Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 21:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 3 czy 5 megapixeli 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 18:05
Posty: 9
Post 3 czy 5 megapixeli
mam pytanie do znawców tematu: wacham sie miedzy 3 a 5 matryca i pytanie:czy jest róznica w zdjęciach na komie czy też tą różnicę zauważę tylko i wyłącznie na wywołanych już zdjęciach?

_________________
i like timber


czwartek, 3 lutego 2005, 17:12
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 3 lutego 2005, 15:48
Posty: 12
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Zasadnicza różnica między 3 a piątką to docelowy format wydruku czy odbitki, który się chce uzyskać - to jeśli chodzi o amatorskie fotografowanie. Jeśli chodzi o wybór pod kątem zawodowym - nie myślę tu o fotografach (jakby ich nie rozumieć), a o zastosowaniu w firmie - to decydować winna wielkość obrazu w pikselach. Trzeba pamiętać, że w wielu przypadkach nie ma mozliwości takiego skadrowania, aby temat fotki wypełniał cały kadr i trzeba przycinać. Z większego pliku zawsze jest co przyciąć.
Znam bardzo dużo użytkowników piątki, którzy po zakupie aparatu robią zdjęcia 1600x1200 pikseli!! bo się więcej zmieści zdjęć!!!!!
Trzeba określić do czego aparat ma służyć i pod tym kątem wybrać rozdzielczość. Może uśrednij i kup sobie czwórkę?


czwartek, 3 lutego 2005, 17:28
Zobacz profil
Post 
chodzi mi tylko i wyłącznie o dobry odbiór zdjęć po wrzuceniu ich na komputer nie bede ich drukował. Przez dobry odbiór rozumie wyrazistość ostrość bez żadnych ustawień maualnych załóżmy że robie 3-ką i 5-tką zdjęcia na trybie AUTO czy jest róznica wyrazna przy porównaniu tych zdjęć?


czwartek, 3 lutego 2005, 17:49
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 sierpnia 2004, 00:06
Posty: 163
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Prawdopodobnie nie zauważysz na monitorze różnic między 3 i 5 mln pikseli. Nawet jeżeli - to niewielkie. Na standardowych odbitkach 10x15 napewno nie będzie różnicy. Faktem jest, że ostatnio nawet w kompaktach ładowane są matryce 5-6 mln pikseli więc niedługo w sprzedaży będą tylko takie aparaty.
Pamiętaj, że na jakość tego co zobaczysz na ekranie poza milinami pikseli istotne znaczenie ma też przekątna matrycy, szumy matrycy, nie mówiąc o samym obiektywie.


czwartek, 3 lutego 2005, 17:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 sierpnia 2004, 00:06
Posty: 163
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Anonymous napisał(a):
chodzi mi tylko i wyłącznie o dobry odbiór zdjęć po wrzuceniu ich na komputer nie bede ich drukował. Przez dobry odbiór rozumie wyrazistość ostrość bez żadnych ustawień maualnych załóżmy że robie 3-ką i 5-tką zdjęcia na trybie AUTO czy jest róznica wyrazna przy porównaniu tych zdjęć?

Tryb AUTO w każdym aparacie jest inny. Czasem daje dobre efekty - jeżeli jest dobrze zoptymalizowany, a czasem tragiczne. Są różne firmy i różne modele. Na monitrze 17stocalowym nieco lepiej wychodzi z 5 mln pix


czwartek, 3 lutego 2005, 17:55
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 3 lutego 2005, 15:48
Posty: 12
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Oglądając na kompie zdjęcia z 3 lub piątki w wielkości ekranu nie jesteś w stanie rozróznić co z czego pochodzi. Dopiero powiększenie obrazu spowoduje zauważenie różnic - pikselizacja. Zdjęcia z trójki nawet oglądane na 21" monitorze niczym się nie różnią od tych z piątki. Jest w tym jeden drobny zgryz - trójka trójce nierówna. Jeśli aparat w klasie 3 mpikseli zapisuje w najlepszej jakości pliki wielkości 500 kB (dla normalnego tematu) to nie jest to dobra trójka. Ona z założenia kompresuje zdjęcia poniżej normy. Pliki z trójki (dobrej) to przynajmniej megabajt. Tu należy pamiętać, że wyrazistość zdjęć jest związana z wybranym trybem kompresji. Niestety jpg nie jest najlepszym formatem kompresowania z zachowaniem jakości obrazu. Ale w cyfrach jest jpg i tyle - stąd zapomnij o trybach econo, standard czy innych takich! Jest 3, ma maksymalną jakość - to użyj. W kompie z lepszego zawsze zrobisz gorsze, a w drugą stronę jest już prawie niemożliwe.

Pytanie - co używasz do przeglądnia zdjęć. Są takie przeglądarki plików, który skaszanią wszystko (no może nie wszystko, ale duuużo).

Ustawienia manualne w aparacie mają Ci dać większe mozliwości popracowania nad tematem zdjęcia - zmiana głebi ostrości, wymuszenie krótszego czasu, albo ustawienia których automat nigdy by nie wybrał (efekty specjalne, zdjęcia nocne). Tryb AUTO jest pewnym ułatwieniem życia i nigdy nie ma Ciebie (jako fotografującego) zastąpić.


czwartek, 3 lutego 2005, 18:14
Zobacz profil
Post 
Apropo tych pojemności zdjęcia przy danej liczbie pikseli. Ja robię zdjęcia w 4 mln (2272x1704) i pojemność ta wacha się od 700 KB do prawie 3 MB, czym to jest uwarunkowane ? Wiem, że największe sa przy najdłużych czasach naświetlaniach


czwartek, 3 lutego 2005, 19:06
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 sierpnia 2004, 00:06
Posty: 163
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Aż tak duża rozpiętość? Wow, jestem w szoku...


czwartek, 3 lutego 2005, 19:38
Zobacz profil
Post 
Nawet pare zdjęć mam po 400,500 KB ale najczęściej to 1,6 MB. Nie mam pojęcia dlaczego...


czwartek, 3 lutego 2005, 21:07
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 sierpnia 2004, 00:06
Posty: 163
Lokalizacja: Warszawa
Post 
W moich obu aparatach uzyskuję rozpiętość plików w granicach plus-minus 5-10% objętości (sprawdziłem przed chwilą)


czwartek, 3 lutego 2005, 21:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 18 października 2004, 20:40
Posty: 88
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Różne wielkości plików to wynik podstawowych zasad kompresji. Wielkość pliku zależna jest od liczby i zróżnicowania szczegółów na zdjęciu. Np. jeśli sfotografujesz idealnie jednolite, jednokolorowe i równomierne tło to wielkość pliku z tym zdjęciem będzie znacznie mniejsza od tego, który zawiera zdjęcie np. szachownicy.

_________________
Minolta Z10 + Kingston 256MB + Pretec 512MB + Ak. SANYO 2300mAh + fltry POLAR/UV/ND4X + futerał MinoltaCS-DG1000 + statyw Velbon CX-444


piątek, 4 lutego 2005, 01:12
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 18:05
Posty: 9
Post 
czyli jednym słowem ostatnia rzecz na jaka musze zwrócic uwage przy zakupie i decyzji z1(3-ka) czy z2(4) to pixele. Jedno licho. No ale zoom 12 razy to juz coś.

_________________
i like timber


piątek, 4 lutego 2005, 07:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 sierpnia 2004, 00:06
Posty: 163
Lokalizacja: Warszawa
Post 
drewno napisał(a):
czyli jednym słowem ostatnia rzecz na jaka musze zwrócic uwage przy zakupie i decyzji z1(3-ka) czy z2(4) to pixele. Jedno licho. No ale zoom 12 razy to juz coś.

Nie demonizujmy zoomów.
Duży zoom ma swoje zalety to fakt ale i wady. Po pierwsze zazwyczaj spore zniekształcenia, po drugie trudności z "nieporuszeniem" na najdłuższych ogniskowych (chyba, że ma stabilizację obrazu).


Ostatnio edytowano piątek, 4 lutego 2005, 11:23 przez Marek358, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 4 lutego 2005, 09:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 18 października 2004, 20:40
Posty: 88
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Cytuj:
czyli jednym słowem ostatnia rzecz na jaka musze zwrócic uwage przy zakupie i decyzji z1(3-ka) czy z2(4) to pixele. Jedno licho. No ale zoom 12 razy to juz coś.

No 12x zoom to ma dopiero Z3...

_________________
Minolta Z10 + Kingston 256MB + Pretec 512MB + Ak. SANYO 2300mAh + fltry POLAR/UV/ND4X + futerał MinoltaCS-DG1000 + statyw Velbon CX-444


piątek, 4 lutego 2005, 09:26
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 22 października 2004, 15:02
Posty: 5
Post 
na mnie zoomy nie robią wrazenia ale z uwagi na mozliwosci kadrowania wziąłbym 5 MPx - jesli punkty mają byc najwazniejszym kryterium ;)


piątek, 4 lutego 2005, 09:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL