Teraz jest niedziela, 23 września 2018, 08:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Problem z zasilaniem A70 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 17:30
Posty: 22
Post Problem z zasilaniem A70
Mam następujący kłopot z moim PSA70 - jakiś czas temu gdy chciałem naładować aku zaczęły ładować się nie więcej niż 1h (czasem nawet mniej), gdzie normalnie ładowały się około 3h (szybkie ładowanie). Stwierdziłem, więc że przyczyna moich problemów leży po stronie aku, ale ostatnio dałem je do sprawdzenia kumplowi na A60 i zrobił na nich ponad 200 fotek i kilka filmików. Wychodzi na to, że aku są ok - czy wina może leżeć po stronie aparatu, mam go jeszcze na gwarancji - coś naprawią, czy wymienią ??? Z góry dzięki za odpowiedzi... Aku Hama 2000 mAh, ładowarka Hama Delta 2/4


czwartek, 26 sierpnia 2004, 17:04
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
nie wiem. Pierwsze kilka ładowań, tzw. formatowanie akumulatorów zawsze jest dłuższe, bo trzeba je kilka razy naładować i rozładować, aby uzyskały swoją pojemność. I zawsze formatowanie trwa dłużej niż ładowanie. Może o to chodzi???

PS Czy aku albo aparat nagrzewają się mocniej niż wcześniej??? Zauważyłeś jakieś zmiany oprócz krótszego czasu ładowania???

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


czwartek, 26 sierpnia 2004, 17:09
Zobacz profil
Post 
na pewno nie chodzi o formatowanie, bo te aku mam juz jakies 10 mies. Z drugiej zaś strony wychodzi na to, ze aku są ok bo jak pisalem sprawdzalem u kumpla na A60 i działały idealnie (długo), aparat sie nie nagrzewa, nic nadzwyczajnego czego nie było wcześniej, bede jeszcze musiał sprawdzić mój aparat na innym zestawie aku - jak to zrobie to dam znać


czwartek, 26 sierpnia 2004, 17:15
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Znaczy mas zproblem w tym ze aku zaczely sie ladowac szybciej - znaczy ze ladowarka szybciej sygnalizuje naladowanie ? Jezeli aku laduja sie o ponad polowe krocej i wedlug ciebie trzymaja tyle samo co poprzednio (chodzi mi o te 200 fotek, ja to odebralem jak wypowiedz ze to jest standardowa ilosc zdjec u ciebie) to znaczy ze dzieja sie cuda- jakas ingerencja kosmitow nie miala miejsca ostatnio w twojej okolicy :wink:

Przy okazji 200 zdjec to nie jest tak duzo, ja bym obstawial ze padla ladowarka. 10 miesieczne aku, jezeli byly prawidlowo ladowane to sa Panie nowki - ja mam i nawet w kilku urzadzeniach uzywam takich 7 letnich aku AA i nie marudze bo trzymaja niewiele slabiej niz jak byly nowe.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 17:30
Posty: 22
Post 
nie nie - abstrachując od ilości zrobionych fotek, wychodzi na to, ze aku są dobre, a ladowaly sie krócej, bo aparat uznawał je za rozładowane, chociaż były prawie w pełni naładowane, a jak takie wkladalem do ladowarki to sie krócej ładowały - problem chyba jest po stronie aparatu, tylko nie wiem co by to mogło być i o to wlasnie pytam :(


czwartek, 26 sierpnia 2004, 19:15
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 16 marca 2004, 20:39
Posty: 9
Lokalizacja: Galicja Zachodnia
Post Styki?
Może to głupia podpowiedź ale pierwsze co się nasuwa to zanieczyszczone styki w "przedziale zasilania" aparatu.

W jaki sposób "aparat uznawał je za rozładowane" (ikonka na LCD?)?
Czy mimo sygnalizacji można było robić dalej zdjęcia?
A60 ma mniej pixeli do obrobienia przez procesor i chyba zużywa mniej prądu.
Mam A70 i o rozładowanych akumulatorach dowiaduję sie dopiero jak mi się obiektyw nie schowie przy wyłączaniu :)

Pozdrawiam. Wlodek


piątek, 27 sierpnia 2004, 19:32
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 17:30
Posty: 22
Post 
Ikona na LCD to od razu po włożeniu aku sie zapala, co do styków to juz sprawdzałem ich "czystość" :) Wczoraj sprawdzałem mój aparat na aku kolegi i śmigał równo, pstrykałem fotki z fleshem (duzo), seryjne, filmiki i takie tam, jednym słowem wina leży po stronie moich aku lub ładowarki. Dręczy mnie tylko jedno pytanie co mogło się z nimi stać - używam ich około 10 mies zgodnie z instrukcją, nie wystawiam ich na -40 stopni, ani na +40, nie rzucam nimi o ściane :):):) Może to jakaś wada fabryczna - kupiem te aku z ładowarką - jest na gwarancji - przyjmą ???


sobota, 28 sierpnia 2004, 11:15
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 16 marca 2004, 20:39
Posty: 9
Lokalizacja: Galicja Zachodnia
Post dwie rzeczy
Zostały Ci dwie rzeczy do sprawdzenia:
1. Sprawdź napięcia na poszczególnych aku. (przed i po naładowaniu)może któreś odbiega od innych, lub zbyt małe.
2. Naładuj akumulatorki na ładowarce kolegi.
Będziesz wiedział wszystko :)
Wlodek


sobota, 28 sierpnia 2004, 13:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 17:30
Posty: 22
Post 
aku były juz ladowane na ladowarce kolegi - tak samo krótko. Sprawdziłem napięcie - na każdym 1,36V - czyli wychodzi na to, ze są w pełni naładowane (z tego co wiem), ale byly w takim stanie sprawdzane u mnie i na 2 innych aparatach (na pewno sprawnych) i objawy te same, ze niby sa rozladowane - jak na moje to jakiś totalny krach baterii...


sobota, 28 sierpnia 2004, 15:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL