Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 19:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 ciemne zdjęcie A85 
Autor Wiadomość
Post ciemne zdjęcie A85
no,koledzy zadanie warte 100 pkt.

w tryb auto przy wyłączonym fleszu zdjęcie wychodzi ok tzn. doświetlone itd.
w momencie gdzy flesz jest włączony na auto i tryb auto zdjęcie wychodzi ciemne.


Aro


czwartek, 2 września 2004, 09:46

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post Re: ciemne zdjęcie A85
ARO napisał(a):
"...w tryb auto przy wyłączonym fleszu zdjęcie wychodzi ok tzn. doświetlone itd.
w momencie gdzy flesz jest włączony na auto i tryb auto zdjęcie wychodzi ciemne.


Troszkę więcej danych (najlepiej exify, może "zapodaj" przykłady)

_________________
Notoryczny brak czasu


czwartek, 2 września 2004, 10:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Najlepiej wstaw takie zdjęcie przykładowe.
Może być tak że wieczorkiem jak pstrykasz z lampą to będzie zawsze tak że oświetlony bedzie pierwszy plan (np. 2-3m) a to co dalej zrobi się ciemne. Dalszy plan nie jest doświetlany.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 2 września 2004, 10:22
Zobacz profil
Post ciemne zdjęcie A85
sprawa jest taka ze o dziwo lampa auto tryb auto i (lampa błyska) i zdjęcie ciemne
wyłączam lampe, tryb auto i zdjęcie ok. super doświetlone.


czwartek, 2 września 2004, 10:39

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post Re: ciemne zdjęcie A85
ARO napisał(a):
sprawa jest taka ze o dziwo lampa auto tryb auto i (lampa błyska) i zdjęcie ciemne
wyłączam lampe, tryb auto i zdjęcie ok. super doświetlone.


to jest dla nas jasne, ale w trybie auto z włączoną lampą elektronika dobiera inne nastawy (przysłona, czas naświetlania, czułość) i ciekawi mnie jakie są różnice pomiędzy nastawami z lampą i bez.
Sprawdź też manual z lampą przy takich nastawach jak dobrała automatyka
Teoretycznie może, to być problem synchronizacji lampy (błysk przed czasem lub po czasie, a elektronika nie przewidując awarii synchronizacji ustawia ciemniejszą ekspozycję tak żeby lampa nie "spaliła" zdjęcia), ale trochę mało danych żeby cokolwiek powiedzieć.

_________________
Notoryczny brak czasu


czwartek, 2 września 2004, 10:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post Re: ciemne zdjęcie A85
fuse napisał(a):
to jest dla nas jasne, ale w trybie auto z włączoną lampą elektronika dobiera inne nastawy (przysłona, czas naświetlania, czułość)

Dokładnie tak jak pisze fuse

Jak w auto wyłączysz lampe to czasy są długie przy słabym oświetleniu jeżeli lampa jest włączona na auto to czasy są małe i dlatego jak pisałem dalszy plan może byc niedoświetlony - wbudowana lampa ma tylko 4 m zasięg działania.
Jak możesz to daj zdjęcie na przykład bo inaczej to bedziemy sobie gadać Ty swoje a my swoje :lol:

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 2 września 2004, 11:00
Zobacz profil
Post ciemne zdjęcie A85
byc moze jest to cos z synchronizacją czasu i lampy
zjęcie robię z niewielkiej odległości np. 2/3mm
dla przykładu zwykłą ścianę więc nie ma obiektów i planu dalszego czy bliższego bo wtedy sie zgadza., jeden z nich moze być niedoświetlony albo prześwietlony.
zdjęcie robię w pokoju przy dobrym świetle dziennym,
zastanawiam się czy wogóle przy takim świetle lampa w "auto" powinna błysnąć... ale może.?!
przy ręcznych nastawieniach jest ok.

więc moze coś z elektroniką.?


czwartek, 2 września 2004, 13:36
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
A to jest w A80 czy w A85 z ciekawości bo w temacie jest A85 a w podpisie masz A80 :?
A80 używałem 6 m-cy i nie miałem problemu - a dużym problemem dla Ciebie jest umieszczenie zdjęcia lub linku gdzie zdjęcie się znajduje - będzie łatwiej coś napisać.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 2 września 2004, 13:43
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 13:33
Posty: 2
Post 
cześć ARO pisał do Was na forum w sprawie mojego A80.
Aparat był kupiony w Stanach więc nie ma gwarancji a problem z ciemnymi zdjęciami mnie denerwuje. Występuje w trybie auto, portret i szybkim Co zrobić, gdy problem będzie z synchronizacją lampy?


czwartek, 2 września 2004, 13:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post Re: ciemne zdjęcie A85
ARO napisał(a):

więc moze coś z elektroniką.?


Jasne od razu elektronika :evil:
Operator aparatu dup... ;) heee bez urazy :wink:


czwartek, 2 września 2004, 13:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
A ja się bede upierał - WSTAW ZDJĘCIE to Ci napszemy czy jest dobrzez czy nie.
muHa może mieć rację - nie zawsze to wina aparatu :wink:

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 2 września 2004, 14:17
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 13:33
Posty: 2
Post 
M napisał(a):
A ja się bede upierał - WSTAW ZDJĘCIE to Ci napszemy czy jest dobrzez czy nie.
muHa może mieć rację - nie zawsze to wina aparatu :wink:


To napiszcie jakiś adres na który mogę wstawić zdjęcie.


czwartek, 2 września 2004, 20:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL