Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 19:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 obiektyw 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:01
Posty: 13
Lokalizacja: Łódź
Post obiektyw
czesc
mam taki maly problemik, a mianowicie planuje zakupic jakis aparacik, lecz glownym jego zastosowaniem mialo by byc fotografowanie w gorach, dlatego potrzebuje duze przyblizenie. mam kamerke ktora ma zoom x25 i jest to minimum jaki bym chcial miec w aparacie. jednak malo ktory aparat ma zoom wiekszy od x12 a to jeszcze daleko do x25. szukalem tez samych obiektywow do lustrzanek, ale nic takiego nie znalazlem.

czy mogli byscie mi cos doradzic, co mam kupic, jaki obiektyw czy wogole aparat innego typu.

Pozdrawiam
TOMASZ

_________________
beto


czwartek, 10 sierpnia 2006, 10:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
Wydaje mi sie ze do zdjęć w górach, czyli jakby nie patrzeć krajobrazowych to raczej przydatne są jakieś mniejsze ogniskowe aby było w miare szeroko...

A czy miałeś kiedyś w rękach aparat z 12x zoomem optycznym i widziałeś jak duże jest to przybliżenie? Jeśli nie to polecam najpierw to sprawdzic...

Jaką kase chcesz wydać na ten aparacik, bo ja masz za dużo $$$ to kup sobie jakieś lustro z matryca ASP-C i obiektyw z 600-800mm co Ci da na cropie 900-1200mm czyli w przeliczeniu na "zoom" (o ile wogóle można to tak przeliczać) jakieś 18x-24x i zapewniam Ci ze przy takiej optyce tą kamerke z 25x zoomem bedziesz mógł zrzucić z jakiejś przepaści na najbliższej wycieczce;) A jeszcze nie daj boże założyć do obiektywu 800mm konwerter 2x :twisted:
Gdybyś zechciał realizowac powyższą idee to za niecałe 40 tys możesz mieć ok 38x... :mrgreen:

_________________
Canon i Nikon


czwartek, 10 sierpnia 2006, 23:25
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:01
Posty: 13
Lokalizacja: Łódź
Post 
mialem taki aparacik w reku i niestety jak na moje potrzeby ten zoom jest za maly. na mojej kamerce da sie zdecydowanie bardziej cos przyblizyc.

wiem ze nie byl by to obiektyw do robienia zdjec krajbrazu, ale wlasnie taki mial by byc. wiadmomo ze odleglosci w gorach szczegolnie wysokich miedzy miejscami skad mozna zrobic dobre zdjecia moga byc duze, dlatego wlasnie potrzebuje duzy zoom.

w wiekszosci zdjecia jak i filmy ktore wykonuje w gorach jest w rolach glownych moja "lepsza polowa" ktora sie gdzies wspina i nie zawsze mam dojscie z bliska zeby zrobic jej dobre zdjecie.

a co do kasy to nie chcial bym wydac za duzo. myslalem o canonie 350 lub czyms podobnym cenowo i do tego 2 moze 3 obiektywy. zalezy na co fundusze pozwola.

i mam jeszcze takie pytanko czy zakladajac taki konwerter do np. fuji 9500 (obiektyw 28mm do 300mm) da to podobne wyniki ???

Pozdrawiam
TOMASZ

_________________
beto


piątek, 11 sierpnia 2006, 07:24
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 11 listopada 2005, 21:32
Posty: 1
Lokalizacja: małopolska
Post 
A może coś takiego:
Superzoom KOWA


piątek, 11 sierpnia 2006, 20:31
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:01
Posty: 13
Lokalizacja: Łódź
Post 
bardzo fajna ta kowa. lecz na pierwszy rzut okam ma jedna wade, tylko 3,1 megapixela. jest to zdecydowanie za malo.

a moze powinienem sobie kupic teleskop i lustro. tylko jak ja to wtacham na te gory :-)


Pozdrawiam
TOMASZ

_________________
beto


piątek, 11 sierpnia 2006, 20:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
Przy zoomie 30x po co Ci niby wieksza matryca? Potrzebujesz odbitek 20x30? Do 10x15 czy 13x18 spokojnie 3 mpix wystarczy i nie ma pikselozy na odbitkach.

A co do fujika to do nich zakłada sie całkiem inne konwertery niż do lustrzanek, ale taki 2x spowodował by u niego chyba tak duze straty swiatla ze byłoby bardzo trudno o nieporuszone zdjecie.

Lepsze rozwiązanie to ten 350d i jakiś obiektyw plus ewentualnie konwerter. Z 8mpix jak wykadrujesz fragment zdjecia i go interpolujesz do wiekszej rozdzielczości to też myślę da jakieś powiększenie (być może nawet takie rzędu 25x, oczywiscie przy wykorzystaniu odpowiedniej ogniskowej no i tego konwertera) i wydaje mi sie ze nawet taki obraz bedzie jakościowo lepszy niż ten uzyskany na jakiejś szitowej optyce kamerki z 25x zoomem, a tak BTW co to za kamera?

_________________
Canon i Nikon


sobota, 12 sierpnia 2006, 00:14
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:01
Posty: 13
Lokalizacja: Łódź
Post 
obraz z kamerki jest na pewno gorszej jakosci poniewaz jest to 640x480. bardzo czesto wykozystuje zoom x25, a nie zauwazylem duzej straty jakosci przy filmach ogladanych prosto z kamery. kamerka to JVC gr-d270.

czy wystarczy jak kupie np. cos takiego
Sigma APO 170-500mm F5-6.3 APO ASPHERICAL DG
lub
Tokina AF 80-400 f/4.5-5.6 AT-X
i do tego konwerter x2 ???

Pozdrawiam
TOMASZ

_________________
beto


sobota, 12 sierpnia 2006, 07:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 września 2005, 20:14
Posty: 270
Post 
opcjonalnie mozesz kupic sobie panasonica fz30/fz50 i tam masz 12x zoom + stabilizacja, plus 'extra' zoom do 19.1x - to dziala tak ze gdy robisz zdjecia w 3mpx to ci wycina srodkowy kadr z 8mpx tak zeby wyszlo 3mpx - tez dobre :wink:

_________________
N D50 | N D70s | N 18-55 | N 18-70 | SB-600 | SanDisk 1GB Extreme III | Hama UV | torba | statyw


sobota, 12 sierpnia 2006, 10:55
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
beto, jesli trafisz na dobre egzemplarze to będzie ok, ale na konwerter nie szczedz kasy bo przy takich potrzebach zbliżeń to chyba najistotniejszy element układanki...

[ Dodano: Sob Sie 12, 2006 2:18 pm ]
Tzn miałem na myśli że z Sigmami, Tamronami i Tokinami już tak (podobno, bo sam nie miałem okazji doswiadczyć) jest że są egzemplarze dobre i lepsze i jak sie trafi na ten lepszy to faktycznie szkło jest bardzo ok, no a jak nie to coż... lipa.

_________________
Canon i Nikon


sobota, 12 sierpnia 2006, 14:10
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:01
Posty: 13
Lokalizacja: Łódź
Post 
ale watpie zeby mnie bylo stac na cos poza Sigma.
patrzylem na oryginalne telekonwertery Sony ale to jest juz koszt 2500 zl.

Pozdrawiam
TOMASZ

_________________
beto


sobota, 12 sierpnia 2006, 15:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
a ile wogóle chcesz na to wydać? telekonwerter canona 2x kosztuje ok 1200-1300zł...

_________________
Canon i Nikon


sobota, 12 sierpnia 2006, 22:15
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:01
Posty: 13
Lokalizacja: Łódź
Post 
telekonwertery widzialem tylko sigmy i sony. ale z tego co sie dowiedzialem to sony pasuje tylko do dwoch obiektywow 200 i 300 mm wlansie tej firmy( dokladnych modeli nie pamietam).

zestaw jaki planuje to:

sony a100
telekonwerter 2x
i na poczatek dwa obiektywy
jeden jakis standardowy moze kitowy i drugi tele (jeszcze nie wiem jaki )

ale klasa tych obiektywow zalezy od moich funduszy

_________________
beto


sobota, 12 sierpnia 2006, 23:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 09:19
Posty: 238
Post 
przed zakupem TC sprawdź czy pasuje do obiektywu - podobno niektóre nie pasują.
Pamiętaj też że z kiepskim TCx2 będziesz miał spore pogorszenie jakości. Niestety zalezność im lepiej tym drożej jet tutaj jak najbardziej na miejscu. Tani obiektyw i tanie TC dadzą bardzo słabiutki obraz. Pamietaj takze że z reguły zestaw z TC działa w trybie AF tylko na niskich zakresach przysłony. Może się zdarzyć tak że kupisz zobiektyw, który na najdłuższej ogniskowej bedzie oferował przysłone 5.6 a to już zmusi cie do ręcznego ustawiania ostrości. Jak juz pisałem aby w pełni cieszyć się takim zestawem powinieneś kupić jasny obiektyw (a przy tele to może byc wydatek kilku tysięcy złotych) i najlepiej oryginaly TC sony bądź minolty. Z lustrem to nie jest tania zabawa więc może faktycznie rozważysz zakup jakiejs hybrydy z zoomem x12 i do tego jakiś TC np raynoxa - może wyjść taniej a na pewno efekty będa lepsze niż ztaniego obiektywu i taniego TC do lustrzanki.

Tu masz linka do wątku o TC i minoltach
http://alfaklub.pl/forum/showthread.php ... ekonwerter

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 15 sierpnia 2006, 08:02
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:01
Posty: 13
Lokalizacja: Łódź
Post 
dlugo nie odpisywalem, ale musialem troszke poszukac, i znalazlem chyba calkiem niezle rozwiazanie mojego problemu ( mam taka nadzieje ).

napiszcie mi co sadzicie o zastosowaniu obiektywu m42 (np. MC MTO - 11CA 10/1000 mm ). cena jest nie duza i ma 1000mm .

_________________
beto


wtorek, 29 sierpnia 2006, 08:05
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
beto napisał(a):
napiszcie mi co sadzicie o zastosowaniu obiektywu m42 (np. MC MTO - 11CA 10/1000 mm ). cena jest nie duza i ma 1000mm .


Ten obiektyw ma przesłonę f10 (i ona się nie zmienia bo obiektyw jest lustrzany).
1. przy takiej przysłonie nic nie zobaczysz w wizjerze
2. nie ustawisz dobrze ostrości
3. aby zrobić nieporuszoną fotkę będziesz musiał tylko i wyłąnie uzywać statywu (1.5x1000mm --> czyli powinienes robić na czasach 1/1500sekundy) stabilizacja na wiele ci sie nie przyda.

Poza tym jakość fotek z tego obiektywu jest nieciekawa, ludziska bardziej polecają lustrzaną 500mmf8

Jeśłi chodzi o konwerter x2 (zakręcany pomiędzy body a obiektyw) to "zjada" on dwie działki światła, czyli z obiektywu f2.8 robi się f5.6 (czyli ciemny). A o obiektywie np f4 lepiej nie mówić bo dostajesz f8. I nie zapominaj również, że każdy obiektyw trzeba zazwyczaj przymknąć o jedną działkę aby zrobił się ostry.

Zabawa w duże tele to nie łatwa anie nie tania zabawa.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 29 sierpnia 2006, 09:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL