Teraz jest piątek, 27 kwietnia 2018, 00:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 seria Axx i pilot 
Autor Wiadomość
Post seria Axx i pilot
Witam.
Zainteresowalem sie kwestią pilotów do aparatow.
Czy takie cudo mozna dokupic do serii A?
Ewentualnie czy mozna samemu jakos latwo zrobic [jakies mocowanie + silowniki?] Uklad sterujacy to juz sobie sam sobie zaprojektuje i polutuje
:)


czwartek, 9 września 2004, 19:30

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
Hmm... jedyne, co mi przychodzi na myśl to jedno forum, gdzie Najważniejsi Ludzie Na Świecie, Bo Niby Kto Inny [tzn. Amerykanie :lol: ] wymyślili, że wystarczy rozkręcić aparat i zdublować wyjścia ze slotu na spuście i wyprowadzić je na zewnątrz na gniazdku takim, jak CD-Audio na kartach dźwiękowych.

Przepraszam, ale taka jazda jest nie dla mnie :D

Oficjalnej metody nie ma, bo inne aparaty albo mają takie gniazdko już w sobie [EOS300D itd.] albo mają pilota IR.

Natomiast jeżeli chodzi o metody Jasia Fasoli [pamiętacie jego pilot do TV?], to wątpię, żeby montowanie siłownika miało sens. Co prawda możesz bez problemu umieścić go na jakimś łączeniu przykręcanym do gwintu na statyw, ale... po co?

Pozdr,
kSh

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 9 września 2004, 19:57
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
Tylko se spust migawki rozchrzanisz. Nie, do serii Axx nie da się w oficjalny sposób pilota mieć.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


czwartek, 9 września 2004, 20:08
Zobacz profil

Dołączył: środa, 5 maja 2004, 12:41
Posty: 34
Post Re: seria Axx i pilot
veeh napisał(a):
Zainteresowalem sie kwestią pilotów do aparatow.
Czy takie cudo mozna dokupic do serii A?


A jakie praktyczne zastosowanie (np. w terenie) może znaleźć takowy pilocik?
Bo ja jak chcę mieć nieporuszone zdjęcie to ustawiam samowyzwalacz na 2 sek., albo na 10 sek. (jak robię zdjęcie "rodzinne").

_________________
Canon A80


piątek, 10 września 2004, 08:59
Zobacz profil
Post 
Praktyczne zastosowanie jest.
Pilot przydaje sie do fotorgafowania z ukrycia glownie zwierzakow w moim przypadku. i to nie tycxh domowych, tylko takich troche bardziej dzikich.
Moi rodzice intersuja sie ptakami. Ostatnio nawet zalatwili im cos w rodzaju sadzawki gdzie te codziennie rano sie kąpią. Wysytarczylo by wtedy ustawic makro na 1metr, statyw 1 metr od sadzawki i mozna robic foty. :D


piątek, 10 września 2004, 09:10

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
Hehe, makro z jednego metra, ładnie ładnie...

Ja też korzystam z samowyzwalacza 2s, ale Antek, to nie jest to samo. Głównie dlatego, że nawet jeżeli statyw skręcisz na maksa, to przy bardziej miękkim podłożu kilka zdjęć wykonanych niby w tym samym miejscu będzie delikatnie przemieszczonych. No i np. fotografia faz Słońca idzie w łeb, animacja poklatkowa może nie być idealna, itd.

veeh, jak chcesz robić zdjęcia tym ptaszkom, to jedyne co mi przychodzi na myśl, to notebook. Podłączasz do niego PowerShota, ustawiasz zdjęcia interwałowe na minutę i idziesz na herbatę, wracasz po zapełnieniu karty [np. żeby stwierdzić, że notebook i aparat zniknęły :D ]. Innych pomysłów nie mam, PC to jedyny sposób na robienie idealnych zdjęć bez poruszenia. Być może jakieś palmtopy pozwoliłyby dołączyć urządzenie USB, kto wie?

Pozdr,
kSh

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 10 września 2004, 11:57
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
Wiecie co, zastanawiałem się nad tym wszystkim, i doszedłem do wniosku, że z odrobiną chęci można zbudować pilota przewodowego [max. 3m] do PowerShotów. Aktualnie przygotowuję się na egzamin z architektury komputerów i z tego, co się dowiedziałem i z tego, co już sam porobiłem na różnych projektach sądzę, że da radę zrobić pilota podłączanego pod gniazdko USB.

Będzie mógł obsłużyć dowolnie wybrane funkcje aparatu [no, wyświetlacza nie planuję dublować]. Tak więc jeżeli nie stracę ochoty i nie dorobię się notebooka w najbliższym czasie, to zbuduję coś takiego :)

Pozdr,
kSh

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 10 września 2004, 19:30
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 24 kwietnia 2004, 15:46
Posty: 10
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
Do kSh!

To dobry pomysł! Jeżeli remote capture potrafi wypuścić sygnał wyzwolenia migawki na USB, to może dało by się wykonać prosty substytucik wydający ową komendę przez USB.

Tylko skąd wziąć listę rozkazów/adesy itp...
Informatycy - liczę na was !!

Ja wówczas pokusiłbym się już o dorobienie bezprzewodowego pilota (IR) do działającego kablowego (USB) pilota zrobionego przez kSh.

W ten sposób powstała by przystawka do naszych canonów, która nie ingerowałaby w sam aparat, czyli zero problemów z gwarancją, ingerencją we wnętrze aparatu, bezpieczeństwem itp.

Trzymam kciuki za powodzenie projektu :)

_________________
Canon A60, SanDisk 128MB, GP 1600mAh, statyw, torba


sobota, 11 września 2004, 12:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 22:28
Posty: 70
Lokalizacja: localhost
Post 
Moze to cos pomoze:
http://jalkapallo.org/superkolik/canon.html

Po angielsku.. Jest to stronka projektu ptpcanon, czyli czegos jak Remote Capture, ale na linuxa.. Na stronie sa zrodla programu + (chyba) opis komend itp aparatu..

_________________
Canon A75 + 32MB Canon + 256MB Kingston
I na razie tylko tyle..


sobota, 11 września 2004, 15:26
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 24 kwietnia 2004, 15:46
Posty: 10
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
Co ciekawe i może pomocne - jest też tam polski akcent w osobie p. Mariusza Woloszyna

_________________
Canon A60, SanDisk 128MB, GP 1600mAh, statyw, torba


sobota, 11 września 2004, 19:17
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
Sprawa jest na rzeczy.
Poczyniłem stosowne przygotowania i realizacja projektu jest realna. Tylko ma jedną zasadniczą wadę: ten w zasadzie prosty pilot musiałby być fizycznie kontrolerem magistrali USB, więc jego realizacja jest droga [mocno przekracza 100,- w samej warstwie fizycznej]. Więc póki co bawię się inaczej:
W międzyczasie zrobiłem zasilacz, który działa i jest OK. Tu informacja dla ludzi, którzy lubią [i potrafią] kombinować: wg specyfikacji zasilacz do A80 [i zapewne również do innych A] to 4.3V@1.5A. Otóż nie jest to prawdą. Dokładnie taki zasilacz [mierzone elektronicznie] nie uciąga aparatu, który po krótkim czasie wywala Card Error lub przestaje reagować na klawisze. Sprawa wynika z tego, że 1.5A owszem, ale zapewne bez połączenia z USB i bez włączonego LCD. Ja obserwowałem skoki natężenia nawet powyżej 2A przy ładowaniu lampy błyskowej [+połączenie z PC+LCD ON]. Zasilacz niewiele większy, bo 4.3V@1.8A jest OK. Aha, na zagranicznych forach mówią, że lepsze są zasilacze impulsowe.

Pozdr,
kSh

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 13 września 2004, 20:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL