Teraz jest środa, 26 września 2018, 10:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 EOS 300D i obiektywy 
Autor Wiadomość
Post EOS 300D i obiektywy
Od kilku lat jestem użytkownikiem EOS 300 (+ 2 Tamrony) i dojrzałem do tego, że pora na cyfrówkę. No i oczywiście EOS 300D. Ale w miarę zagłębiania się w temat wygrzebałem gdzieś w internecie informację, że obiektywy od analogowych lustrzanek nie do końca muszą być dobre do cyfrowych (coś z parametrami optyki - jako amator nie bardzo wiem w czym problem). No i tutaj mój dylemat - co robić dalej ?
Sprzedać wszystko i kupić nowe obiektywy czy zostawić te stare ? (nie bez znaczenia jest oczywiście cena nowych)
Czy ktoś byłby w stanie rozwiać moje wątpliwości lub wyjaśnić problem.

Pozdrawiam
Robert


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:14
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Należy wziąć Tamrony pod pachę i przejść się z nimi do sklepu foto - podpiąć pod 300D i sprawdzić poprawność działania ( focus oraz ustawianie przysłony ).

Jeśli działają - to działają, jeśli nie - to należy im przeprogramować w środku scalaczek, by były jeszcze bardziej zgodne z EOS'em niż producent zakładał. Niestety nie znam kosztu takiej zabawy.

Co do optyki - chodzi o to, że Twój nowy 300D ma klatkę o 40% mniejszej powierzchni, niż klisza 24x36. Dlatego ogniskowa obiektywu wydłuża się 1.6x.
Dlaczego? Obiektyw rzuca na matrycę obraz większy niż ona sama; matryca widzi tylko jego środkowy fragment - w efekcie spada efektywna rozdzielczość obiektywu. Jeśli była dobra, staje się zła; jeśli była zła - staje się bardzo zła. Wiesz co mam na myśli.

Pozdrawiam...

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:40
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
Silent Planet napisał(a):
....Jeśli działają - to działają, jeśli nie - to należy im przeprogramować w środku scalaczek, by były jeszcze bardziej zgodne z EOS'em niż producent zakładał. Niestety nie znam kosztu takiej zabawy...


elektroniki w obiektywach się nie programuje (tam jest tylko prosty sterownik silniczka)

_________________
Notoryczny brak czasu


wtorek, 31 sierpnia 2004, 08:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
fuse napisał(a):
elektroniki w obiektywach się nie programuje (tam jest tylko prosty sterownik silniczka)

Jak sobie chcesz... 8)

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


wtorek, 31 sierpnia 2004, 09:40
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 17:13
Posty: 35
Lokalizacja: Częstochowa
Post 
fuse napisał(a):
Silent Planet napisał(a):
elektroniki w obiektywach się nie programuje (tam jest tylko prosty sterownik silniczka)


Tak ? To czemu wiele starszych obiektywów systemu EOS np Sigmy nie działa z 300D ? I czemu ta Sigma oferuje usługę pt "rechiping" ? Poza Polską niektóre serwisy robią to nawet za darmo.

_________________
EOS 300D + Canon 18-55 + Soligor 28-210 + Tokina 28-70 PRO SV


wtorek, 31 sierpnia 2004, 10:41
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
Szwejk napisał(a):
Tak ? To czemu wiele starszych obiektywów systemu EOS np Sigmy nie działa z 300D ? I czemu ta Sigma oferuje usługę pt "rechiping" ? Poza Polską niektóre serwisy robią to nawet za darmo.


starsze kontrolery miały troszkę inny standard komunikacji - scalaka można wymienić (naprawiałem kiedyś obiektyw Tamrona i sprawdzałem dostępność tego układu na rynku z zerowym efektem, na szczęście układ był ok.)

_________________
Notoryczny brak czasu


wtorek, 31 sierpnia 2004, 11:15
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 17 lipca 2004, 19:47
Posty: 6
Post 
Akurat tamrony współpracują bez problemów z 300D.Ze starszymi sigmami są problemy(koszt dostosowania ok.100zł).Także Robercie tamroniki sobie zostaw -najprawdopodobnie będą śmigac z 300D :)





Pozdrawiam serdecznie


wtorek, 31 sierpnia 2004, 11:48
Zobacz profil
Post 
OK, dzięki za informacje, a tak przy okazji wydaje mi się, że normalny obiektyw który posiadam (28-80), do cyfrówki może mieć ciut za dużą wielkość minimalnej ogniskowej.
Co sądzicie ?

Pozdrawiam :D


wtorek, 31 sierpnia 2004, 19:25
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
28-80 x1.6 = 45-128

" Ni w dupę, ni w oko ". :wink:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


wtorek, 31 sierpnia 2004, 20:07
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Silent Planet napisał(a):
28-80 x1.6 = 45-128

" Ni w dupę, ni w oko ". :wink:

Jeśli ma się kitowy + zooma to ww może działaś za "coś pomiędzy" :D

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:28
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 7 sierpnia 2004, 17:20
Posty: 101
Lokalizacja: Œwinoujœcie
Post 
jednak to niewszystko:

najwazniejsza rzecza bedzie ostrosc uzyskana za pomoca takich obiektywow, a jest to rzecz bardzo wazna, tyczaca sie pewnego zagdnienia optyki, chodzi mi o kroszki rozproszeniowe ktore potrzebne sa w soczewkach do prawidlowego konrolowania ostrosci!
aparaty z matryca typu APS-C sa tak zbydowane ze z obiektywami z analogowych aparatow dzialaja z cropem 1,6 ale dodatkowo krazki rozproszeniowe nie sa zgodne co do wielkosci klatki filmowej, jednym wyjatkiem a wtej chwili trzema wyjatkami poniewaz canon wprowadzil 2 dodatkowe obiektywy EF-S czyli plaskie ognisokwnie tylne sa wlasnie szkla dedykowane a i oczywoscie obiektywy klasy L w ktorych to krozki rozproszeniowe sa duzo wieksze niz a w obiektywach amatorskich.

a najlepszym rozwiazaniem dla 300d jest kitowy 18-55, ktorego tak wszyscy krytykuja...pow f 7,1 jest zyletka i anwet nie trzeba w szopie ostrzyc!

_________________
Otwórz szeroko oczy a napewno tego nie przeoczysz, jednakze zawsze cos moze ci umknac, dlatego poczekaj chwile...


środa, 1 września 2004, 15:30
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 17 lipca 2004, 19:47
Posty: 6
Post 
Ja również złego słowa nie powiem na kitowy obiektyw.Za te pieniądze to on jakośc optyczną elek prezentuje(stosunek cena/jakośc).Najwięcej (obelg) do powiedzenia mają ci ktorzy nie mieli z nim doczynienia a naczytali sie w sieci podobnych im opinii.


środa, 1 września 2004, 22:07
Zobacz profil
Post 
No właśnie, jak napisał Bandit - obawiam się też ostrości, ale udało mi się dogadać z gościem ze sklepu. Podepnę Tamroniki i zobaczymy co będzie.
Przy okazji dzięki za wszystkie informacje.
Pozdrawiam


czwartek, 2 września 2004, 00:04
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL