Teraz jest czwartek, 15 listopada 2018, 10:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Canon 300D VS Panasonic FZ30 co kupić ?? 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 września 2003, 21:27
Posty: 43
Post Canon 300D VS Panasonic FZ30 co kupić ??
Witam
Dla mnie do tej pory marzeniem było posiadanie Canona 300D
Czy nadal mam pozostawać przy swoim czy może zacząć oglądać się za czymś innym w tej cenie
Cena Canona jest dla mnie maksymalną jaką mogę zapłacić
znalazłem takiego panasonica co wy na to ??

_________________
pozdrawiam
tomson
http://www.planetadivx.prv.pl


sobota, 12 listopada 2005, 19:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 września 2003, 21:27
Posty: 43
Post 
Widzę że nikt się niekwapi :)

To może ktoś mi odpowie chociaż na takie pytania
Co lepsze CMOS czy CCD ??

Canon podaje wielkość sensora jako 22.7 x 15.1 mm
Konica Minolta podaje 2/3 " (8.80 x 6.60 mm) czy to oznacza ponad dwa razy mniejszy sensor ??
co to jest te 2/3" to są dziesiętne cala czy co ??

Po mojemu idealny sensor to 35mm x 12.5mm więc z tego wynika że Canon 300D jest najbliżej ideału mimo mniejszej ilości pikseli niż Dimage A200 czy dobrze kumam ?? czy może ilość pikseli jest ważniejsza od wielkości matrycy ??

_________________
pozdrawiam
tomson
http://www.planetadivx.prv.pl


wtorek, 15 listopada 2005, 00:27
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
tomson napisał(a):
To może ktoś mi odpowie chociaż na takie pytania
Co lepsze CMOS czy CCD ??


Z deszczu pod rynnę...


tomson napisał(a):
Canon podaje wielkość sensora jako 22.7 x 15.1 mm
Konica Minolta podaje 2/3 " (8.80 x 6.60 mm) czy to oznacza ponad dwa razy mniejszy sensor ??


No tak wynika.


tomson napisał(a):
co to jest te 2/3" to są dziesiętne cala czy co ??


No przecież masz napisane. 2 części z 3 jednego cala... Inaczej 2/3 " ;)


tomson napisał(a):
Po mojemu idealny sensor to 35mm x 12.5mm


Ło matko! A skąd Ty takie wymiary dziwne wziąłeś??? I co to znaczy po Twojemu? Na jakich argumentach opierasz swoją opinię?

Odnośnie tematu. Jeśl nie chcesz się bawić obiektywami i w nieskończoność wydawać kasę na sprzęt, do zdecydowanie Panasonic...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 15 listopada 2005, 02:21
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 września 2003, 21:27
Posty: 43
Post 
Uściślij proszę odpowiedź CMOS czy CCD ??
i odpowiedz proszę czy mam rację jeśli chodzi o wielkość sensora
Większy znaczy lepszy ??
wymiary wziąłem z orginalnej klatki filmu
Skoro w normalnym aparacie pada światło na klatkę filmu o tych wymiarach to pewnie w cyfrówce też tak powinno być ?? tyle że na sensor

Dzięki za poradę

_________________
pozdrawiam
tomson
http://www.planetadivx.prv.pl


wtorek, 15 listopada 2005, 07:53
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 28 lipca 2005, 10:38
Posty: 10
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Przypatrz się szumom w Panasonicu, widziałem zdjęcia z iso 80 np.
http://img2.dpreview.com/gallery/panaso ... re-118.jpg
w Canonie to musiałoby być jakieś 400, chyba. Ale jak chcesz uniknąć wdawania się w historie typu: czy KIT to shit, czy obiektyw taki czy owaki to chyba Panasonic, bo tubę ma fajną.


wtorek, 15 listopada 2005, 08:41
Zobacz profil
Post 
Te oznaczenia 2/3" oznacza długość przekątnej matrycy. W tym przypadku 1,67 cm. znając stosunek długości boków 4:3 łatwo policzyć długości tych boków. Wielkość matrycy można również wyznaczyć znając mnoznik ogniskowej obiwektywu. Im mniejsza matryca tym większy mnożnik. Ta wartość określa między innymi ile razy matryca jest mniejsza od klatki filmu małoobrazkowego, a tym samym ile razy ogniskowa obiektywu musi być mniejsza by dała taki sam kąt widzenia co obietyw w aparacie małoobrazkowym.


wtorek, 15 listopada 2005, 08:49
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 września 2003, 21:27
Posty: 43
Post 
@juka faktycznie kiepsko to wygląda
Z tymi obliczeniami to może nie tak łatwo ale napewno się da policzyć
Rozumiem że stosunek boków 3:2 jest lepszy ponieważ nietrzeba kadrować zdjęć dając do labu ???

@tomsarz mądre rzeczy napisałeś teraz dopiero skumałem że to o przekątną chodzi

Panasa odpuszczam sobie teraz w obroty wziąłem Dimage A200

już mi go wybiliście z głowy :)

_________________
pozdrawiam
tomson
http://www.planetadivx.prv.pl


wtorek, 15 listopada 2005, 16:21
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
tomson napisał(a):
Panasa odpuszczam sobie teraz w obroty wziąłem Dimage A200


A czemu niby? Sądzę, że FZ30 kładzie na łopatki wszelkie dostępne na rynku hybrydy.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 15 listopada 2005, 19:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
Vendeur napisał(a):
FZ30 kładzie na łopatki wszelkie dostępne na rynku hybrydy

:shock: :shock: :shock: Bo...? :shock:

_________________
EOS 300D


wtorek, 15 listopada 2005, 20:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 września 2003, 21:27
Posty: 43
Post 
Ja się nieznam ty napewno tak
Ja Swoją opinię buduję na podstawie Forum i czytając suche Dane podawane przez producentów

A200 2/3 " (8.80 x 6.60 mm)
FZ30 1/1.8 " (7.18 x 5.32 mm)

A200 ISO Auto, 50, 100, 200, 400, 800
FZ30 ISO Auto, 80, 100, 200, 400

A200 Compact Flash (Type I or II)
FZ30 SD/MMC card

To są moim zdaniem atuty przemawiające na korzyść A200

obejrzałem też zdjęcia przykładowe na stronie http://www.dpreview.com/
i na moje oko A200 przy ISO400 mniej szumi
jest tam też fotka zrobiona przy ISO800 i też całkiem nieźle wyszła

Cały czas się łudzę że do świąt się coś zmieni i spadnie mi parę wolnych setek i jednak będę miał wymarzonego 300D :)

_________________
pozdrawiam
tomson
http://www.planetadivx.prv.pl


wtorek, 15 listopada 2005, 20:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
tomson napisał(a):
na moje oko A200 przy ISO400 mniej szumi

Jasne :D

tomson napisał(a):
spadnie mi parę wolnych setek i jednak będę miał wymarzonego 300D

Pamiętaj o kasie na szkła... :(

_________________
EOS 300D


wtorek, 15 listopada 2005, 20:47
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Suche dane techniczne niczego nie mówią... Minolty masakrycznie szumią. Duuużo gorzej ostrzą, mają problemy z ABW, mniejszy zoom etc etc. To starsza konstrukcja i przede wszystkim dla ludzi, którzy uwielbiają manualne zabawy ze sprzętem.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 15 listopada 2005, 21:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 września 2003, 21:27
Posty: 43
Post 
Przykładowe zdjęcia w ISO 400 i 800 wyglądają nieźle
niewiem jak z tym ostrzeniem
Jeżeli chodzi o manual to własnie oto mi chodzi

@ziemna niemam zamiaru wymieniać obiektywu
nieinteresuje mnie ekstremalny Zoom i wchodzenie owadą w d.. :wink:

_________________
pozdrawiam
tomson
http://www.planetadivx.prv.pl


wtorek, 15 listopada 2005, 21:43
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
tomson napisał(a):
Jeżeli chodzi o manual to własnie oto mi chodzi


Z tym, że Panas ma takze manual, a do tego większe możliwości dzięki rewelacyjnym parametrom.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 16 listopada 2005, 00:33
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 września 2003, 21:27
Posty: 43
Post 
@Vendeur jakie to są te rewelacyjne parametry ??
napisz proszę coś o nim jak wiesz

_________________
pozdrawiam
tomson
http://www.planetadivx.prv.pl


środa, 16 listopada 2005, 07:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL