Teraz jest czwartek, 26 kwietnia 2018, 21:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 8 - bit na kolor w A70 :(:(:( 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 17:30
Posty: 22
Post 8 - bit na kolor w A70 :(:(:(
Mam dość nietypowy problem - jestem posiadaczem A70 - najczęściej w zdjęciach cz-b w przypadku płynnych przejść między odcieniami pojawiają się pasy o coraz ciemniejszym (jaśnijeszym) odcieniu szarość - po prostu nie ma płynności przejścia w odcieniach. W przypadku zdjęć kolorowych problem jest prawie niezauważalny. Wiem - to wina tego, że w A70 zjdjęcia zapisywane są w 24-bitach (8-bit na kolor), ale chciałbym wiedzieć czy jest na to jakaś rada - PhotoShop czy coś w tym stylu ??? dzięki


sobota, 5 czerwca 2004, 11:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 6 maja 2004, 13:31
Posty: 226
Post 
hmmm, szczerze mnie to dziwi, sprawdze jak jest w a300, ale cos ci nie dowierzam... tak czy siak zawsze mozna pstrykac fotki full color i zmieniać je na BW w photoshopie :)

_________________
h t t p : / / s w i a t f o t o . c h o d z i . c o m


sobota, 5 czerwca 2004, 12:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 17:30
Posty: 22
Post 
uwierz mi - nie mówię, że to jest zasada i że na każdej cz-b fotce tak jest, ale na tych, gdzie przejście między odcieniami jest płynne i dość "duże"


sobota, 5 czerwca 2004, 12:48
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Według mnie lepiej zawsze pstrykać fotki w kolorze, a później sobie je oglądać także w BW na komputerze. Zawsze można zmienić, ale na odwrót to już raczej nie bardzo.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 5 czerwca 2004, 12:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 17:30
Posty: 22
Post 
no musze przyznać racje z tym robieniem fotek w kolorze :), a mam jeszcze jedno pytanie - czy te 8 - bitów zależy od matrycy czy firmware'u ??, bo jeśli od firmware'u to może kiedyś sobie do upgraduje :):):)


sobota, 5 czerwca 2004, 13:20
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 6 maja 2004, 13:31
Posty: 226
Post 
trudno wyczuć od czego to zależy, ale możliwe że od firmware'u , z tym że jeżeli nawet, to canon tego nie zmieni i raczej nie planuje, więc możesz sobie jedynie sam napisać nowy firmware :lol:

_________________
h t t p : / / s w i a t f o t o . c h o d z i . c o m


niedziela, 6 czerwca 2004, 20:32
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Zależy od matrycy. Gdyby można było uzyskać większą głębię koloru, aparat z pewnością by to robił. Firmware może to co najwyżej sztucznie podbić (i niewykluczone, że już to robi).


poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL