Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 17:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Pliki .MOV z Canona 600D 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 2 sierpnia 2011, 11:21
Posty: 6
Post Pliki .MOV z Canona 600D
Zakładam ten wątek, bo stoję przed dylematem zakupu EOS 600D lub aparatu innej marki. W Canonie najbardziej boję się plików *.MOV - śledzę fora dyskusyjne, z których przebija groza związana z ich montażem. Zainstalowałem testową wersję Vegasa Studio i ściągnąłem z netu kilka sampli, ale są to małe próbki. Zależy mi na opinii osób, które w praktyce używają 600D i montują filmy z tych aparatów. Jak to jest naprawdę z tym formatem? Nie chcę żadnego konwertowania (związanego najczęściej z utratą jakości).


piątek, 12 sierpnia 2011, 14:17
Zobacz profil

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2010, 15:42
Posty: 3
Post Re: Pliki .MOV z Canona 600D
Komputer wymaga sporej ilości ramu i w miarę dobrego procka do montażu aby w miarę szybko to poszło.
Niestety do obróbki full hd słaby komputer nie podoła - będzie się wieszać, zapychać pamięć...


środa, 31 sierpnia 2011, 08:54
Zobacz profil

Dołączył: środa, 13 czerwca 2007, 21:13
Posty: 65
Post Re: Pliki .MOV z Canona 600D
też przymierzałem się do 600, ale po długich zastanowieniach(testach) zdecydowałem się na Canona 60d i nie żałuję.Poprezednio miałem Canona 500 d i też nagrywanie w mov -jak we wszystkich aparatach Canona-nie mam żadnych problemów z obróbką tych plików ,nawet na laptopie,wszystko idzie płynnie,bez żadnych problemów,a ci co tak narzekają, albo piszą bzdury,albo mają kiepski sprzęt . Prawda że do obróbki hd trzeba mieć dobry sprzęt bo inaczej to kicha .Do montażu używam Adobe premiere -procesor i7
8gb ram i wszystko na nvidia bo athlony to raczej do gier niż obróbki filmów,chyba że do dv to jesszcze w miarę ok.


środa, 31 sierpnia 2011, 18:54
Zobacz profil

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2010, 15:21
Posty: 3
Post Re: Pliki .MOV z Canona 600D
karta blackmagic intensity pro - rozwiązanie problemów z montażem
ewentualnie montaż w ediusie - po konwersji AVCHD converter Ediusa
Do surowego montażu potrzebny jest mocny komputer...ale dalej to nie jest tak płynne jak powyższe rozwiązania (cały czas render w tle)


czwartek, 15 września 2011, 22:33
Zobacz profil

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2010, 15:42
Posty: 2
Post Re: Pliki .MOV z Canona 600D
Ja mam kartę BM Intensity Pro i Athlona.
Daje rady, ale szału nie ma (Vegas Pro i APP).
Zgrane do MJPEG przez BM Intensity Pro śmiga płynnie.


wtorek, 18 października 2011, 19:14
Zobacz profil

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2010, 14:02
Posty: 11
Post Re: Pliki .MOV z Canona 600D
Ja montuję te pliki bezproblemowo w Adobe Premiere 5.5 (w wersji 4 też nie było problemów) mam Quada. Na timeline mam mieszankę różnych formatów i rozdzielczości - nawet gdy nałożę filtr video podgląd się nie zacina.


niedziela, 15 stycznia 2012, 13:44
Zobacz profil

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2010, 15:19
Posty: 7
Post Re: Pliki .MOV z Canona 600D
Witam Panów, właśnie czytam wasze odpowiedzi i zastanawiam się nad jedną rzeczą czy ci którzy piszą tu że wszystko im śmiga na cacy próbowali zwolnić tempo obrazu o 50 % i czy też wszystko śmiga bez żadnych drżeń na obrazie ?
Mam fest kompa ram 16 gb 8x3.2 na xenonie dyski ssd , geforce GTX 295 limitowana wersja i jeszcze wiele innych drogich dupereli, dwugodzinny film w full HD 1920/1080 często na 10, 15 ścieżkach komp włącznie z wypaleniem robi mi w 40 min. To wszystko na ediusie 6.06, do tego jeszcze firecoder blu. a te pliki z canona 5 d mark 2 po zwolnieniu lekko drżą, choć weź i zesraj się. I co powiecie na tooo. Dziś też napisałem post w tej sprawie może czytaliście, chętnie posłucham mądrych wskazówek. Pozdrawiam


piątek, 6 kwietnia 2012, 18:30
Zobacz profil

Dołączył: środa, 13 czerwca 2007, 21:13
Posty: 65
Post Re: Pliki .MOV z Canona 600D
Nie mam Canona 5dmark ale mam 60d i zrobiłem mały test na jednej scieżce video,plik z aparatu mov zwolniłem do 37 procent i nie drży, idzie płynnie bez zacięć.


niedziela, 8 kwietnia 2012, 12:16
Zobacz profil

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2010, 14:37
Posty: 15
Post Re: Pliki .MOV z Canona 600D
lex331 wg mnie problem ruszania sie obrazu powstaje przy uzyciu zlego kodeka przy konwertowaniu chodzi mi o proporcje obrazu na jaki format konwertujesz film

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 10 września 2012, 12:31
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 1 stycznia 2013, 19:10
Posty: 2
Post Re: Pliki .MOV z Canona 600D
witam,

Proszę o poradę . Mam 60d i próbuję trochę filmować. Niestety chodzą mi tylko te nagrane w trybie 640x480, full hd 1920/1080 tnie się okropnie, na VLC tylko dźwięk idzie poprawnie a obraz zupełnie stoi. . Czy na wogóle jest możliwość żeby to dobrze działało na starym XP ? :?


wtorek, 1 stycznia 2013, 19:20
Zobacz profil

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2010, 16:17
Posty: 2
Post Re: Pliki .MOV z Canona 600D
napisz jaki masz komp...procesor i pamieć i karta gr.


wtorek, 1 stycznia 2013, 19:26
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 1 stycznia 2013, 19:10
Posty: 2
Post Re: Pliki .MOV z Canona 600D
Jestem całkiem oporny w tych tematach ale to co wiem : Windows Xp 2002, pamięć1,93 Gb, 1,81 Ghz, procesor 3000+, karty graficznej nie wiem jak sprawdzić ale raczej nie była zmieniana od nowości.


wtorek, 1 stycznia 2013, 20:38
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 3 stycznia 2013, 12:26
Posty: 4
Post Re: Pliki .MOV z Canona 600D
ja też oporna więc nie będę się wypowiadać bo coś zepsuje :)

_________________
kluby warszawa


czwartek, 3 stycznia 2013, 12:31
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 15 października 2012, 09:41
Posty: 67
Post Re: Pliki .MOV z Canona 600D
może jakiś fachowiec powiedzieć z jakim sprzętem można swobodnie pobawić się w obróbkę filmów? nigdy dotąd tego nie robiłam, ale zastanawiam się czy moje pudło podoła takiemu zadaniu...


poniedziałek, 7 stycznia 2013, 00:56
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 8 września 2009, 12:33
Posty: 6
Post Re: Pliki .MOV z Canona 600D
wszystko zależy jaki się program używa do montażu są minimalne wymagania które musi spełniać komputer inaczej będą się cuda działy i szkoda czasu , poczytać wymagania oprogramowania i szybkość dysków .
pozdrawiam :D


poniedziałek, 7 stycznia 2013, 23:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL