Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 19:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Błedne ustawienia ostrości w 300D 
Autor Wiadomość
Post Błedne ustawienia ostrości w 300D
Witam!
Kupilem canona 300D i po zrobieniu kilkustet zdjec i zrzuceniu na komputer- rozczarowalem sie .... 'przestrzelona' ostroscia ( pomimo ,iz obiekt fotografowany znajduje sie centralnie,zajmuje 2/3 powierzchni kadru)

Mam obiektyw 'kit-owy' oraz 28-200(czyli ok. 50-300) .... jeden i drugi ( bardziej drugi z racji mniejszej glebi) zle ustawia ostrosc....!
Jest ona ustawiana na plan dalszy(tlo... w zaleznosci jak jest daleko), mimo ze aparat pokazuje prawidlowe ustawienia (czerwony pkt pokazuje prawidlowosc ustawien w miejscu przezemnie oczekiwanym,czyli swieci tam gdzie chce co by bylo ostro).
Jestem zmuszony do ustawien ostrosci recznie.... okropne! :/

Jak obejsc ten problem ...? ( mam rowniez canona 500 .. i tu problemu nie ma )

Pozdrawiam,Marcin


poniedziałek, 9 sierpnia 2004, 09:28
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post Re: Błedne ustawienia ostrości w 300D
Marcin29 napisał(a):
Jak obejsc ten problem ...?

Oddać aparat do serwisu w celu regulacji AF.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


poniedziałek, 9 sierpnia 2004, 09:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Dziwne, jeśli punkty AF pokazują dobrą ostrość, to nie może byc inaczej, jak obiekt powinien wyjść ostry. To chyba wada aparatu.

A wiesz, że podobną sytuację miałem, jak robiłem portretówki Nikonem D70... Migal, że ostrość ustawiona, a na ekranie po zrzutce zdjęcia bardzo nieostre wyszły ...

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


poniedziałek, 9 sierpnia 2004, 10:39
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Chodzi o to, że do lustrzanek analogowych jak i cyfrowych jest stosowana ta sama logika AF - aparaty różnią się jednak tym, że błona i matryca są zamontowane w różnych odległościach ( sensie - matryca bliżej obiektywu ) i układ AF musi wiedzieć, że ostrość ma być bliżej.
To się czasem zdarza po prostu, może jakaś niedoskonałość regulacji w fabryce...

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


poniedziałek, 9 sierpnia 2004, 11:10
Zobacz profil
Post 
Do Pana Cichego- i jak pan rozwiazal problem nieostrosci w D70..?


poniedziałek, 9 sierpnia 2004, 11:12
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Nie rozwiązałem :) Rzuciłem D 70 w kąt i używam 300 D. :)

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


poniedziałek, 9 sierpnia 2004, 11:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
@Marcin29 - >poczytaj tutaj< może tam coś więcej się dowiesz bo więcej ludzi ma takie aparaty.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


poniedziałek, 9 sierpnia 2004, 12:13
Zobacz profil
Post 
Dziekiza wyjasnienia.....


poniedziałek, 9 sierpnia 2004, 16:11

Dołączył: czwartek, 25 marca 2004, 21:48
Posty: 129
Lokalizacja: Z gór, z tamtšd gdzie kiedyœ srebro kopali
Post 
Cichy napisał(a):
Nie rozwiązałem :) Rzuciłem D 70 w kąt i używam 300 D. :)
to jak się ma marnowac to możesz go wysłać do mnie, przygarne takiego kurzołapa od ciebie, bo pewnie ci dużo miejsca zajmuje...

_________________
Minolta Z2 :: 128 MB :: 16 MB :: Tulej 45/52 :: UV 52 :: Minolta Flash 3600 (D) :: 4 x Sanyo 2300 :: MW 8168 GS :: Osłona przeciwsłoneczna :: Statyw Vanguard jakiœ tam :: Kuferek Case Logic :: Głupie pomysły :: pewnie jeszcze coœ ciekawego


poniedziałek, 9 sierpnia 2004, 19:34
Zobacz profil
Post 
Witam....
Wgralem cracka i zauwazylem w roznych trybach ostrosci poprawe.... w weekend sie okaze czy to tylko iluzja, czy rozwiazanie problemu, czy jednak serwis bedzie konieczny...
Pozdrawiam,Marcin


środa, 18 sierpnia 2004, 22:58
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
nooo....
po wgraniu cracka to ja bym sie do serwisu raczej bezpiecznie i na paluszkach wybieral...
ale powodzenia :-)

_________________
remanent...


środa, 18 sierpnia 2004, 23:30
Zobacz profil
Post 
Jezeli uznam,iz nic nie pomoglo i nadal przestrzela ostrosc - wgram spowrotem oryginalne oprogramowanie ... 100% zatarcie sladow!

( moja rozmowa z serwisem zahaczyla rowniez o crack-a :
- czy trace gwarancje jezeli wgram cracka ?
- odpowiedzieli,ze nie- jezeli oprogramowanie nie mialo nic wspolnego z uszkodzeniem aparatu)


czwartek, 19 sierpnia 2004, 10:13
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL