Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 11:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy rodzaj pamięci wpływa na nagrywanie filmów w Canon S1 IS 
Autor Wiadomość
Post Czy rodzaj pamięci wpływa na nagrywanie filmów w Canon S1 IS
Witam
Czy stosowanie zwykłych pamięci ma wpływ na jakość nagrywanych filmików aparatem Canon S1IS, czy raczej wymagane jest zastosowanie szybszych kart pamięci High Speed. Mówie oczywiście o nagrywaniu przy najlepszych parametrach obrazu.


czwartek, 22 lipca 2004, 16:41
Post 
Tak...a jak zastosujesz kartę Super ultra mega high speed turbo to bedziesz mógł nagrywać filmiki jak profesjonalna kamera studyjna


czwartek, 22 lipca 2004, 19:00
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
juyka ma rację, ale może powstać problem ze zbyt szybkim nagrywaniem danych na kartę MegaHighSpeed i wtedy film będzie na odtwarzany w zwolnionym tępie.

Ok. To oczywiście żart. Szybkość karty nie ma znaczenia.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 22 lipca 2004, 19:19
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 lipca 2004, 15:19
Posty: 34
Post 
1min 32sek 640x480 Fine to 164MB w S1, nie wiem jak to sie ma do kart highspeed

uwazaj na karty 512MB Kingston i Pretec, ja juz testowalem 2 kingstony i oba nie dzialaja poprawnie z S1, pretec ponoc ma to samo


czwartek, 22 lipca 2004, 21:59
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 17 maja 2004, 08:57
Posty: 19
Post 
marian napisał(a):
1min 32sek 640x480 Fine to 164MB w S1, nie wiem jak to sie ma do kart highspeed

uwazaj na karty 512MB Kingston i Pretec, ja juz testowalem 2 kingstony i oba nie dzialaja poprawnie z S1, pretec ponoc ma to samo


ooo wlasnie mialem pisac nowy temat ale napisze tutaj.
mam S1 i Preteca 512 HS oraz taki problem: wlaczam aparat robie jakies foty, wylaczam. jak chce potem wlaczyc w tryb przegladania zdjec to wyswietla sie "busy" miga czerwona lampka po czym wyswietla sie "no image" :? . ew. odrazy wyswietla sie "no image" lub lampka miga bez zadnego napisu dosc dlugo a potem nastepuje ciemnosc. musze wtedy wylaczyc aparat, otworzyc klapke do karty i ja "ruszyc". wtedy moge wlaczyc na ogladanie i zdjecia w cudowny sposob sie pojawiaja.
z karta Canona dodana do aparatu nie ma takich problemow, dlatego mysle ze to wina karty nie aparatu.
co wlasciwie teraz zrobic?? napisales ze Kingstony tez maja problemy.
jest tu jeszcze jakis posiadacz tego aparatu i karty 512 najlepiej takiej z ktora nie ma problemow??


czwartek, 22 lipca 2004, 22:50
Zobacz profil
Post 
OK.
Czyli Canon S1 IS na problemy z kartami Kingstona 512MB.
Ale czy z wszystkimi 512-ami czy tylko z high speed?


piątek, 23 lipca 2004, 10:20

Dołączył: poniedziałek, 19 lipca 2004, 15:19
Posty: 34
Post 
dobrze byloby zrobic cos w rodzaju zestawienia, jaka karta wspolpracuje a jaka nie z S1
troche to przykre, wydaje sie ze to wina aparatu, moze pojawi sie jakis update firmware'u, ostatni tego nie poprawia

Kingston 512 HighSpeed na pewno nie wspolpracuje dobrze


piątek, 23 lipca 2004, 11:17
Zobacz profil
Post 
moglby ktos napisac jakie sa problemy z Kingstonem??

bo moje boje z Pretecem opisalem 3 posty wyzej.

a wlasnie ma ktos karte 512 nie HS?? bo narazie sa problemy z 512 HS.


piątek, 23 lipca 2004, 12:06

Dołączył: poniedziałek, 17 maja 2004, 08:57
Posty: 19
Post 
poprzedni post oczywiscie moj.

karta w sumie dziala ale zdeka dziwnie jak opisalem w tamtym poscie.


piątek, 23 lipca 2004, 12:11
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 lipca 2004, 15:19
Posty: 34
Post 
z Kingston jest to samo co z Pretec, jesli nie bede ogladal zdjec na aparacie moge "strzelic" karte do pelna, ale jak przyjdzie mi do glowy ogladanie zdjec to moge albo stracic czesc zdjec albo zawiesic aparat

pierwsze odpalenie po wlozeniu karty idealne, mozna robic fotki i ogladac, wylaczenie aparatu i ponowne wlaczenie w tryb robienia zdjec bezproblemowe, mozna robic do konca karty, jesli jednak ktos zechce teraz poogladac zdjecia w aparacie (lub podlaczac do komputera kabelkiem, ja cale szczescie mam zew. czytnik kart CF) to zobaczy napis "No image" i w tej sesji robienie zdjec skonczy sie komunikatem Memory Card Error, ponowne wylaczenie i wlaczenie w tryb przegladania zdjec powoduje zwis aparatu i mruganie czerwona dioda
wyjecie karty z aparatu chocby na moment powoduje "zresetowanie" licznika dziwnych zachowan i zabawa od poczatku jak wyzej, zawsze tak samo!

cos takiego nie wystepuje na dolaczonej karcie canon 32MB HighSpeed!


piątek, 23 lipca 2004, 14:31
Zobacz profil
Post 
no to pieknie :? czyli Pretec i Kingston HS odpadly, jeszcze zostal do kolekcji Lexmark, Sandisk i Hitachi, no i moze zwykle 512.
szukalem czegos na forum dpreview.com ale tam ludzie siedza na Hitachi 4 GB :shock:


piątek, 23 lipca 2004, 14:39

Dołączył: wtorek, 13 kwietnia 2004, 00:09
Posty: 2
Lokalizacja: Stalowa Wola
Post 
Czytając powyższe informacje niestety muszę dołączyć swoje spostrzeżenia. Otóż ja testowałem różne karty pamięci i objawy są dokładnie takie same. Sprawdzałem karty Kingston 256 SLC i "zwykłą" Kingston 256MB - nie można uruchomić apararu w trybie podglądu zdjęć. Sytuację ratuje jedynie uruchomienie w trybie wykonywania zdjęć i przełączenie na tryb podglądu. Działa to również gdy zrzucam zdjęcia do komputera.
Pisałem o tym problemie do serwisu Canona i oczywiście dostałem elokwętną odpowiedź, że mogą występować problemy związane z brakiem kompatybilności z kartami innych producentów niż CANON, ale oni nic na ten temat nie słyszeli. Obiecali zgłosić problem do producenta firmware'u może rozwiążą to w przyszłych wersjach.
Ponadto sprawdzałem jak działa aparat na innch kartach pamięci: Kingston 64MB, Nikon 32MB, Lexar 256MB, SanDisk 32MB i na wszystkich działał poprawnie(brak przedstawionego wyżej problemu). Z moich obserwacji wynika, że nie jest kwestia typu pamięci (High Speed czy standardowa) czy też pojemności karty, a raczej braku komatybilności z pewnymi modelami różnych producentów kart pamięci.
Dobrym pomysłem jest stworzenie zestawienia typów kart z którymii współpracuje S1.
Co do zapisu filmu na karcie pamięci to nie miełem żadnych problemów z prędkością zapisu zarówno na karcie High Speed jak i zwykłej(testowałem 2 karty Kingstona 256MB) - film oczywiście w aksymalnych ustawieniach jakości (640x480 fine 30kl/s).
Będzie miło jak ktoś znajdzie rozwiązanie na problem obsługi kart pamięci i podzieli się z innymi.


wtorek, 27 lipca 2004, 00:38
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 17 maja 2004, 08:57
Posty: 19
Post 
elo
a wiec wczoraj wybralem sie z moim Canonem S1 i nieszczesnym Pretecem do sklepu w ktorym go kupilem.
na miejscu sprawdzilem Sandiska Ultra II 512 i Lexara Professional 512 40x. obie dzialaly bez problemu. Lexar dziala nadal bez problemowo bo wlasnie na niego wymienilem Preteca.


wtorek, 27 lipca 2004, 11:04
Zobacz profil
Post 
Coglin napisał(a):
na miejscu sprawdzilem Sandiska Ultra II 512 i Lexara Professional 512 40x. obie dzialaly bez problemu. Lexar dziala nadal bez problemowo bo wlasnie na niego wymienilem Preteca.


Czyli wiemy że Sandisk i Lexor (szybkie 512MB) działają. A czy sprawdzałeś zwykłe pamięci?


wtorek, 27 lipca 2004, 11:29

Dołączył: poniedziałek, 19 lipca 2004, 15:19
Posty: 34
Post 
Twinmos 512 tez do kitu, coraz bardziej denerwuje mnie ten S1, jesli chodzi o kompatybilnosc z kartami to straszny bubel


środa, 28 lipca 2004, 18:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL