Teraz jest piątek, 20 lipca 2018, 00:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Olympus E-1 czy Nikon D70 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 00:03
Posty: 15
Post Olympus E-1 czy Nikon D70
Witam

W najblizszym czasie, planuje zakup aparatu. Wybor stanal pomiedzy tymi 2 aparatami D70 + kit 18-70m, oraz Olympus E-1 +kit 14-54mm. Cena jednakowa, ktory aparat wydaje Wam sie lepsza propozycja? Fotografuje amatorsko, czyli aparat do wszystkiego.


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 00:07
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
Chyba jednak Nikon. Ostatnio cena bardzo spadła. Aparat niezły a gama obiektywów bardzo szeroka.

Ale dziwi mnie taka alternatywa... A dlaczego odrzucasz Canona 350D (8 Mpix i brak szumów) albo Minoltę 7D (Anti-Shake) :?: A w zamian rozważasz dosyć cudaczny jednak wynalazek jakim jest format 4/3... :?:

_________________
EOS 300D


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 00:58
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 00:03
Posty: 15
Post 
NIe robie duzych wydrukow, wiec 5MP mi wystarczy, Minotla D7D jest za droga, E-1 z dobrym kitem kosztuje ok 3700zł do tego dostaje karte 512 MB gratis, wiec mozna powiedziec ze cena mnie naprowadzila na ten model. W 350D obiektyw kitowy jest dosc slaby, a kupujac samo Body + lepszy obiektyw koszt idzie mocno do gory. Jesli chodzi o szkla to wystarcza mi 2 podstawowe i moze po czasie jakas stalka wiec tu nie ma problemu.


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 01:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
Dzikus napisał(a):
Nie robie duzych wydrukow, wiec 5MP mi wystarczy

Nie ma czegoś takiego jak wystarczająca matryca. Chyba że robisz w studio albo krajobrazy, i to nie do publikacji. W normalnych warunkach zawsze się zdarza że "obiekt" ucieka Ci z kadru i przy robieniu odbitek okazuje się że trzeba przekadrowywać. A wtedy każdy piksel jest na wagę złota. No, może 64 Mpix by wystarczyło... :lol:

Dzikus napisał(a):
do tego dostaje karte 512 MB gratis

Ceną karty w ogóle się nie sugeruj. Przy tej klasie aparatów zwykle robi się w RAW-ie, więc 1 GB to i tak mało (w 300D: 1 raw = ok. 8 MB). Będziesz musiał kupić w niedługiej perspektywie przenośny twardy dysk... (od 500 do 4.000 zł).

Dzikus napisał(a):
W 350D obiektyw kitowy jest dosc slaby, a kupujac samo Body + lepszy obiektyw koszt idzie mocno do gory.

No, nie jest to "L-ka", fakt. Ale wcale nie jest zły, do użytku amatorskiego całkiem dobrze się nadaje. Troche ciemny, ale rysuje OK.

Dzikus napisał(a):
Jesli chodzi o szkla to wystarcza mi 2 podstawowe i moze po czasie jakas stalka wiec tu nie ma problemu.

Błąd. Wystarczą Ci dzisiaj. Jutro już nie, chyba że porzucisz fotografię dla np. filatelistyki :wink:
Kupno body to tylko bilet wstępu w system obiektywów. To one robią zdjęcia. I nie ma na to rady. Za pół roku będziesz szukał kolejnych szkieł. Więc raczej rozejrzyj się, kto oferuje większą gamę lepszych obiektywów. System 4/3 to nowość (od dawna, ale ciągle :) ) i nikt nie zna jego przyszłości. Natomiast systemy obiektywów Canona, Nikona czy Minolty to cały skarbiec możliwości. Za przeróżne ceny.
Nie znam cen nikosiowych, ale np. stałka 50 1.8 do Canona to jakieś 350,- zł, a dobry uniwersalny Tamron 28-75 2.8 (do analoga i do cyfry) jest dostępny już za 1.400,- zł. No i cała gama "L", gdzieś koło 7.000/sztuka :lol:

_________________
EOS 300D


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 01:42
Zobacz profil

Dołączył: środa, 1 września 2004, 15:51
Posty: 156
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Za olimpusem przemawia to:
1. 14 bitowy kolor... większośc aparatow ma 12 bitowa barwe ( z wyjatkiem fuji).. to daje wyzsza dynamike niezaprzeczalnie
2. dobrej jakosci obiektyw podstawowy (wedlug testow lepszy od tego z d70)
3. czyszczenie matrycy
4. profesjonalna obudowa...

za nikonem
1. ultra szybki
2. tansze dodatki i wiekszy ich wybor


stalem przed tym samym wyborem... wybrałem NIkona bo kupywałem w stanach .. tam Oli jest jeszcze drogi... ale w Polsce musialbym sie zastanowic... najbardziej brakuje mi kolorów e-1 w mojej d70. po za tym,,, to swietny aparat... i jednak szybszy od e-1... a ja robie zdjęcia reporterskie


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 07:52
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 00:03
Posty: 15
Post 
Ziemna 6MP Nikona nie jest dla mnie duzym atutem, po roznica 1MP nie jest duza, oczywiscie zgadzam sie z Toba, ze im wiecej tym lepiej.

Co do pamieci to masz racje, jednak moge sprzedac ta karte i dokupic wieksza, zawsze to ok 150zl w kieszeni, dyski przenosne mozna kupic taniej niz 500zl :-) 350-400zl mozna miec juz ok 20-30 GB. E-1 RAW ma niestety 10MB

Kita w 300D uzywalem, mialem ten aparat przez 2 miesiace, jesli mialbym sie zdecydowac na Canona to nigdy z kitem, ale to sa tylko moje odczucia.

Masz racje ze kupienie systemu to wejscie w niego na dlugo, a 4/3 jest dosc niepewne, co do szkiel to trzeba zauwazyc ze kit w E-1 jest takiej klasy, ze raczej nigdy nie bede mial potrzeby jego zmiany, na pewno nie bede kupowal duzej ilosci szkiel, poprostu dobre tele za jakis czas i wystarczy, dlatego mnie to nie zraza.

Do E-1 ciagnie mnie przede wszystkim niska cena za dobry zestaw, za ok 3700zl mam bdb obiektyw i niezle body, Nikon kosztuje tyle samo, jest szybszy, mniejsze szumy, ale obiektyw nieco slabszy i plastik. Hmm, ciezki wybor :-(


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 08:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
To trochę jak z wyborem żony -- słuchasz serca, a potem i tak jesteś po paru latach niezadowolony... :lol:

Nie zwlekaj za długo, bo tych zdjęć które zrobiłbyś podczas zastanawiania się już Ci nikt nie odda.


Uwagi merytoryczne:

- jak będę miał kasę to kitowca Canona na coś wymienię (np. na jakąś "L-kę"). Na razie spełnia wymagania, o ile robisz zdjęcia w realu, a nie tablice testowe. Net jest pełen zadowalających sampli z kitowca a te, które sam robię, wcale nie są gorsze.

- miło że dyski tanieją. Mnie mój kosztował 320 za dysk i 190 za obudowę.

- plastikiem się nie przejmuj, 300D też jest plastikowy (i nieprofesjonalnie srebrny :wink: ) i nic to nie przeszkadza

- nie wiem, jak Olympus rozwiązał kwestię automatyki naświetlania w E-1, ale ta, która znam z kompaktów tej firmy jest słabiutka. Dla odmiany automatyka Nikona jest bez zarzutu jeszcze od czasów analogowych, i miejscami lepsza od canonowskiej, zwłaszcza kiedy masz kontrastowe oświetlenie (Canon zwykle lekko nie doświetla cieni).

- kiedyś, sto lat temu, kupiłem aparat typu "bridge" marki Ricoh Mirai, taka hybrydę lustrzanki z zamontowanym na stałe zoomem do 105 mm.
I twierdziłem "ze raczej nigdy nie bede mial potrzeby jego zmiany, na pewno nie bede kupowal duzej ilosci szkiel"... Minęło pare lat i okazało się że to jednak ślepa uliczka. Nawet głupi zewnętrzny flesz musiał być dedykowany... :( Wtedy kupiłem EOSa 300. Z całym szacunkiem, nie możesz tego wiedzieć już teraz, czy będą Ci potrzebne inne szkła.

_________________
EOS 300D


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 10:45
Zobacz profil

Dołączył: środa, 1 września 2004, 15:51
Posty: 156
Lokalizacja: Wrocław
Post 
te dodatkowe MB w RAW-ie według Olimpusa wynikają z dodatkowych dwóch bitów kolorów zapisywanych. Prawda jest taka ze cyfry rozróżniają 4096 odcieni każdej barwy podstawowej.... (2 do 12), a oli 16 tys. Dodatkowo d70 kompresuje pliki - nef.. jest skompresowanym rawem,, tylko każdy kanał oddzielnie

_________________
d70+18-70+SB 800 - zdradziłem OLĘ.... przez chwilę... a teraz już na jej łonie:) e-1 - 14-54+fl-36
http:\\www.awaskow.republika.pl


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 12:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
ziemna napisał(a):
Nie ma czegoś takiego jak wystarczająca matryca. Chyba że robisz w studio albo krajobrazy, i to nie do publikacji. W normalnych warunkach zawsze się zdarza że "obiekt" ucieka Ci z kadru i przy robieniu odbitek okazuje się że trzeba przekadrowywać. A wtedy każdy piksel jest na wagę złota. No, może 64 Mpix by wystarczyło...


Owszem jest. Kadrować lepiej na żywo. Trzeba się nauczyć tego od razu, zamiast robić to na kompie. Poza tym co ma znaczyć że w studio nie trzeba większych :?: Właśnie tylko tam przydaje się więcej.


ziemna napisał(a):
No, nie jest to "L-ka", fakt. Ale wcale nie jest zły, do użytku amatorskiego całkiem dobrze się nadaje. Troche ciemny, ale rysuje OK.


[/quote]

Owszem jest zły. Nie jest beznadziejny, ale dobry też nie jest,. Obiektyw 15-54 Olego jest za to BARDZO DOBRY jego młodszy brat 15-45 już taki dobry nie jest.

E-1 warto wziąć dla samego szkła.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 16:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
bonnum napisał(a):
Kadrować lepiej na żywo. Trzeba się nauczyć tego od razu

Teoretyk marksizmu-leninizmu :lol: Pewnie że trzeba. Ale spróbuj dobrze kadrować 100% ujęć z bawiącymi się dziećmi... :lol: :lol: :lol: Możesz mieć 70% udanych, poprawnych kadrów ale fotka z "największą duszą" będzie gdzieś przesunięta... To pewnie gdzieś ujmują prawa Murphy'ego... :lol:

bonnum napisał(a):
co ma znaczyć że w studio nie trzeba większych Właśnie tylko tam przydaje się więcej

CBDO. Zawsze przydaje się więcej :lol:

A co do meritum:

Nie tyle odradzam E-1, co doradzam poważne zastanowienie, bo decyzja jest na lata :!: :!: :!:

_________________
EOS 300D


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 19:49
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 marca 2005, 02:52
Posty: 4
Lokalizacja: Szczecin
Post 
A czy nikon ma w wizjerze 100% pokrycia kadru? czy jest pylo i wodoszczelny? specyfikacji nie czytalem ale podglad GO to juz chyba ma...bo e-1 to ma , a obiektywow do niego full, przejsciowke do systemu OM dostaje sie gratis i mozna szalec :wink: obiektyw OM 10 np 100$ jasnosc 1,8.......i chyba dla mnie najwazniejsze nigdy sie nie musze martwic o "niezgodnosc" body z obiektywem


Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 20:15 przez Kuœmierz Marcin, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 20:12
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 00:03
Posty: 15
Post 
Wydaje mi sie ze w obecnej dobie postepu latwiej zmienic body niz obiektyw, przyszlosci 4/3 nikt nie zna, jednak zapowiedzieli n PMA 2006 wprowadzenie nowych aparatow, wspolpraca z Panasonikiem moze tez cos da, wiec pewnie system szybko sie nie skonczy.

Co do ilosci MP to miedzy 5 a 6 roznica jest naprawd niewielka, nastepca E-1 na bank bedzie mial wiecej MP. Trzeba rowzniez zauwazyc ze E-1 ma duzo lepszy wizjer, krycie prawie 100% to naprawde duzy plus. Szumy trzeba bedzie jakos przezyc :-) No i Ta szybkosc NIkona, cos za cos.

Po dlugim dniu nam,yslalnia sie zdecydowalem kupic E-1 + kit 14-54mm i karta 512MB za 3620zl.


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 20:13
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 marca 2005, 02:52
Posty: 4
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Dzikus powiem jedno niebedziesz zalowal :wink: i witaj w klubie :mrgreen:


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 20:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
Powodzenia. Trzymam kciuki. Jeżeli topik będzie jeszcze wisiał to zaraportuj :D

_________________
EOS 300D


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 20:24
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 00:03
Posty: 15
Post 
Kuśmierz Marcin napisał(a):
Dzikus powiem jedno niebedziesz zalowal :wink: i witaj w klubie :mrgreen:


Mam nadzieje :-)

Jest jeszcze jedna sprawa o ktorej sie dowiedzialem od uzytkownikow, ktorzy sa w posiadaniu obu aparatow, z E-1 wychodza duzo lepsze zdjecia prosto z aparatu bez obrobki w PS, to tez jest dla mnie istotne gdyz nie lubie za duzo bawic sie ze zdjeciami.

Ziemna , dzieki :-)[/b]


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 20:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL