Teraz jest piątek, 22 lutego 2019, 06:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Poddaje do dyskusji: E-500 czy 350D 
Autor Wiadomość
Post 
Cytuj:
Joki, Wydaje mi się że Oly (np. E1) ma większe piksele.. coś gdzieś czytałem że ma takie jak 350D...

E-1 owszem, tak. Ma powierzchnię piksela około 46um2, a więc większą niż 350D i dlatego mniej szumi niż np. E-500 czy E-300, a podobnie do 350D.
I nie ma tu nic do sprawdzania, bo wystarczy podzielić długość dowolnego boku matrycy przez ilość pikseli wzdłuż tego boku. Mając szerokość piksela do powierzchni już droga prosta. Inna sprawa, że w praktyce te powierzchnie są minimalnie mniejsze, ale aby nie gmatwać możemy przyjąć maksymalną możliwą. To niczego nie zmienia.

Cytuj:
Co do GO to jest już na prawdę pomijalne. sprawdź sobie o ile różnią się matryce w 350D i E1.

Przekątna matrycy 350D to 27mm. Serii E to 21mm. To tylko i aż 23% mniej. To widać na zdjęciach. Tyle, że uważam, że w 90% przypadków to akurat zaleta Olka.

Nie staram się przekonać do żadnego z modeli. Uważam jednak, że kupujący powinien mieć dostęp do rzetelnej informacji. Sam mam E-300 i nie zamieniłbym go ani na E-500 ani na 350D ;-)


czwartek, 9 marca 2006, 21:16
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Joki,
Hmmmm może to i racja.. jednak mimo wszystko E1 szumi bardziej od C350.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 10 marca 2006, 00:30
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
bonnum napisał(a):
Joki,
Hmmmm może to i racja.. jednak mimo wszystko E1 szumi bardziej od C350.
Domyślam się, że z powodu iż od dwóch lat wybierasz i kupujesz lustrzankę dla się :wink: niejednokrotnie testowałeś 350D i E-1, wykonałeś nimi setki zdięć, przetwarzałeś i optymalizowałeś RAWy .... itp itd :mrgreen: I teraz dzielisz się z nami swoją rozległą wiedzą :wink:

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


piątek, 10 marca 2006, 10:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
jacek2004 napisał(a):
bonnum napisał(a):
Joki,
Hmmmm może to i racja.. jednak mimo wszystko E1 szumi bardziej od C350.
Domyślam się, że z powodu iż od dwóch lat wybierasz i kupujesz lustrzankę dla się :wink: niejednokrotnie testowałeś 350D i E-1, wykonałeś nimi setki zdięć, przetwarzałeś i optymalizowałeś RAWy .... itp itd :mrgreen: I teraz dzielisz się z nami swoją rozległą wiedzą :wink:

heh a co maja do tego rawy? Ja widzialem jpg'i i c350 szumi mniej co widac na pierwszy rzut oka. Moze i z rawow da sie wycisnac cos wiecej ale jakie to ma znaczenie? Na ogol po to sie kupuje cyfraka zeby moc robic duzo wiecej fotek, i malo kto robi je w rawach bo zajmuja kilka razy wiecej miejsca a pozniej trzeba je obrabiac i konwertowac przed oddaniem do labu czy zgraniem na cd w celu ogladania np na dvd.

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


piątek, 10 marca 2006, 11:15
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Frog, jeśli kupujesz czy kupiłeś lustrzankę i zamierzasz robić tylko JPEGi to gratuluję tobie stosownego podejścia do foto cyfrowego:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ręce mi opadł i nie mam więcej siły wyjaśnić ci co i jak, ucz się sam :wink: młody jesteś i kawał życia przed tobą wieć czasu na naukę ci nie zabraknie.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


piątek, 10 marca 2006, 12:20
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
jacek2004 napisał(a):
Frog, jeśli kupujesz czy kupiłeś lustrzankę i zamierzasz robić tylko JPEGi to gratuluję tobie stosownego podejścia do foto cyfrowego:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ręce mi opadł i nie mam więcej siły wyjaśnić ci co i jak, ucz się sam :wink: młody jesteś i kawał życia przed tobą wieć czasu na naukę ci nie zabraknie.

moze nie tylko jpgi ale prawie wylacznie jpgi. Tak samo jak pewnie ponad 90% uzytkownikow lustrzanek cyfrowych. Chociazby dlatego ze foce glownie w podrozach i w plenarze przywozac cala karte fotek i chyba nikt w takiej sytuacji nie robilby rawow zajmujacych po 20-30 mega kazdy.

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


piątek, 10 marca 2006, 12:45
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Frog, a w jakim aparacie (typu amatorsja lustrzanka) widziałeś 20 - 30 megabajtowe RAWy :?: bo chyba nie w twojej d5d :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Oj wypadałoby się dokształcić przed zabraniem głosu :wink:
Frog, jak focisz głównie w podróżach to żałuj chłopie że sprzedałeś hybrydę :wink:
Frog, a obiło ci się o uszy takie słowo jak FOTOBANK :wink:

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


piątek, 10 marca 2006, 13:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
prawie 30 mb rawy robil moj nikon 8800, dynax robi mniejsze bo ma tylko 6mpx, jednak i tak duzo wieksze niz jpg w kompresji minimalnej extra.
Aparat zmienilem swiadomie bo potrzebowalem wiekszej szybkosci i czulosci, dlugiego tele do fotografii przyrodniczej, oraz szerszego kata do krajobrazowej. Na jakosci tez mi zalezy oczywiscie.
Nie potrzebuje wydawac kasy na fotobank, karta 1gb mi wystarczy, a jak nie wystarcza to bedac w jakichs osrodkach turystycznych zgrywam sobie na plytke w punktach foto.
Nie wiem ile mozesz zrobic fotek np bedac w gorach przez tydzien ale ja robie tyle ze gdybym chcial wszystkie pozniej konwertowac na jpgi to nie odchodzilbym od kompa przez kilka dni.

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


piątek, 10 marca 2006, 13:56
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Frog napisał(a):
prawie 30 mb rawy robil moj nikon 8800
:shock: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: to on chyba musiał mieć matrycę z 20mega pikselami. Ty to masz szeroką i dogłebną wiedzę nawet na temat sprzętów które posiadałeś i użuwałeś :mrgreen: A Twoja wiedza na temat sprzętów których nawet w łapkach nie miałeś to pewnie jest zupełnie powalająca :shock:
Tylko dlaczego w opisie Nikona 8800 pisze że jego RAWy mają 12MB, pewnie się pomylili w tej instrukcji :mrgreen: Frog wyśłij do nich sprostowanie :wink:

[ Dodano: Pią Mar 10, 2006 2:16 pm ]
Frog napisał(a):
Nie wiem ile mozesz zrobic fotek np bedac w gorach przez tydzien ale ja robie tyle ze gdybym chcial wszystkie pozniej konwertowac na jpgi to nie odchodzilbym od kompa przez kilka dni.
ta wypowiedź swiadczy że prawdopodobnie nigdy nie posługiwałeś się RAWami ani ich nigdy nie konwertowałeś :mrgreen:

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


piątek, 10 marca 2006, 14:11
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
a no prawda ;) nie korzystalem wiele z raw jak juz pisalem. Pomylilo mi sie z rozmiarami TIFF z ktorego korzystalem czesciej. Pliki w TIFF maja taka wielkosc i tez jest to format praktycznie bezstratny. Ale mniejsza o rozmiar, chociaz i tak parenascie mega to dla mnie za duzo a jpg w najmniejszej kompresji mnie zadowala najczesciej.
RAWY konwertowalem, wiem ze mozna oczywiascie zrobic to szybciej i automatycznie zamienic wszystkie na raz na jpg jednak rawy sie robi najczesciej po to zeby poddac je jakiejs obrobce.

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


piątek, 10 marca 2006, 14:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
jacek2004, właśnie dla tego że od lat kupuję lustro bawiłem się już wszystkimi w cenie poniżej 5000zł prócz Pentaxów.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 10 marca 2006, 15:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
bonnum, nie trac czasu! kupuj d5d bo te ceny ktore teraz sa (nawet za 2000 z kitem) szybko rosna i wkrotce pozostana tylko te najdrozsze sztuki.

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


piątek, 10 marca 2006, 15:09
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Frog, remont, brak kasy :( zmarnowana okazja.. tak jak rok temu E1.. nie było kasy i teraz też nie ma.. ale jak już to brałbym chyba D7D

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 10 marca 2006, 16:03
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
bonnum napisał(a):
właśnie dla tego że od lat kupuję lustro bawiłem się już wszystkimi w cenie poniżej 5000zł prócz Pentaxów.
no właśnie to powiedziałem :wink:

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


piątek, 10 marca 2006, 16:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
jacek2004, no to super.. zgadzamy się więc... prawie ;)

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 10 marca 2006, 23:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL