Teraz jest piątek, 27 kwietnia 2018, 00:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Awaria - wyswietlacz Canon G5 
Autor Wiadomość
Post Awaria - wyswietlacz Canon G5
Witam

niestety moj aparat zlapal awarie. padlo mu podswietlanie wyswietlacza. jesli wezmie sie ekranik pod swiatlo to widac ze ekran dziala lecz jest bardzo ciemny i nie da sie z niego normalnie korzystac. pozatym aparat jest sprawny i zdjecia pstryka.
moje pytanie jest takie czy ktos sie spotkal kiedys z takim przypadkiem i czy jest ktos kto by mogł to naprawic i za ile. aparat zostal kupiony w stanach :(


wtorek, 8 czerwca 2004, 09:16
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2003, 19:56
Posty: 348
Lokalizacja: ŁódŸ
Post !!
Niedługo się dowiem ale napisz skąd jesteś!

_________________
Canon A 70. Karta 128 MB KINGSTON, statyw Weifeng WT 3550 pokrowiec x2 TAMRAC i FiordNansen. GP SMART i EMOS MW 9168 +Aku 4x GP 2100 i 4x2300. (Oraz 12xGP 1300).


wtorek, 8 czerwca 2004, 11:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2003, 19:56
Posty: 348
Lokalizacja: ŁódŸ
Post !!
Myślę, że ci to pomoże. Oto odpowiedź Canona Polska w Warszawie na Zytniej 15.
TEKST:
Proszę go wysłać do nas, Postaramy się to wycenić i odpowiedzieć jakie będą koszty tej naprawy. Wycena jest następnego dnia po otrzymaniu przesyłki i jest bezpłatna, czas trwania naprawy ok. 5 dni roboczych jeśli części znajdują się w magazynie. Jeśli jest to podświetlenie to koszt jest ok. 350-450 zł
KONIEC

Trochę drogi:::

_________________
Canon A 70. Karta 128 MB KINGSTON, statyw Weifeng WT 3550 pokrowiec x2 TAMRAC i FiordNansen. GP SMART i EMOS MW 9168 +Aku 4x GP 2100 i 4x2300. (Oraz 12xGP 1300).


wtorek, 8 czerwca 2004, 13:52
Zobacz profil
Post 
dzieki za odpowiedz. wczoraj tez wlasnie wyslalem do nich mailai przylasli mi podabna odpowiedz.:

"Proszę go wysłać do nas, Postaramy się to wycenić i odpowiedzieć jakie będą
koszty tej naprawy. Wycena jest następnego dnia po otrzymaniu przesyłki i
jest bezpłatna, czas trwania naprawy ok. 5 dni roboczych jeśli części
znajdują się w magazynie.

Orientacyjny koszt to ok 300-350 zł ale dokładną cene bedziemy mogli podać
po wycenie." :))

jeszcze sie zastanowie moze podam go do stanow i tam go zrobia.


wtorek, 8 czerwca 2004, 13:59

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 19:46
Posty: 10
Post Re: !!
kamoreks napisał(a):
Myślę, że ci to pomoże. Oto odpowiedź Canona Polska w Warszawie na Zytniej 15.
TEKST:
Proszę go wysłać do nas, Postaramy się to wycenić i odpowiedzieć jakie będą koszty tej naprawy. Wycena jest następnego dnia po otrzymaniu przesyłki i jest bezpłatna, czas trwania naprawy ok. 5 dni roboczych jeśli części znajdują się w magazynie. Jeśli jest to podświetlenie to koszt jest ok. 350-450 zł
KONIEC

Trochę drogi:::


A wiesz może czy pozbyliby się martwych pikseli i jak tak to za ile?


wtorek, 8 czerwca 2004, 21:05
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2003, 19:56
Posty: 348
Lokalizacja: ŁódŸ
Post !!
Zapytam się ale jeśli podświetlanie 300 zł to LCD z 600-650. Więc tyle co nowy aparacik.

_________________
Canon A 70. Karta 128 MB KINGSTON, statyw Weifeng WT 3550 pokrowiec x2 TAMRAC i FiordNansen. GP SMART i EMOS MW 9168 +Aku 4x GP 2100 i 4x2300. (Oraz 12xGP 1300).


wtorek, 8 czerwca 2004, 22:03
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Pozbycie się martwych pikseli to dosyć standardowa naprawa, powinni robić to od ręki i chyba nie za jakąs zbójecką sumę - przecież oni nie naprawiają poszczególnych pikselków matrycy... W skrajnych wypadkach, powyżej jakiejś tam normy (nie pamiętam, ile to było, poza tym zależy od producenta - ale rozchodzi się o sumaryczną ilość martwych pikseli i o ilość tych pikseli na daną jednostkę powierzchni matrycy) aparat jest po prostu wymieniany.

Chociaż przy tych cenach, to wszystko jest możliwe...

Pozdrawiam.


wtorek, 8 czerwca 2004, 22:24
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 7 maja 2004, 21:17
Posty: 6
Post 
co do zaniku podswietlenie, w telefonach komorkowych zazwyczaj pomaga zwykle przeczyszczenie zlacza, mysle, ze nic tam nie padlo, a ich cena to rozboj w bialy dzien :)


wtorek, 8 czerwca 2004, 23:14
Zobacz profil

Dołączył: środa, 19 maja 2004, 11:26
Posty: 6
Lokalizacja: kielce
Post 
deschek napisał(a):
co do zaniku podswietlenie, w telefonach komorkowych zazwyczaj pomaga zwykle przeczyszczenie zlacza, mysle, ze nic tam nie padlo, a ich cena to rozboj w bialy dzien :)



niestety w fonie to troche inaczej idzie :wink: a wyswietlacz w aparacie jest oswietlony czyms w rodzaju swietlowki (tak jak wyswietlacze w laptopach) co do wyswietlaczy w aparatach to nie bardzo sie orientuje co i jak ale w lapciakach zazwyczaj siedala lampa (swietlowka) nie zawsze oznaczalo to ze sie zepsula ale np cos sie odlutowalo badz na skutek drgan/upadku powstawala przerwa w obwodzie (np na plycie glownej) co do naprawy to polecam dobrego elektronika(najlepiej zajmujacego sie naprawa podzespolow komputerowych) powinien to naprawic zdecydowanie taniej

MARTWE PIXELE

nie slyszalem o mmozliwosci naprawy nieswiecacych punktow poprostu jest to wada fabryczna a w zaleznosci od firmy maja rozne kryteria wymiany np HP w laptopach wymienia matryce w przypadku 5 nieswiecacych punktow

co do martwych pixeli to jest jedna domowa metoda na pozbycie sie ich z wyswietlacza ale jest to troche ryzykowne - widzialem jak kumpel w sklepie uwalil na max matryce(ale ze jeszcze nie byla sprzedana to wymienil ja prodcent:) ) wiec nie podam zeby nikt nie mial pretensji do mnie

pozdrawiam edass

_________________
Mój Trabant plastik jest fantastik!!!


środa, 9 czerwca 2004, 11:41
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 7 maja 2004, 21:17
Posty: 6
Post 
Cytuj:
wyswietlacz w aparacie jest oswietlony czyms w rodzaju swietlowki


no to sie wyglupilem



Cytuj:
co do martwych pixeli to jest jedna domowa metoda na pozbycie sie ich z wyswietlacza ale jest to troche ryzykowne - widzialem jak kumpel w sklepie uwalil na max matryce(ale ze jeszcze nie byla sprzedana to wymienil ja prodcent:) ) wiec nie podam zeby nikt nie mial pretensji do mnie


teraz juz za pozno, trzeba bylo nie mowic ze ja znasz, sluchamy


środa, 9 czerwca 2004, 11:46
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Na tyle, na ile wiem - "naprawa" (cudzysłów chyba lepiej tu pasuje) to ten wspomniany Pixel Mapping, przy czym akurat Olympusy mają taką funkcją uruchamianią z poziomu menu. Pixel Mapping nie naprawia matrycy - piksel, jak był, tak jest "martwy", jednak nie bierze udziału w rejestracji obrazu - w jego miejsce wstawiana jest interpolowana wartość uzyskiwana na podstawie informacji otrzymanej z sąsiadujących pikseli. Czyli tyle - nie bruździ, ale i nie pomaga. I stąd też napisałem, że to standardowa naprawa i powinni robić to od ręki i że nie naprawiają poszczególnych pikselków matrycy - bo nie naprawiają; jest to wykonywane w sumie programowo.

A co to za domowa metoda? Zaznacz na wstępie, że nie bierzesz odpowiedzialności i można pisać... ;)

Pozdrawiam.


środa, 9 czerwca 2004, 12:58
Zobacz profil

Dołączył: środa, 19 maja 2004, 11:26
Posty: 6
Lokalizacja: kielce
Post 
deschek napisał(a):
Cytuj:
co do martwych pixeli to jest jedna domowa metoda na pozbycie sie ich z wyswietlacza ale jest to troche ryzykowne - widzialem jak kumpel w sklepie uwalil na max matryce(ale ze jeszcze nie byla sprzedana to wymienil ja prodcent:) ) wiec nie podam zeby nikt nie mial pretensji do mnie


teraz juz za pozno, trzeba bylo nie mowic ze ja znasz, sluchamy



OK podam
ale
ROBICIE TO NA WLASNA ODPOWIEDZIALNOSC I JAK COS PUJDZIE NIE TAK TO NIE MIEJCIE PRETENSJI DO MNIE BO PISALEM ZE TAK MOZNA UWALIC WYSWIETLACZ!!!


no to male opowiadanko
moj kolega pracuje jako sprzedawca w vobisie i dostali nowe monitory LCD okazalo sie ze dwa z nich maja nieswiecace piksele a ze to funkiel nowki :wink: to dlaczego mamy nie sprobowac a wiec tak jeden z paneli dal sie w ten sposob naprawic a drogi padl

przepis:
nieswiecacy punkt trzeba "wymasowac" tzn lekko naciskamy palcem na nieswiecace miejsce "masujac" go tylko bez przesady z sila po kilku chwilach taki pixel na pierwszym LCD zapalil sie i panel byl OK
na drogim taki zabieg spowodowal pojawienie sie pionowej lini nie swiecacych punktow no i panel pojechal nastepna dostawa do producenta
ta metoda nie byla juz wiecej razy testowana (przynajmniej przez moich znajomych)

robisz to na wlasna odpowiedzialnosc ta metoda moze kompletnie uwalic wyswietlacz

pozdrawiam edass


ps Ginty ja pisze o wyswietlaczu a ty o matrycy to nie to samo

_________________
Mój Trabant plastik jest fantastik!!!


środa, 9 czerwca 2004, 13:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL