Teraz jest niedziela, 21 października 2018, 08:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Canon A95 czy A610 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 19 listopada 2005, 19:43
Posty: 22
Post Canon A95 czy A610
Witam! Przejrzalem przyklejone topici, a takze szukalem duzo na forum, co mi bardzo pomoglo w wyborze :) Planuje kupic kompakta za ~1000 zl i zdecydowalem ze kupie A95. Mam jednak dylemat, gdyz A610 kosztuje tyle samo, a w niektorych sklepach nawet kilka zl mniej od a95 (byc moze to roznica karty pamieci).
Na forum polecaliscie zawsze A95, a teraz, gdy kosztuja tyle samo, pytam: czy jest duza roznica? Cytuje kogos z forum: "Jakie macie doświadczenia z tymi nowymi modelami? Jak wypada jakość zdjęć w porównaniu z przestarzałym ale wypróbowanym A95?" A wiec czy ten "przestarzaly" a95 :) wypada duzo gorzej? Niektore parametry oczywiscie sa lepsze w a610, to nie ulega watpliwosci, ale jak aparat sprawdza sie w praktyce? Mozna by powiedziec, ze nie ma co sie zastanawiac, skoro sa w tej samej cenie to wiadomo ze chyba lepszy a610. Ale mi zalezy na gabarytach, dlatego wolalbym a95 (tylko ze wzgledu na gabaryty, ale musze sie przejsc do sklepu jeszcze i zobaczyc).

Nie wiem czy sie napalac na tego a610... W stanach kosztuje ~800 zl, a nie ma to jak rodzinka w USA przyjezdzajaca niedlugo do polski :D http://tnij.pl/w4o

A moze cos innego? Chociaz jestem juz przekonany do tego canona bardzo.

P.S
Jak macie jakies zdjecia, nie zwykle (chociaz moga byc i takie), ale pokazujace mozliwosci tych aparatow, to prosze o linka, bede wdzieczny.

pzdr


sobota, 19 listopada 2005, 19:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
Ja bym brał Canon'a PowerShot A610 poza tym twoja rodzinka przyjeżdża za Stanów i będziesz go miał taniej :wink: Według mnie naprawdę dobry aparat :P

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


sobota, 19 listopada 2005, 20:45
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
jak masz mozliwosc to sprowadz z usa lepszy model. Przy czym powiedz rodzince zeby poszukala w necie nizszych cen i najpierw sie upewnila czy to co pisze na stronie to prawda (bo mam z tym zle doswiadczenia jezeli chodzi o rzetelnosc informacji na stronach sklepow w usa). Mozesz zauwazyc ogromna dysproporcje cenowa w niektorych sklepach moze byc nawet 2 x drozej, te najtansze to modele sprowadzane z chin, korei i do tego bardzo czesto wyjmuja z pudelka seryjne akcesoria (!), stad niska cena, i trzeba pozniej oddzielnie kupowac. Jak rodzinka zamowi przez net to niech zadzwoni i sie upewni.

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


sobota, 19 listopada 2005, 21:16
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 19 listopada 2005, 19:43
Posty: 22
Post 
Hmmm, te ceny z ebaya w takim razie wygladaja podejrzanie, moze lepiej kupic w sklepie w moim miescie, przynajmniej bede wiedzial co i jak, bede mial gwarancje, a ceny tez nie najgorsze, tyle ze wzgledem usa przeplace jakies 400 zl :) Tutaj A610 jest raptem 45zl drozszy od A95. Czy jest na forum ktos, kto mial te 2 aparaty, albo ma a610 i moze praktycznie porownac? :)


sobota, 19 listopada 2005, 21:36
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
jezeli roznica jest niewielka to czasem warto doplacic chociazby po to zeby miec gwarancje (gwarancja z usa dziala tylko do granicy wybrzeza oceanu ;) ). Na ebayu raczej nie patrz bo to ryzyko, jak juz to poszukaj w sklepach internetowych. Co ciekawe w stanach jest fajny zwyczaj ze jak przyjdzie sie d sklepu i powie ze tu i tu jest taniej aparat to czesto obniza Ci cene wiec moze pofatyguj rodzinke...
http://megapixel.bizrate.com/digitalcam ... rt--6.html
rzuc okiem na ten link i spojrz na najnizsza cene, chyba dosc dobry sklep bo wysoko oceniany przez kupujacych (patrz na oceny bo to istotne).

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


sobota, 19 listopada 2005, 21:45
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 19 listopada 2005, 19:43
Posty: 22
Post 
omg, jaka taniocha :D Dzieki wielkie za linka

ot: czy to, ile czasu bede czekal na fotke po przycisnieciu przycisku zalezy od szybkosci migawki? A610 ma 1/2500, a A95 1/2000 Co to oznacza? Bo w przyklejonym topicu na ten temat nie wiem ocb, a nie moge tego nigdzie znalezc


sobota, 19 listopada 2005, 23:42
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 13 listopada 2005, 19:46
Posty: 10
Post 
Ja mam A610 od 2 tygodni i jedynym problemem są czerwone oczy pojawiające się dosyć często, ale tak mają chyba wszystkie Canon-y.
Są też lekkie szumy przy większych iso. Do reszty nie mam zastrzeżeń. Zaskoczyła mnie szybkość robienia fotek jest naprawde szybki. Ma bardzo mocną lampe w porownaniu z innymi aparatami które miałem szanse testować. Ja mojego A610 nie zamienił bym na żadnego innego.

Pozdrawiam


niedziela, 20 listopada 2005, 00:44
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 19 listopada 2005, 19:43
Posty: 22
Post 
Ok, juz sie raczej zdecydowalem na A610, tylko powiedzcie mi czy on ma duze mozliwosci robienia zdjec nie na auto, tylko manual? Odwoluje sie to tego tematu: http://tnij.pl/w44 Forografia sie interesuje od dawna, jednak bedzie to moj pierwszy aparat :) Moze to stanie sie moim hobby, pasja, wiec napewno bede probowal sie bawic manualem.

pzdr


niedziela, 20 listopada 2005, 19:19
Zobacz profil

Dołączył: środa, 30 listopada 2005, 01:47
Posty: 48
Post 
"czy to, ile czasu bede czekal na fotke po przycisnieciu przycisku zalezy od szybkosci migawki? A610 ma 1/2500, a A95 1/2000 "

nie czas oczekiwania na fotkę zależy od tego jak długo apart się uruchamia:) co ma znaczenie przy konieczności szybkiego wykonania fotki, jak również od tego jak szybko można zapisać dane na karcie :) natomiast podane przez ciebie liczby dotyczą najkrótrzych możliwych czasów otwarcia migawki:) czyli inaczej im krótrzy czas otwarcia migawki tym większa prędkość z jaką może się porusząc obiekt, a momo to na zdjęciu zostanie zatrzyamny w ruchu bez widzocznego rozmycia:)


niedziela, 18 grudnia 2005, 00:06
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 16 grudnia 2005, 18:55
Posty: 21
Lokalizacja: Bełchatów
Post 
a jezeli fotografuje sie obiekt ktory nie jest w ruchu to jakosc zdjecia bedzie zalezala od tego jak ustawimy migawke? np im dluzszy czas odtwarcia migawki tym lepiej wykonany portret? czy to dziala tylko w jedna strone?


niedziela, 18 grudnia 2005, 13:20
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
coelebs napisał(a):
ile czasu bede czekal na fotke po przycisnieciu przycisku

to zależy może to trwać od paru minut do nawet 3dni Obrazek

coelebs napisał(a):
ma 1/2500, a A95 1/2000

tych czasów zapewne nigdy nie użyjesz - chyba że będziesz fotografował koliberka na tle słońca
Obrazek

p.ek napisał(a):
np im dluzszy czas odtwarcia migawki tym lepiej wykonany portret?

chyba że portretujesz posąg ze statywu to być może tak - w praktyce to mi się wydaje że im lepsze światło, obiektyw+body, fotograf/grafik tym lepszy portret Obrazek

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


niedziela, 18 grudnia 2005, 13:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 16 grudnia 2005, 18:55
Posty: 21
Lokalizacja: Bełchatów
Post 
no spoko pytam bo sie nie znam :oops: dzieki ;)


niedziela, 18 grudnia 2005, 13:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 16 grudnia 2005, 18:55
Posty: 21
Lokalizacja: Bełchatów
Post 
hyh jestem tu kilka dni i jak duzo juz wiem :P warto posiedziec i poczytac... :shock:


niedziela, 18 grudnia 2005, 13:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL