Teraz jest niedziela, 23 września 2018, 12:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Problem z 50D 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 7 lipca 2008, 14:59
Posty: 10
Post Problem z 50D
Witam mam problem z 50D z EF 24-105 f/4 L
mianowicie zdjecia w podgladzie aparatu sa bdb (jakosc, ostrosc, kolor) po zrzuceniu zdjecia na komputer zdjecia sa z ziarnem... Dodam ze robiac JPG jest wszystko wporzadku, rozchodzi sie o RAW (CR2). Prosze o porady

tak wiem wyswietlacz nie odzwierciedla zdjec...


niedziela, 30 stycznia 2011, 23:01
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post Re: Problem z 50D
Wklej coś. Jak obrabiasz RAW?

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


niedziela, 30 stycznia 2011, 23:37
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 lipca 2008, 14:59
Posty: 10
Post Re: Problem z 50D
obrabiam w PS CS3

http://img412.imageshack.us/img412/3620/19875346.jpg


niedziela, 30 stycznia 2011, 23:55
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post Re: Problem z 50D
Po ISO 3200 (i 50D) trudno oczekiwać więcej.

Jpegi wprost z puszki mogą wychodzić lepiej przy tych ustawieniach (ISO), bo pewnie firmware lepiej usuwa szumy niż Ty to robisz samodzielnie wywołując RAW. Spróbuj wołać RAW w Light Room 3 - całkiem fajnie radzi on sobie odszumianiem.

Masz też chyba dość ciemny obiektyw - fotka byłą robiona na F=4.5, kup sobie obiektyw Canon 17-55mm2.8 zyskasz o ponad 1EV czyli zejdziesz poniżej ISO 1600 - co powinno dać poprawę.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


poniedziałek, 31 stycznia 2011, 10:48
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 lipca 2008, 14:59
Posty: 10
Post Re: Problem z 50D
Tu akurat moze zly przyklad dalem z 3200 ale w plenerze przy 800 - 1000 ISO wychodzilo mi ziarno. Dzis zaczne zabawe w Lightroom


poniedziałek, 31 stycznia 2011, 12:02
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post Re: Problem z 50D
ptok10 napisał(a):
Tu akurat moze zly przyklad dalem z 3200 ale w plenerze przy 800 - 1000 ISO wychodzilo mi ziarno.
A to już niestety przypadłość "nowoczesnych" lustrzanek, czyli masz "znośne" ISO 6400, 12 800 i więcej ... ale w cieniach szum masz już na bazowym ISO 200.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


poniedziałek, 31 stycznia 2011, 14:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL