Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 10:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jak to jest z DPI w zdjęciach ?? 
Autor Wiadomość
Post Jak to jest z DPI w zdjęciach ??
Witam

Czy ktoś może mi podpowiedzieć - jak to jest z tymi dpi w zdjęciach ??
W info o zdjęciach mam cały czas rezultat na 180 dpi i nie ważne czy robiłem Canonem A80 (4mpix) czy S50 (5mpix) zawsze jest 180 dpi - mozna to jakoś zwiększyć ??

Pozdrawiam


piątek, 12 marca 2004, 13:43
Post 
w dpi/cal czy dpi/cm ?


niedziela, 14 marca 2004, 08:52

Dołączył: sobota, 13 marca 2004, 17:44
Posty: 142
Post 
a moze ssi spróbuj zmieszac z cci powinno pomóc POZDRAWIAM!!! :lol:

_________________
Czeœć pamiętacie @liena?To byłem ja ale mnie wyrzucili z forum za to że pisałem co myœlę ;p ale wracam i zamierzam nadal to robic z podwójna siłš!!! heh :) A tak serio to WITAM PONOWNIE!!!


niedziela, 14 marca 2004, 20:08
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
DPI === Dots Per Inch. Czyli po polskiemu Punktów Na Cal. Można to zmienić w dowolnym programie graficznym (no, może nie w Paincie), w każdym razie np. darmowy GIMP ma taką opcję.


niedziela, 14 marca 2004, 20:33
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
PiotruśGorzów napisał(a):
a moze ssi spróbuj zmieszac z cci powinno pomóc POZDRAWIAM!!! :lol:

po przeczytaniu któregoś z kolei postu gościa, zaczyna mnie drażnić - ale chyba o to mu chodzi..

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


Ostatnio edytowano niedziela, 14 marca 2004, 21:58 przez int, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 14 marca 2004, 20:59
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Mnie już bardzo zdenerwował, ale teraz tylko śmieszy. Jest po prostu tragiczny :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 14 marca 2004, 21:16
Zobacz profil
Post 
Ciekawi mnie to, że ORYGINALNE zdjęcie robione przez aparat (obojętnie czy to robie Canon S50 czy A80) zawsze w informacji o fotce mam rezultat 180 dpi.
Czy może ktoś sprawdzić jak ma u siebie - ale na zdjęciach ORYGINALNYCH w które nie ingerował żaden problem.
To nie sztuka podkręcić w Photoshop rozdzielczość - chodzi o to, żeby oryginalne zdjęcia miały np. 300 dpi.

Pozdrawiam


poniedziałek, 15 marca 2004, 00:07
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
w z1 rozdzielczość fotek jest 72 piks/cal -czyli rozdzielczość ekranowa.. i nie da się tego zmienić.. więc wnioskuję że u Ciebie jest tak samo..

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 15 marca 2004, 11:17
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 13 marca 2004, 17:44
Posty: 142
Post 
najpierw wsyp pół kilo mąki pozniej dodaj odrobinę dpi..ale tylko odrobinę!!! następnie rozbij 2 jajka i dodaj ssi...oczywiscie na koniec wszystko wymieszaj...powinno pomóc!!! :roll:

_________________
Czeœć pamiętacie @liena?To byłem ja ale mnie wyrzucili z forum za to że pisałem co myœlę ;p ale wracam i zamierzam nadal to robic z podwójna siłš!!! heh :) A tak serio to WITAM PONOWNIE!!!


poniedziałek, 15 marca 2004, 17:49
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Ja tylko nie bardzo rozumiem, po co to zmieniać... A już zupełnie nie rozumiem dlaczego z poziomu aparatu...


poniedziałek, 15 marca 2004, 18:34
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 13 marca 2004, 17:44
Posty: 142
Post 
oj Tomasz..po to abyś sie pytał :lol: lole rządzą!!!

_________________
Czeœć pamiętacie @liena?To byłem ja ale mnie wyrzucili z forum za to że pisałem co myœlę ;p ale wracam i zamierzam nadal to robic z podwójna siłš!!! heh :) A tak serio to WITAM PONOWNIE!!!


poniedziałek, 15 marca 2004, 20:24
Zobacz profil
Post 
Zmieniać to po to, że chyba lepiej mieć oryginalne zdjęcie 300 dpi niż 180 dpi - tak mi się przynajmniej wydaje - ale mogę się mylić - zawsze jak robiłem foldery czy ulotki do drukarni to wymagane jest 300 dpi więc wydaje mi się, że to ma też znaczenie przy fotografi

Ciekawi mnie to ponieważ zdjęcia robione Canonem S50 (5 MPix) i A80 (4 MPix) mają po 180 dpi a taki NIKON 2500 (2 MPix) na zdjęciach jakie dostałem od znajomych pokazuje w info 300 dpi i nie jest zaznaczone, że było przerabiane programem.


wtorek, 16 marca 2004, 23:25

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Nie, to nie ma znaczenia. Zmieniając rozmiar fizyczny wydrukowanego obrazka, zmieniasz jego rozdzielczość fizyczną. Wartość DPI to "standardowa" wielkość obrazka, jaką możesz wydrukować w tej rozdzielczości. Jeżeli masz obrazek 254x254 piksele, to możesz go wydrukować na obrazku wielkości 1" x 1" (cal na cal) i będziesz miał rozdzielczość 100dpi. Jeśli wydrukujesz go na 0.5"x0.5" - 200dpi. Jeżeli masz rozdzielczość aparatu 2288x1712, to możesz go wydrukować do rozmiaru 19x14,5cm w 300dpi (19 ~=~ 2288pikseli / 300pikselinacal * 2.54centymetrownacal)- i nie ma znaczenia, jaką wartość ustawi aparat.


środa, 17 marca 2004, 21:43
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 13 marca 2004, 17:44
Posty: 142
Post 
...taa i wszystko jaaaaasne :wink:

P.S LOLE RZĄDZĄ!!! :lol:

_________________
Czeœć pamiętacie @liena?To byłem ja ale mnie wyrzucili z forum za to że pisałem co myœlę ;p ale wracam i zamierzam nadal to robic z podwójna siłš!!! heh :) A tak serio to WITAM PONOWNIE!!!


środa, 17 marca 2004, 22:23
Zobacz profil
Post 
Hej ho mój pierwszy post na tym forum ;)

Ja również się ne zgodze, że rozdzielczość DPI nie ma żadnego znaczenia. Czym większa wartość DPI tym więcej szczegółów na obrazku i tym więszka ilość zostanie póżniej przelana na kartke. Sztuczne powiększanie DPI z 72 na 300 to tylko powięszkenie i nie poprawia to jakości zdjęcia (to jest zwykłe, sztuczne dodanie dodatkowych pixeli). Żeby odczuć te 300dpi trzeba od samego początku tworzyć w 300, a nie tlyko w 72. Mnie bardzo dziwi, że cyfrówki robia w tak marnej rozdzielczości. Może 72 wystarcza na monitor ale do druku czy też do fotolab to nie wystarcza. Zdjęcie, które jest odrazu zrobine w 180 powinno być o wiele lepszej jakości niż zriobne w 72 (oczywiśćie chodzi o jakośc fotki po oddaniu do fotolab, bo na monitorze różnicy nie zobaczymy). Tak samo jeśli oba zjdęcia (72 oraz 180) powiększy się do 300dpi to fotka wczęśniej zrbiona w 180dpi będize lepszje jakości niż ta przerobiona z 72 na 300. No chyba, że tu jakieś inne prawa obowiązują.

Namieszałem :twisted: Jestem bardzo ciekaw tego tematu bo mnie gnębi to DPI. W grafice jest tak, jak napisałem wyżej w cyfrówkach też tak powinno być. Wychodzi na to że zrobione canonem zdjęcie będzie lepsze niż każdeg innego, który robi w 72dpi (oczywiśćie chodzi o fotki po oddaniu do fotolabu). Poprawcie mnie jeśli się mylę...


piątek, 9 kwietnia 2004, 23:14
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL