkoda ze Z1 nie podoba mi sie ze wzgledu na ten patent z "kurtyną" ,chcialem Z3 ale czytalem opinie i zrezygnowałem :( ,to chyba zostaje mi A80 + tulejki


wtorek, 11 stycznia 2005, 16:36
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Gość napisał(a):
chcialem Z3 ale czytalem opinie i zrezygnowałem ,to chyba zostaje mi A80 + tulejki

Czy to bedzie Minolta Zx czy Canon A80 to i tak nie obejdzie się bez dokupienia tulei i soczewki

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 11 stycznia 2005, 17:14
Zobacz profil
Post 
co nie zmienia faktu ze z3 ma o niebo lepsze makro od calej serii Axx. Z tym ze przy malych odległościach przydałby ci się jeszcze pierścień oswietlający.


wtorek, 11 stycznia 2005, 20:23
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
veeh napisał(a):
co nie zmienia faktu ze z3 ma o niebo lepsze makro od calej serii Axx

a to dlaczego ?
co takiego ma Z3, że jest o niebo lepsza ?

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 11 stycznia 2005, 20:44
Zobacz profil
Post 
Z3 robi makro od 1 cm, a Axx od 6cm. robilem zdjecia obyudwoma aparatami i porównywałem. Może chociaż Vendeur stanie w mojej obronie :twisted:


wtorek, 11 stycznia 2005, 21:07
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
veeh napisał(a):
Z3 robi makro od 1 cm

po co makro od 1cm jak sobie aparatem swiatło zasłaniasz lub robisz cienie ?

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 11 stycznia 2005, 21:49
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
M napisał(a):
po co makro od 1cm jak sobie aparatem swiatło zasłaniasz lub robisz cienie ?


No przecież napisał, że potrzebny do tego pierścień ;)

Odnośnie tego makro, to aby fotografować tak małe przedmioty, to i tak nie mają zbytniego znaczenia możliwości aparatu, bo zmuszeni jesteśmy użyć dodatkowych soczewek lub obiektywu, które to wszystko przekręcają. I nie zapominajmy, że wtedy robimy często raczej w tele, czy nie w trybie makro...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 11 stycznia 2005, 23:16
Zobacz profil
Post 
Chciałem tylko nieśmiało wtrącić, że Z10 również ostrzy od 1cm i nie potrzebuje tulejki :D I jakby nie było w porównaniu do Z3 jakieś 5 stówek zostaje w kieszeni...


środa, 12 stycznia 2005, 00:02
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Wasylek napisał(a):
Z10 również ostrzy od 1cm i nie potrzebuje tulejki

chyba nie chcesz mi wmówić, że Z10 bez soczewki zrobisz zdjęcie przedmiotów o wymiarach ok 1-2mm ? Aż tak łatwowierny nie jestem :lol:

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


środa, 12 stycznia 2005, 00:29
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Nom, kolega nie zrozumiał do końca o co chodzi. Ale nie szkodzi. Z odległości 1 cm wyjdą słabe zdjęcia, bo będzie problem ze światłem. Chyba, że będziemy mieli szczęście.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 12 stycznia 2005, 00:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Ludzie - czytajcie co się do Was pisze:

Cytuj:
po co makro od 1cm jak sobie aparatem swiatło zasłaniasz lub robisz cienie ?


To że aparat ostrzy od 1, czy 2,3 cm to tylko wybieg marketingowy - brzmi nieźle nie ?
Ale w praktyce jak napisał M to lipa, bo sam sobie obiektywem światło zasłaniasz, dodatkowo przy średniej wielkości powiększeniu wychodzą piękne beczki - co widać tu:
http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewtopic.php?t=3951
na kawałki papieru do EKG - jak chcecie focić naprawde małe rzeczy - statycznie, to odwrócony obiektyw.
W ruchy tylko soczewki/konwertery, bo wygodniejsze, lżejsze i robaczek nie zwieje jak będziesz np. 20cm od niego - z 1cm nie ma wała da nogę/skrzydło na 1000%.

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


środa, 12 stycznia 2005, 01:03
Zobacz profil
Post 
M napisał(a):
Wasylek napisał(a):
Z10 również ostrzy od 1cm i nie potrzebuje tulejki

chyba nie chcesz mi wmówić, że Z10 bez soczewki zrobisz zdjęcie przedmiotów o wymiarach ok 1-2mm ? Aż tak łatwowierny nie jestem :lol:

Czytajcie co się do was pisze! Czy ja napisałem, że bez soczewki?! Napisałem, że nie potrzeba tulejki żeby dokręcić soczewkę! :lol:


środa, 12 stycznia 2005, 09:29
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL