Teraz jest poniedziałek, 23 kwietnia 2018, 02:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Dylemat: EOS 300D? 
Autor Wiadomość
Post Dylemat: EOS 300D?

Ogolnie moj problem sprowadza sie do tego czy kupic EOSa 300D czy nie.
Obecnie mam ps G2 i generalnie by mi to wystarczylo do pelni szczęścia, gdyby nie jedno ale. Kiedy robie zdiecia na dwoze czy ogolnie w dobrych warunkach oświetleniowych to jest cacy, problem powstaje kiedy warunki te wymagaja zastosowania większej czułości (ISO 200, 400) wowczas szum, jaki powstaje na fotkach, zaczyna być co najmniej przykry. A coraz czesciej zdaza się ze ide gdzies i cos mi się spodoba wiec pstrykam, a kiedy wreszcie oglądam efekty pracy na kompie to się zalamuje. Coz z tego ze dobrze wykadrowane, dobrze naświetlone (przynajmniej jak dla mnie) jak szczeguly gina w morzu szumu.
Dlatego tez pomyślałem ze może by G2 na cos zmienic i moja uwaga skierowala się na 300D. Czytałem kilka testow, z których wynika ze poziom szumu w EOSie jest o wiele nizszy. Jest jednak jeszcze problem obiektywu, bo ja chciałbym raczej pozostac przy standardzie (czyli tym co do trzyszetki jest dodane) ale jego jasność jest taka sobie, G2 jest generalnie jesniejszy. I tu jest moje kolejne pytanie wynikające z faktu ze nigdy nie miałem lustrzanki. Czy jasność tego obiektywu, który jest w G i tego w EOSie można wogole porównywać, czy to jest zupełnie inna bajka(ze względu na to ze jest to całkowicie inny typ aparatu), a co za tym idzie, czy taka jasnosc nie sprawi ze będę zmuszony do ustawiania znacznie wyzszych czułosci, niz gdyby to mialo miejsce w G i w rezultacie nie sprawi ze poziom szumu jaki uzyskam i tak będzie znaczny? Inna rzecz ze dla ISO 1600 szum w 300D jest chyba porównywalny z tym który daje ISO 200 w G2, a może nie?
Mysle równiez o nikonie D70, bo ma on jedna rzecz której canonowi brakuje, korekte ekspozycji. No ale jego cena bedzie chyba zbyt wysoka, jak dla mnie.
Warto jeszcze wspomniec ze jestem calkowitym daltonista, ale chyba nie jest to takie istotne. Mam rowniez spore problemy ze wzrokiem, co sprawia ze informacje podawane w wizjerze będą dla mnie nieużyteczne (widze ze cos jest napisane ale nie wiem co, jadynie mogę srwierdzic na przykład ze ktoras cyferka miga, lub cos takiego). Innym ograniczeniem wynikającym z mojej ulomnosci jest to, ze raczej nie bede w stanie recznie ustawic ostrosci (choc jak to z tym by bylo to dopiero praktyka by pokazala). Bardzo prosze o jakies odpowiedzi i dziekuje za sam fakt przeczytania tej troche przydługiej wypowiedzi.


czwartek, 4 marca 2004, 01:15
Post Ucz sie fizyki
:evil:


czwartek, 4 marca 2004, 01:39
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
w nowszych modelach w wizjerze masz korektor dioptryczny (przynajmniej minolta z1 tak ma).. na ile by ci pomógł to niewiem -musiałbyś gdzieś się osobiścia przekonać.. no inne tematy sie nie wypowiadam - niech ktoś z większą praktyką się wypowie :D
kilka ciekawych informacji może znajdzesz tutaj http://republika.pl/fotki_moje/dywagacje.htm

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


czwartek, 4 marca 2004, 09:34
Zobacz profil
Post poprawka
Dzieki za odpowiedz. Faktycznie pomylilem szum z ziarnem i zrobiłem to nieświadomie, co wynikalo z mojej niewiedzy (a co mniej wiecej pokazuje ile wiem o fotografii).
Prosze zatem o informacje, jak bardzo dokuczliwe jest ziarno w fotkach z 300D i jak to się ma do innych aparatow, w szczegolnosci tych z sesji G, lub podobnych.?


czwartek, 4 marca 2004, 10:27
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Nie pomyliłeś szumu z ziarnem! To kwestia dyskusyjnego nazewnictwa.
Tak czy inaczej 300D ma znacznie mniejsze szumy/ziarno niż G2.
300D POSIADA funkcję korekcji ekspozycji (ciemniejsze/jaśniejsze zdjęcie), nie posiada jednak korekcji siły z jaką świeci lampa błyskowa (ekspozycja błysku). Jest to jego największa wada.
Co do daltonizmu - to ponoć przewaga w fotografii czarno-białej.
Poza tym w 300D można ALE NIE TRZEBA ręcznie ustawiać ostrość. Aparat sam to robi.
Co do obiektywu w 300D... nie jest on zbyt dobry, ale (prawie na pewno;)) lepszy niż w G2. Jego jasność jest na tyle duża, że nie powinien częściej wymuszać stosowania większych ISO niż G2. Poza tym jak już sam wspomniałeś 300D radzi sobie znakomicie do ISO 400 :!:


piątek, 5 marca 2004, 15:58
Zobacz profil
Post i oi dylemacie
Na poczatku wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi. Wczoraj kupilem EOSa 300D, jak bedzie mi sie z nim wspolpracowalo czas pokaze. Mialem czekac na Nikona ale nie wytrzymalem, glownie dlatego ze udalo mi sie dostac do hurtowni gdzie za Canona zaplacilem 5122 zl a Nikonow nie beda spzredawac, a i co do EOSa to tez bylo prawdopodobne ze niedlugo juz go nie beda mieli.
Pozdrawiam i milego fotografowania wszystkim zycze.
Michal


niedziela, 7 marca 2004, 02:28
Post mzgk
temat poprzedniego postu powinien byc "i po dylemacie"


niedziela, 7 marca 2004, 02:30
Post brak mi slow
Tym razem zamienilem miejscami temat z uzytkownikiem. Nie wazne, to jest ostatni post korygujacy.


niedziela, 7 marca 2004, 02:36

Dołączył: sobota, 13 marca 2004, 17:44
Posty: 142
Post 
ej nie dylematuj mi tu tyle tylko wez sie za konkrety szkoda miejsca na forum :lol: P.S rozsławiam lole przy okazji :lol: musza byc pierwsze :lol:

_________________
Czeœć pamiętacie @liena?To byłem ja ale mnie wyrzucili z forum za to że pisałem co myœlę ;p ale wracam i zamierzam nadal to robic z podwójna siłš!!! heh :) A tak serio to WITAM PONOWNIE!!!


poniedziałek, 15 marca 2004, 17:54
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 27 marca 2004, 17:16
Posty: 1
Post 
Witam serdecznie i proszę o poradę:
Obecnie mam Cannona EOS 300 (analog) i 2 obiektywy:
1. Cannon 28-90 mm;
2. Cannon 75 -300

Zastanawiam się nad kupnem EOSa 300D i nie wiem na ile kompatybilne z tym aparatem będą obiektywy z analogowego EOSa. Spotykam skrajne opinie na ten temat. Może ktoś ma już konkretne doświadczenia w tym zakresie?


sobota, 27 marca 2004, 17:24
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
One są kompatybilne pod względem zamocowania, natomiast z jakością bywa różnie. Pierwsza rzecz jest taka: bardzo dobry obiektyw do analoga jest na pewno dobrym obiektywem do cyfrówki. Kiedy jednak masz przeciętny obiektyw do analoga (a takie najprawdopodobniej masz - jeżeli to standardowe Canony), to w cyfrówce będzie on poniżej krytyki. O ile jeszcze z teleobiektywem może warto byłoby eksperymentować, to obiektyw szerokokątny raczej nie będzie się nadawał do niczego, zwłaszcza dlatego, że przestanie być szerokokątny (ogniskowa od prawie 50mm). Moim zdaniem powinieneś sprzedać Canona EOS300 i oba szkła, a zakupić Nikona D70 ze szkłem 18-70 Nikkora, do tego dokupić jakiś lepszy teleobiektyw (np. droższą Sigmę - nie musisz tego robić od razu). Będziesz miał dobrą, amatorską lustrzankę z przyzwoitą optyką - w sumie sporo lepszą od Twojego obecnego zestawu. Sam D70 jest moim zdaniem wyraźnie lepszy od 300D, a niewiele droższy.


niedziela, 28 marca 2004, 12:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL