|
|
|
Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 10:04
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
[mity i fakty] Przekolorowywanie zdjęć w aparatach Canon
Autor |
Wiadomość |
kSh
Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37 Posty: 160 Lokalizacja: Poznań
|
 [mity i fakty] Przekolorowywanie zdjęć w aparatach Canon
Cześć.
Chciałem wreszcie rozwiać wątpliwości na temat powszechnie znanego mitu o tym, że Canon poprawia rzeczywistość w swoich aparatach i koloruje fotografie itd.
Jaka jest rzeczywistość?
Wysłałem maila w tej sprawie do Canon USA i otrzymałem odpowiedź potwierdzającą to, co sam wielokrotnie tłumaczyłem znajomym. Chodzi o to, że domyślnie aparaty z procesorem DIGIC [więc również EOSy] z gotowych zrzutów matrycy CCD robią spektrum kontrastu i nasycenia, po czym jeżeli zauważą, że spektrum to nie obejmuje całej skali, rozszerzają je. Dzięki temu zdjęcia wychodzą w pełni nasycone i kontrastowe. Ten sam efekt osiąga się później w programach graficznych normalizując zdjęcia, itp.
Oczywiście, niektórym ludziom może się to nie podobać. Nie znam sytuacji, gdzie by to przeszkadzało, aczkolwiek jeżeli komus to jednak psuje humor, to można to zachowanie wyłączyć. Wystarczy wybrać w menu opcję Neutral. Wtedy procesor DIGIC nie obrabia obrazu pod względem kontrastu i nasycenia kolorów.
Jakieś komentarze?
Pozdr,
kSh
_________________ Podpis zablokowany przez administratora.
|
sobota, 28 sierpnia 2004, 15:24 |
|
 |
superbike2001
Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59 Posty: 1321 Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
|
 re
w sensie w efektach??? tam, gdzie jest b&w, sepia itp??? dzięki, muszę sprawdzić.
_________________ ::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::
|
sobota, 28 sierpnia 2004, 17:50 |
|
 |
bonnum
Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40 Posty: 2014 Lokalizacja: Chorzów
|
Ameryki nie odkryłeś. Właśnie o to chodzi z "kolorowaniem" Canona. Jeśli fotografowana scena nie obejmuje 100% zakresu oddawanego przez aparat, to aparat zrobi ją "ładniejszą niż w rzeczywistości  "
Dla amatorów to zaleta, dla ludzi którzy sami wolą się pobawić wada. OK. można to wyłączyć, ale trzeba o tym mówić
_________________ Podpis zablokowany przez administratora.
|
sobota, 28 sierpnia 2004, 21:09 |
|
 |
Bandit
Dołączył: sobota, 7 sierpnia 2004, 17:20 Posty: 101 Lokalizacja: winoujcie
|
jesli chodzi o to kolorowanie to ja zauwazylem taka zaleznosc w moim 300d, fotki posiadaja niewelka ale widoczna dominate czerwieni co oczywiscie nie jest problemem, a dobra rada dla wszystkich canonowcow to nie wlanczac sprzetowego podkrecania czy to ostrosci ty tez kontrastu ani tez koorow, o wiele lepsze rezulatatu uzyskuje sie w pozniejszej obrobce. a dodatkowo przy zmniejszonym kontrascie mniejsza mozliwosc przepalen najwyzszch swiatel!
_________________ Otwórz szeroko oczy a napewno tego nie przeoczysz, jednakze zawsze cos moze ci umknac, dlatego poczekaj chwile...
|
poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 22:58 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|