Teraz jest poniedziałek, 18 czerwca 2018, 05:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Canon A520 czy Nikon 5600 
Autor Wiadomość
Post Canon A520 czy Nikon 5600
Otóż mam ok. 900 zł na aparat i zastanawiam się nad wyborem pomiędzy Nikonem 5600 i Canonem A520. Na razie jestem bardziej skłonny kupić nikona ze względu na te 5Mpix i rozmiar aparatu (mały poręczny, takiego właśnie szukam). Nie jestem jakimś zawodowym fotografem, lecz lubie się także bawić w obróbke zdjęć , więc bardziej był bym skłonny mieć te 5Mpix, lecz przeglądałem forum i w wielu tematach polecacie tego Canona. Dlatego teraz nie wiem co wybrać :roll:


wtorek, 31 maja 2005, 17:30
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Canon. A przemawia za nim min... tryb manualny, prorytety przesłony i migawki zoom opt. x4. Nie bawiłem się Nikonem ale z tego co patrzyłem na niego w necie to chyba nie ma on manuala, Av i Tv - tylko programy tematyczne. Cyba że się myle ale na pokrętle niema oznaczeń tych trybów, patrzyłem w opis i są tylko opisane programy tematyczne. Bierz canona a będziesz się cieszył jak dziecko z fotek. POzdro

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


wtorek, 31 maja 2005, 18:01
Zobacz profil
Post 
wielkie dzięki za odp. ale co to są prorytety przesłony i migawki ? :oops: Albo może ktoś mi przedstawi wady nikona (oprócz tego że nie ma manuala, bo bez tego przeżyje)


wtorek, 31 maja 2005, 18:39
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Priorytet migawki - ustawiasz sobie czas migawki ręcznie a automat sam dobiera wartość przesłony. Priorytet przesłony - ustalasz sobie wartość przesłony a automat sam dobiera czas. W manualu sam dobierasz sobie czas migawki i wartość przesłony - do czego to się przydaje? - otórz przesłoną regulujesz sobie głębie ostrośći np. jesteś w górach i chcesz pstryknąć vidok który będzie ostry od początku do końca to ustawiasz prorytet przsłony i ustawiasz możliwie najmniejszy otwór - wdedy automat sam dobiera czas migawki, np. chcesz kogoś sportretować - żeby osoba była ostra z tło za nią rozmyte wtedy dajesz maks zooma i największy otwór przesłony a utomat znowu za ciebie ustawi czas. Będziesz sobie chciał strzelić nocną fotke z długim czasem naświetlania to możesz w canonie ustawić sobie 15sekundowe naświetlanie (niewiem czy nikon to potrafi). W nikonie masz za to programy tematyczne takie jak góry, plaża i jakieś tam inne (chociaż canon tez takie ma) - ale wtedy nie możesz sobie ustawić balansu bieli, wartości ISO itp... Jeżeli masz troche ambicji i chcesz się pobawić fotografią to bez manuala nie przeżyjesz, a przynajmniej bedziesz żałował że nie wziołeś canona. Niewiem jakie ma wady nikon ale brak M,Tv i Av to jest poważna wada w porównaniu do Canona który to ma. A matryca z a510 w zupełności ci wystarczy do amatorskich zabaw z fotografią. Jeżeli chcesz mnieć duuużo pixeli to kup sobie pozatym lustrzanke analogową i skanuj negatywy na dobrym skanerze do negów - wtedy będziesz miał foty po 30mpx :lol:

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


środa, 1 czerwca 2005, 06:46
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Wywar napisał(a):
A matryca z a510 w zupełności ci wystarczy

- sory 520 (to z przyzwyczajenia się napisało)

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


środa, 1 czerwca 2005, 06:50
Zobacz profil
Post 
Cytuj:
brak M,Tv i Av

A co to jest :?:

sorry ale nie znam się :)


środa, 1 czerwca 2005, 09:17
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
Oznaczenie ustawień.
M - manual, ręcznie ustawiasz przysłonę i czas otwarcia migawki,
Tv - priorytet migawki, ręcznie ustawiasz czas otwarcia migawki, a aparat dobiera do tego przysłonę, czasami oznaczany też jako "S",
Av - priorytet przysłony, ręcznie ustawiasz wielkość przysłony a aparat dobiera do tego czas otwarcia migawki, czasami oznaczane też jako "A".
Niektóre aparaty posiadają jeszcze tryb "P", czyli program, możesz w nim wybierać z pośród kilku "zmierzonych" przez aparat optymalnych nastaw przysłony i migawki.

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


środa, 1 czerwca 2005, 09:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL