Teraz jest poniedziałek, 22 października 2018, 06:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Makrówki - Canon Pro1, G6, FZ20, A2, A200 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 25 stycznia 2005, 20:02
Posty: 24
Post Makrówki - Canon Pro1, G6, FZ20, A2, A200
Witam, obecnie mam Canona G3 i nadszedł czas na coś lepszego.

Podkreślam że nie chcę lustrzanki bo musiałbym mieć 3 obiektywy (robie duży zakres zdjęć: makro, portretowe, krajobrazowe) a na to na razie mnie nie stać.

Potrzebuje aparat który będzie sie dobrze sprawował się w makro a mianowicie:
- duże powiększenie
- duża jasność obiektywu
- duża głębia
- dobra ostrość
- możliwość doczepiania filtrów, konwerterów itd.

Aparat ten musi także robić przyzwoite zdjęcia w innych trybach jak np. portret, krajobraz.

Moimi typami są:
- Canon Pro1
- Canon G6
- Minolta A200
- Minolta A2
- Panasonic FZ20

Który z tych aparatów będzie odpowiedni a może jeszcze jakiś inny ? Licze na pomoc, przy zakupie G3 także mi pomogliście i się nie zawiodłem :P

_________________
Canon G3->teraz->G6 :)


piątek, 22 lipca 2005, 11:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
duża głębia do portretów ? - chyba mała....

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


piątek, 22 lipca 2005, 12:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 25 stycznia 2005, 20:02
Posty: 24
Post 
Do makro duża. Małą głębię przeważnie ma większość aparatów

_________________
Canon G3->teraz->G6 :)


piątek, 22 lipca 2005, 12:57
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
chyba kolega pojęcia pomylił...

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


piątek, 22 lipca 2005, 13:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 25 stycznia 2005, 20:02
Posty: 24
Post 
Możliwe :oops: bez bicia proszę :P

Chodzi mi o to że ma być duże powiększenie i ostrość w jak największym zakresie (aby np. cały robak był ostry a nie tylko głowa).

Wiec jaki aparacik ?

_________________
Canon G3->teraz->G6 :)


piątek, 22 lipca 2005, 13:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
jeżeli chcez żeby robak był cały ostry to przymknij przesłone (większa wartość F) np 5czy6 . Pamiętaj że im większa przesłona (mniejsza wartość F) tym głębia ostrości mniejsza (mniej obrazu w kadrze jest ostre. A im większa wartość F (czyli bardziej przymknięta przesłona) tym głębia większa (więcej w kadrze ostrego). Jeszcze długość ogniskowych (czyli zoom) ma wpływ na głębie. Większy zoom - mniejsza głębia. Np jak robisz portret to dajesz długa ogniskową (czyli duży zoom), ustawiasz F na jaknajmniejsze przy danej ogniskowej i cykasz fote. Wtedy twarz będzie ostra a tło rozmyte. Zkolei duzej głębi używa się żeby większa część kadru była ostra - np. przy foceniu krajobrazów uzywamy maksymalnie przymkniętej przesłony (największa wartość F) i najmniejszego zooma (czyli najkrotszrj ogniskowej) - wtedy wszystko w kadrze jest ostre.
Ja bym wzioł Pro1 ale wachałbym się mniędzy Minetami. Pozdr

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


piątek, 22 lipca 2005, 14:10
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:22
Posty: 258
Post 
Może poprostu do G3 dokup soczewki ?
Przy wiekszych powiekszeniach odwrócony obiektyw i już.

_________________
Prawda! Ponad wszystko!

Do tej pory zginęło mi bez wyjaœnienia 3 posty !


piątek, 22 lipca 2005, 14:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 25 stycznia 2005, 20:02
Posty: 24
Post 
Przy makro zawsze max przymykam przysłone F8 (oczywiście jeśli światło na to pozwala).

Według dpreview.com Pro 1 zniekształca obraz przy powiększeniu oraz w Pro1 tryb Super Makro może być tylko w rozdzielczosci 2272 x 1704 :? (największa rozdz. Pro1 to 3264 x 2448 czyli w makro jej nie wykorzystam)

Canon Pro1
Obrazek

Minolta A2
Obrazek

Mam DCR-250 jednak w G3 oprócz powiększenia brakuje mi pikseli oraz odwzorowania, nasycenia kolorów. G3 już sprzedany jest prawie więc i tak musze szukać nowego.

_________________
Canon G3->teraz->G6 :)


piątek, 22 lipca 2005, 14:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Szczerze mówiąc nie ma jeszcze odpowiedniego dla Ciebie aparatu. Wszystkie wymienione robią porównywalnej jakości zdjęcia co G3.
G3 ma dobry, ostry i jasny obiektyw, małe szumy jak na kompakt. Na prawdę będziesz zawiedziony po zmianie.
Poczekaj jeszcze rok w nadzieji że wyjdzie coś lepszego.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 22 lipca 2005, 15:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 25 stycznia 2005, 20:02
Posty: 24
Post 
Obecnie bawie się Nikonem 8700 od kumpla i jestem o wiele bardziej zadowolony z niego niż z G3...... jednak jeśli chodzi o jego obsługe to jest fatalna.... wiec zmiana aparatu jest już przesądzona... tylko teraz który ??

_________________
Canon G3->teraz->G6 :)


piątek, 22 lipca 2005, 15:13
Zobacz profil
Post 
Najlepiej kup Minolte A1 (najlepiej ode mnie;) . Wbrew pozorom robi bardzo dorbre zdjecia makro. Mozna dokupic soczewki wtedy mozna uzyskac jeszcze wieksze zdlizenia. A2 ma za duza matryce przez co szumi.


sobota, 23 lipca 2005, 15:49
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 25 stycznia 2005, 20:02
Posty: 24
Post 
Najbardziej odpowiada mi Pro1 jednak tulejka do doczepiania do niego filtrów kosztuje ok 300 zł...

Kosz aparatów
A200 - 2400 zł (nie trzeba tulejki)
FZ20 - 2400 zł + ok. 60 zł tulejka
G6 - 2100 zł + + ok. 60 zł tulejka
Pro1 - 2500 zł + 300 zł tulejka = 2800 zł !!

_________________
Canon G3->teraz->G6 :)


sobota, 23 lipca 2005, 16:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL