Teraz jest piątek, 21 września 2018, 08:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Odbitki 10x15 w A60 -jakość a kompresja i rozdzielczość. 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 17 lipca 2004, 09:16
Posty: 18
Lokalizacja: Kraków & Częstochowa
Post Odbitki 10x15 w A60 -jakość a kompresja i rozdzielczość.
Witam!
Moje pytanie jest może banalne :oops: i zirytuje wszystkich fachowców, ale cóż... Takie życie. Za wszelkie przykre przeżycia podczas czytania tego postu z góry przepraszam ;)
Pytanie:
Czy jakosciowo różnią się odbitki 10x15 robione w rozdzielczości 1600x1200 i kompresowane w M (średni stopień kompresji) od tych robionych z kompresją L? Mówię tutaj oczywiście o canonie A60.
Innymi słowy... jakie mam zastosowac ustawienia żeby odbitki w tym formacie były znośne, a zdjęcia nie zżarły karty zbyt szybko?
Naturalnie opieram się na informacjach z drugiej ręki, że da się robić odbitki 10x15 ze zdjęć zrobionych tym aparatem (próbuję uprzedzic wszystkich prześmiewców mających 8MP ;))
Z góry dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam

_________________
Stary, niezniszczalny TTL Zenitha ;)
Canon A60, 256 Kingston, ładowarka EMOS 8168 (a ile się naszukałem;)..historia) + Sanyo 2100, statywik;), UV Matina, makrokonwerter i mnóstwo chęci... Może wystarczy na poczštek?


piątek, 30 lipca 2004, 01:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
jak masz 256 MB to najlepiej robić 1600 x 1200 SuperFine - zmieści się ok 300 zdjęć to wystarczająco a masz pewność, że zdjęcia będą b.dobre.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 30 lipca 2004, 10:02
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post Re: Odbitki 10x15 w A60 -jakość a kompresja i rozdzielczość.
Fenrir napisał(a):
Naturalnie opieram się na informacjach z drugiej ręki, że da się robić odbitki 10x15 ze zdjęć zrobionych tym aparatem

A weź raz dla przekory zrób 18x13...
Zobaczysz, że ładne... potem 20x15... i teź nie będą złe...

CO WY MACIE Z TYM MAGICZNYM 15x10 :?: :evil:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


piątek, 30 lipca 2004, 10:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 17 lipca 2004, 09:16
Posty: 18
Lokalizacja: Kraków & Częstochowa
Post Re: Odbitki 10x15 w A60 -jakość a kompresja i rozdzielczość.
Silent Planet napisał(a):
CO WY MACIE Z TYM MAGICZNYM 15x10 :?: :evil:


Naczytałem się na tym forum i teraz powtarzam głupoty ;) W sumie to właśnie chciałem zapytać jak to jest...
A co do robienia zdjęć w large i superfine to właśnie chciałem tego uniknąć... Niecałe 300 zdjęć to nie tak dużo jak nie ma jak tego wrzucić na kompa przez miesiąc.
Czy są zauważalne różnice między superfine a fine przy robiniu odbitek?

_________________
Stary, niezniszczalny TTL Zenitha ;)
Canon A60, 256 Kingston, ładowarka EMOS 8168 (a ile się naszukałem;)..historia) + Sanyo 2100, statywik;), UV Matina, makrokonwerter i mnóstwo chęci... Może wystarczy na poczštek?


piątek, 30 lipca 2004, 10:43
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 28 listopada 2003, 10:44
Posty: 6
Post 
Fenrir! A gdzie Ty pstrykasz te fotki że przez miesiąc nie możesz ich zrzucić na kompa? Na saharze czy w australijskim buszu? W tej chwili praktycznie każdy zakład fotograficzny w jakimkolwiek mieście czy też państwie może zrzucić fotki na CD za pare groszy. Żaden problem. Wg, mnie zawsze to lepiej jednak focić w jak najlepszej rozdzielczości i zrzucać sobie na CD jesli nie ma dostepu do kompa niż potem biadolić ze jakość wyszła kiepska nie mogąc już nic na to poradzic.


piątek, 30 lipca 2004, 10:53
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 17 lipca 2004, 09:16
Posty: 18
Lokalizacja: Kraków & Częstochowa
Post 
Krisss napisał(a):
Fenrir! A gdzie Ty pstrykasz te fotki że przez miesiąc nie możesz ich zrzucić na kompa? Na saharze czy w australijskim buszu?


W Mongolii, np.. :D Myślę, ze jest dużo takich krajów, w których ciężko zrzucić cos na kompa ;)
Jeszcze raz przepraszam za moją niekompetencję, braki w wykształceniu i wszelkie niezamierzone próby zirytowania szlachetnych forumowiczów...;)
Czy mogłbym jednak ujrzeć odpowiedź na pytanie? Wydaje mi się, że jest dość ścisłe.
Pozdrawiam

_________________
Stary, niezniszczalny TTL Zenitha ;)
Canon A60, 256 Kingston, ładowarka EMOS 8168 (a ile się naszukałem;)..historia) + Sanyo 2100, statywik;), UV Matina, makrokonwerter i mnóstwo chęci... Może wystarczy na poczštek?


piątek, 30 lipca 2004, 11:05
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Krisss ma racje - zawsze można gdzieś zgrać - jaki sens robić zdjęcia słabej jakości (zniszczone przez kompresje) - a co jak Ci się jakieś zdjęcie będzie bardzo podobać i bedziesz chciał większy format zrobić ?
Najlepiej robić 1600 x 1200 SuperFine - 300 zdjęć to duźo.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 30 lipca 2004, 11:05
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Fenrir - nie ma sensu bawić się jakością, to wyjdzie na odbitce.
Moim zdaniem to te opcje są w aparacie, bo konkurencja też ma, ale przecież nikt tego nie używa.

Jeśli nie masz gdzie zgrać zdjęć - zainwestuj w jeszcze dwie karty pamięci, lub jakiś bateryjny data-bank.

Pozdrawiam.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


piątek, 30 lipca 2004, 11:15
Zobacz profil
Post ...co tu dużo gadać
Zarzynasz zdjęcia jeszcze przed wywołaniem.
Nigdy nie stosuj kompresji większej niż minimalna oferowana przez aparat.
A jak masz 2Mp to sobie to wydrukuj w formacie A1 i powieś nad łóżkiem!
Nie zdjęcie tylko to "Nigdy nie stosuj kompresji większej niż minimalna oferowana przez aparat".
Kup sobie kartę 512Mb i nie grzesz więcej :)
Poważnie mówię.


piątek, 30 lipca 2004, 18:11
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
to jest prawda, szczególnie w a60, bo nie mówię tu o zapisywaniu w raw-ie, najlepszej jakości na 8mp w olympusie, bo nie wiem, ile to się fot na 512mb pomieści. :D Wtedy można coś zmniejszyć, ale tak w a60 to używaj zawsze najlepszej jakości.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


piątek, 30 lipca 2004, 19:55
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 17 lipca 2004, 09:16
Posty: 18
Lokalizacja: Kraków & Częstochowa
Post 
No to teraz wszystko jasne :( Fatalnie :( Ale cóż... Damy sobie radę. I tak ten aparat pochłonął już mój majątek. Nie dam mu drugiej karty. Będę robił każde zdjęcie idealne ;) Więc trzeba będzie sporo kasować ;) Zawsze to jakies wyjście. Zapisane zdjęcia to będzie esencja.

Cóż... podrawiam i do zobaczenia za jakiś miesiąc albo dwa.
Hej

_________________
Stary, niezniszczalny TTL Zenitha ;)
Canon A60, 256 Kingston, ładowarka EMOS 8168 (a ile się naszukałem;)..historia) + Sanyo 2100, statywik;), UV Matina, makrokonwerter i mnóstwo chęci... Może wystarczy na poczštek?


piątek, 30 lipca 2004, 23:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL