Teraz jest wtorek, 18 września 2018, 22:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 problem z instalowaniem A60 w win xp 
Autor Wiadomość
Post problem z instalowaniem A60 w win xp
Witajcie

Bardzo prosze o pomoc - kupiłem dziś Canona A60 i od kilku godzin bezskutecznie usiłuję zainstalować go w windowsie xp. Wyświetliła sie informacja że system znalazł nowy sprzęt, zaczął instalować sterowniki z płytki dołączonej, w pewnym momencie komunikat: sterowniki nie są podpisane cyfrowo czy cośw tym stylu i urządzenie nie może zostać zainstalowane :( Od tego czasu nie rozpoznaje sprzetu a ja siedze wk..... - poratujcie !


sobota, 31 lipca 2004, 19:22
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
W systemie XP aparat porozumiewa się z Windowsem poprzez protokół PTP - nie są wymagane żadne sterowniki.

Jeśli jednak jakimś cudem je chce ( bo np. popełniłeś podstawowy błąd i coś już z płytki Canona zainstalowałeś ) to wskaż katalog główny CD i zatwierdź, pomimo że sterowniki nie są WHQL.

Ale pamiętaj, żeby przy pierwszej reinstalacji Windowsa już nic z płytki Canona nie instalować ( z wyjątkiem PhotoSticha ).

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


sobota, 31 lipca 2004, 19:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
A jak to się ma do Windows 98 SE? Tam już trzeba coś zainstalować?

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


sobota, 31 lipca 2004, 19:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Tak.
Do Win 98SE należy doinstalować sterownik do aparatu i minimum poza nim to program "ZoomBrowser EX", który będzie odpowiadał za komunikację komp->aparat ( zgrywanie zdjęć i filmów ).

Program imituje Microsoftowy Kreator z Windows XP, ale jest wolniejszy, cięższy i moim zdaniem gorszy - choć wypakowany po brzegi funkcjami.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


sobota, 31 lipca 2004, 19:54
Zobacz profil
Post 
Poddaję się. Fakt, zainstalowałem płytkę juz po podłączeniu canona a potem doczytałem, że tak się nie robi :( i od tego momentu nic mi nie wychodzi. Tak się cieszyłem dzisiaj, że sobie popstrykam i pozrzucam na kompa a teraz siedzę i mam doła niezłego. Nie dam rady nic zrobić, odinstalowałem te programy, usunąłem aparat w sprzęcie w Mój komputer a system za każdym razem nie może zainstalować sprzętu :( Czy pozostało mi jedynie przeinstalowanie całego systemu ?? Będę sługą uniżonym tego, kto pomoże mi rozwiazać problem...


sobota, 31 lipca 2004, 20:24
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Ile masz USB w kompie ?
Przełóż aparat na inne złącze.
Włącz go jeszcze raz i zobacz co będzie.

Możesz też spróbować dodać go ręcznie.
Albo przed "dodaj/usuń sprzęt" ( skanery i aparaty foto, jak będzie chciał driver to z CD ) lub przez "panel smerfowania/skanery i aparaty".

Kombinuj, może coś zdziałasz. Powodzenia...

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


sobota, 31 lipca 2004, 20:35
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 24 lipca 2004, 22:53
Posty: 1
Lokalizacja: Wałbrzych
Post 
Nie zapomnij też o tym że aby zrzucić zdjęcia aparat musi być włączony w trybie przeglądania zdjęć. Spróbuj też zrobić to ZoomBrowserem EX z płytek canona.

_________________
Canon A60, CF Kingston 128MB, Ładowarka EMOS MW 8168 GS, Aku Sanyo 2100


niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:19
Zobacz profil
Post 
Panowie, to nic nie daje, system jakby przestał wogóle rozpoznawać, że podłaczam aparat do USB. Czy mam wogóle pousuwać z rejestru informacje i pozostałe pliki canona ? I potem jeszcze raz podłaczyćdo portu usb ?


niedziela, 1 sierpnia 2004, 06:57
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Dokładnie.
Wyczyść go i spróbuj raz jeszcze.
Zapewniam Cię, że Canony bardzo przyjaźnie działają w XP, coś musiałeś namieszać :wink:

A w ogóle to podaj model płyty głównej i chipset jaki jest.
Może potrzebujesz innych driverów do USB na płycie?
Masz inne urządzenia USB czy aparat jest jedynym ?

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


niedziela, 1 sierpnia 2004, 09:57
Zobacz profil
Post 
Wcześniej do obu portów usb były podłączone ups i skaner ale je usunąłem.
Nadal nic :( Może ktoś chce kupić nowiutkiego A60 :) z 256 Mb pamięci Kingston - mnie on na razie więcej problemów przysparza niż radosci.


niedziela, 1 sierpnia 2004, 12:43
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Masz może Norton Ghost ?
Jeśli nie, to zaopatrz się.

Zrób sobie kopię partycji systemowej, potem zainstaluj na nowo Windowsa - sprawdź aparat, jak zadziała, to wiesz, że Twój system już siadł.

Potem będziesz mógł "starego" Windowsa przywrócić i kombinować.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


niedziela, 1 sierpnia 2004, 13:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
:evil:

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


Ostatnio edytowano wtorek, 25 stycznia 2005, 20:45 przez Grisza[Gen], łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 1 sierpnia 2004, 13:31
Zobacz profil
Post 
Mam wyłączone przywracanie systemu więc ta opcja chyba odpada. No trudno, chyba wywalę cały xp...

Wybaczcie, że na forum cyfrowym zawracałem wam głowę p... win xp ale nie miał mi kto pomóc.


niedziela, 1 sierpnia 2004, 14:35
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
dlatego jeszcze nie zmieniłem systemu na xp- wolę zainstalować sterowniki niż brać to badziewie od gatesa. Zrobisz coś nie tak i musisz od razu cały system przeistalować.

Silent, czyli muszę zainstalować sterowniki, zoom browser, przełączyć aparat na przeglądanie fot i mogę zgrywać??? Oczywiście na początku trzeba kartę sformatować.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


niedziela, 1 sierpnia 2004, 17:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
dlatego jeszcze nie zmieniłem systemu na xp- wolę zainstalować sterowniki niż brać to badziewie od gatesa. Zrobisz coś nie tak i musisz od razu cały system przeistalować.

Silent, czyli muszę zainstalować sterowniki, zoom browser, przełączyć aparat na przeglądanie fot i mogę zgrywać??? Oczywiście na początku trzeba kartę sformatować.

Aha kartę pamięci sformatować w aparacie, nie w kompie?

PS Jutro kupuję A60.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


niedziela, 1 sierpnia 2004, 17:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL