Teraz jest środa, 25 kwietnia 2018, 10:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Kupiłam CANONA A60; 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:12
Posty: 13
Post Kupiłam CANONA A60;
Witam wszystkich;
po długich poszukiwaniach aparatu, dobrego i taniego kupilam dzisiaj canona, mam go w ręku, jest cudowny tylko niestety nie mam do niego polskiej instrukcji, no i karty CF; co do instrukcji prosiłabym, jeżeli ktoś wie gdzie można ją ściągnąć, proszę o kontakt!!!! I wielkie dzięki za podpowiedzi co do zakupu ;)


środa, 1 września 2004, 15:53
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 26 grudnia 2003, 18:39
Posty: 89
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Witam w gronie posiadaczy serii Axx , gdybys miala jakiekolwiek pytania (na poczatku zawsze jakies sa) to pytaj.

Pozdrawiam

_________________
A60


środa, 1 września 2004, 16:18
Zobacz profil
Post 
No pytania to są zawsze i to w duzej ilosci, ja mam kilka:

co to jest exifir (czy jakos tak) to co jest chyba zapisane w zdjeciu (nie wiem i prosze sie nie smiac)

jak odczytać przeslone i migawke na kompie jak zdjecia nie ma juz w aparacie

co dokladnie oznacza migawka (czas to plus minus wiem) i przeslona bo tego za cholere nie umiem zrozumieć


środa, 1 września 2004, 17:23
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
exif to standard zapisywania danych o zdjęciu razem z plikiem jpg. Zawiera on ustawienia, na jakich było zrobione zdjęcie. Właśnie on pozwala na odczytanie parametrów, z jakimi zostało zrobione zdjęcie.

Exifa możesz odczytać w programie zoom browser ex (tym, którym zrzucasz zdjęcia na kompa): zaznaczasz zdjęcie i naciskasz properties. Shooting Information to właśnie dane z exifa.

Przesłona: wielkość otworu, przez który wpada światło. Im większa wartość, tym mniejszy otwór i większa głębia ostrości.

Migawka: czas, w jakim światło pada na matrycę. Jest ustawiana w zależności od oświetlenia oraz przesłony.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


środa, 1 września 2004, 18:57
Zobacz profil
Post 
a jak ustawic zalezność miedzy migawką i przysloną??

jak pozbyc sie szumów na zdjeciach bo bardzo duzo ich mam czasami, czy przez mniejsze iso?? ale jak do tego dobrac pozostale parametry

czy ma byc krotki czas male iso i duzo przyslona czy jak??


środa, 1 września 2004, 19:01
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
Aby pozbyć się szumów ustaw jak najmniejsze ISO- czyli ISO 50. Do tego mała przesłona (np. F2.8), bo wtedy będziesz mógł ustawić krótką migawkę. Jeżeli zdjęcie i tak wyjdzie poruszone albo potrzebujesz większej przesłony to ISO na 100. Więcej już tylko w ekstremalnych przypadkach, gdy musisz (np. w muzeum, gdzie nie wolno lampy używać i jest ciemno, a nie masz statywu).

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


środa, 1 września 2004, 19:04
Zobacz profil
Post 
ostatnio robilem foty po ciemku na statywie i wyszly bardzo duze szumy dlatego sie pytam, bo mialem zdjecia piekne tylko zjebane bo są szumy;(


środa, 1 września 2004, 19:06
Post 
pomozcie pilnie

jak klikne w zoom browser na jakiekolwiek zdjecie to nie moge kliknąc na proporties ;(


co jest i jak to naprawic???????????????????????????


środa, 1 września 2004, 19:14
Post 
dobra juz sobie poradzilem <głpek ze mnie)
moze mi ktos przetlumaczuc plus minus

na co mam zwrocic uwage??


środa, 1 września 2004, 19:17

Dołączył: piątek, 26 grudnia 2003, 18:39
Posty: 89
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Zmaiast trybu auto , uzywaj "P" i :
- ustaw ISO na 50 na stale (wyzszych uzywaj tylko wtedy kiedy musisz , np jest ciemnawo i aparat wyswietla ikonke ,ze "bedzie trzeslo")
- przeslona odpowiada za glebie ostrosci (F2.8 to mala glebia a F8.0 to najwieksza) , tylko im wieksza glebia np:F7.1 to aparat potrzebuje wiecej swiatla.
- zdjecia nocne trzeba robic koniecznie z ISO 50 , manualnym focusem (na nieskonczonosc)
- WB zmieniam tylko w domu na swiatlo zarowe

_________________
A60


sobota, 4 września 2004, 15:09
Zobacz profil
Post 
dzieki

robie na P

jak ustawic focus na nieskonczonosc?? co to za funkca i jak sie to robi??


sobota, 4 września 2004, 16:08
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
Przestaw na P, naciśnij dwa razy na kwiatek. Pojawi Ci się MF. Wtedy ustaw go na maxa (największą możliwą odległość) i to jest nieskończoność.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


sobota, 4 września 2004, 16:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL